Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya del 24 de setembre del 2024 | El Consell d'Europa es mostra "preocupat" pel percentatge mínim de castellà a l'escola

  • Jaume Collboni es mostra satisfet pel reforç de la seguretat a Barcelona
  • El Govern de Pedro Sánchez retira la tramitació dels objectius d'estabilitat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatge d'una aula de primària mentre donen classe
Imatge d'una aula de primària mentre donen classe

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la jornada festiva a Barcelona per La Mercè. L'alcalde de la capital catalana ha estat al programa Cafè d'Idees amb Gemma Nierga on ha destacat la "tranquil·litat" dels quatre dies de festes pel que fa als fets delictius.

L'últim dia de les festes tanca amb la tradicional cavalcada, la diada castellera i el Piromusical. Enguany, ha estat Rosalia l'encarregada de preparar la playlist per l'espectacle de música i foc. La cantant catalana ha anunciat que aprofitarà l'esdeveniment per estrenar el tema 'Omega'.

En clau política el Consell d'Europa ha mostrat la seva "preocupació" per la sentència del TSJC que ordena un 25% de castellà a l'escola. 

Els Mossos, en coordinació amb la Guàrdia Civil, han detingut a Granada els dos presumptes autors de les dues morts al barri de Font de la Pólvora de Girona durant la revetlla de Sant Joan. S'han detingut dues persones més, un d'ells menor d'edat.

La Moncloa ha retirat la tramitació dels objectius d'estabilitat per falta de suports parlamentaris després de l'advertència de Junts que hi votaria en contra.

Resum de notícies a Catalunya del 24 de setembre del 2024

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/
RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:34

    El Consell d'Europa considera que imposar un tant per cent mínim d'aprenentatge en castellà que va contra la protecció del català.

     

    Un informe conclou que sentències que exigeixen un 25% d'aprenentatge en castellà són contràries a la Carta Europea de llengües regionals i minoritàries. La recomanació del Comitè d'Experts és que s'ha d'imposar de manera flexible, sense imposar un percentatge mínim. En el seu informe d'avaluació sobre Espanya consideren una "gran causa de preocupació" les sentències judicials que obliguen a impartir aquest percentatge a Catalunya en castellà i que l'Estat no garanteix el dret dels ciutadans d'utilitzar la seva llengua en procediments judicials o serveis d'atenció primària.

    Preocupació al Consell d'Europa pels percentatges de castellà a l'escola | FERRAN CUIXART
    rtve Preocupació al Consell d'Europa pels percentatges de castellà a l'escola | FERRAN CUIXART
  • 19:18

    Comença la millor temporada de bolets en cinc anys

     

    Si no hi ha canvis extrems de temperatura i es manté la humitat, s'espera una temporada mitjana, d'uns 50 quilos per hectàrea. Els primers ja s'han començat a collir a zones com la del Solsonès. El punt àlgid de producció en aquesta zona de Catalunya es preveu del 15 d'octubre al 15 de novembre.

    Comença la millor temporada de bolets en cinc anys
    rtve Comença la millor temporada de bolets en cinc anys
  • 19:10

    Detenen un home a Berga per haver-ne apunyalat un altre al mig del carrer

     

    Els fets han passat aquest dimarts a dos quarts de quatre de la tarda a la cruïlla entre Gran Via i Passeig de la Pau de la capital berguedana quan un home s'ha abraonat al damunt d'un altre. Una patrulla de mossos que circulava per la zona ha vist l'incident i s'hi ha acostat ràpidament. Els agents han pogut comprovat que un dels homes havia estat apunyalat i tenia ferides d'arma blanca. Els serveis d'emergència han traslladat la víctima a l'hospital comarcal.

  • 19:00

    Illa anuncia el primer pas per l'ampliació de l'Aeroport

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat que el proper 8 d'octubre, la comissió tècnica per a l'ampliació de l'aeroport del Prat tornara a posar fil a l'agulla per poder assolir que "a primers de l'any que ve" ja hi hagi sobre la taula un diagnòstic tècnic i unes recomanacions sobre la millor manera de millorar la infra-estructura aeroportuària.
     

  • 18:35

    L'exlíder del PDeCAT, David Bonvehí, serà el director general d'Economia Social i Cooperatives del Govern que presideix Salvador Illa.

     

    El Consell Executiu que es reuneix demà dimecres aprovarà el seu nomenament. Bonvehí va ser president del PDeCAT des del 22 de juliol de 2018 fins a l'octubre de 2023, quan la formació política es va dissoldre. Ha estat diputat del Parlament des del 2010 fins al 2017.

  • 18:13

    El Congrés tramitarà la reforma per a reforçar els controls sobre el CNI



    Tots els grups parlamentaris, excepte PP i Vox, han manifestat el seu suport a la tramitació de la reforma de les lleis que regulen el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) proposada pel PNB per a reforçar el control polític, parlamentari i judicial sobre l'actuació dels serveis d'intel·ligència. La presa en consideració  s'ha debatut  al Ple del Congrés i planteja deixar en mans del president del Govern el nomenament del director del CNI i no en el ministre de Defensa com ara.

  • 17:46

    El muntatge 'Glengarry Glen Ross' inaugura la nova temporada de la sala teatral HeartBreak. 

     

    Es tracta d'una revisitació de la versió que en va fer fa vint any Àlex Rigola al Teatre Lliure amb una mirada contemporània centrada en el desplaçament generacional que provoca el capitalisme i que compta amb les interpretacions entre altres de  Pep Ambròs, Francesc Garrido i Miranda Gas.

    Els muntatges 'Un sublime error', del fundador i director de la Needcompany, Jan Lauwers, protagonitzat per l'actor Gonzalo Cunill, i 'La majordoma', escrita i en aquesta ocasió també dirigit per Josep Maria Miró, tots dos produccions del teatre, completen una temporada  24-25  en què Pere Arquillué posarà la veu als versos d'Estellés amb  'Coral romput' .
     

  • 17:30

    La Casa Azul i Soleá Morente publiquen la cançó 'Ahora o nunca'

     

     

    Es tracta d'un single que s’inspira en els duets melòdics dels anys 70 que cantava als amants, a l’amor prohibit o al desamor. ‘Ahora o nunca’ formarà part dels pròxims discos dels dos artistes. El segell destaca que la química de la parella Soleá Morente i Guille Milkyway ve “propulsada per la producció entre el ‘dream disco’ i la cançó melòdica, tan propis de les millors composicions de La Casa Azul”.

  • 17:14

    Els comuns tanquen la porta a Collboni

     

    La futura presidenta del grup municipal de Barcelona en Comú, Janet Sanz, ha tancat la porta a entrar al govern de Jaume Collboni. Per als comuns, la prioritat ara implica aconseguir uns pressupostos que capgirin la deriva elitista de l'actual executiu municipal. Mentrestant, la regidora d'ERC Elisenda Alamany, ha deixat la decisió per a després del congrés del 30 de novembre.
     

  • 17:00

    Rosalia estrenarà 'Omega' en directe durant el Piromusical de La Mercè

     

    Les Festes de la Mercè posen punt final aquest dimarts amb el Piromusical. L'espectacle de foc, llum i música estarà conduït per la cantant Rosalia, qui ha decidit aprofitar l'esdeveniment per estrenar el tema 'Omega'. Un anunci que ha fet aquest dimarts al matí.

    Rosalia escull el repertori del Piromusical de La Mercè | Agnès Batlle
    rtve Rosalia escull el repertori del Piromusical de La Mercè | Agnès Batlle
  • 16:15

    Barcelona fa un balanç positiu de La Mercè amb força participació i pocs incidents

     

    A l’espera de la jornada d'aquest dimarts, que acabarà amb el Piromusical, l’Ajuntament de Barcelona fa un balanç molt positiu de les festes de la Mercè, amb més d’un milió de persones participant en les diferents activitats o passejant. Tot i que encara no hi ha dades oficials, pel que fa a la seguretat el regidor de Cultura assegura que no ha passat res remarcable fora de l'habitual en qualsevol acte amb molta gent.

    Barcelona fa un balanç positiu de La Mercè amb força participació i pocs incidents | Maite Boada
    rtve Barcelona fa un balanç positiu de La Mercè amb força participació i pocs incidents | Maite Boada
  • 15:30

    Barcelona vibra amb els castells: Sants despunten amb el 4 de 9 amb folre

     

    Milers de persones han vibrat amb l'exhibició de castells de les colles locals de Barcelona en la diada de la Mercè 2024. La jornada s'ha fet amb el format a l'antiga, de manera que les vuit agrupacions de la ciutat han fet una trentena de castells en prop de dues hores. Els Castellers de Sants han despuntat en descarregar un 4 de 9 amb folre. La resta de colles han completat construccions de set i vuit pisos. Prèviament, gegants i bèsties han fet els seus balls de lluïment davant un públic majoritàriament familiar. 

  • 14:50

    Sanz tanca la porta a entrar al govern de Collboni: "Ja no som aquí, estem amb vocació clara de ser alternativa"

     

    La futura presidenta del grup municipal de Barcelona en Comú, Janet Sanz, ha tancat la porta a entrar al govern de Jaume Collboni. "Nosaltres ja no som aquí, estem amb vocació clara de ser alternativa el 2027", ha dit després del seguici de la Mercè. Sanz ha respost així a les paraules de Collboni, que aquest dimarts ha dit en declaracions a RTVE que "mai" havia tancat la porta a la coalició amb ERC i els Comuns.

  • 14:09

    Junts acusa Collboni de voler un govern "de perdedors" i critica la seva "incapacitat" per tirar endavant Barcelona

     

    El president del grup de Junts per Catalunya-Trias per Barcelona, Jordi Martí, ha acusat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, de voler un govern "de perdedors", en al·lusió a la possibilitat d'acord amb ERC i Comuns. "Entenem que la seva vocació és fer tripartits, fer governs de perdedors amb receptes antigues que no serveixen per solucionar els problemes", ha dit després del seguici de la Mercè. I és que Martí ha criticat la "incapacitat manifesta" de Collboni i el seu equip de tirar endavant la ciutat i solucionar els principal problemes de la ciutat, la seguretat i l'habitatge, entre d'altres.

  • 13:59

    Crit d'alerta de les cases rurals

     

    Les cases rurals atribueixen el descens d'usuaris d'aquest estiu al moment inflacionista i la competència deslleial dels pisos turístics. El sector demana equiparar normatives amb els pisos turístics perquè, de moment, els resulta impossible abaixar preus. 

    Crit d'alerta de les cases rurals  | Joana Sendra
    rtve Crit d'alerta de les cases rurals | Joana Sendra
  • 13:51

    El Govern, sobre l'informe del Consell d'Europa: "El 25% indiscriminat en castellà contravé un tractat internacional"

     

    El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, afirma que l'informe del Consell d'Europa conclou que "el 25% indiscriminat" en castellà a l'escola "contravé" un tractat internacional com és la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries signada per l'estat espanyol. En una entrevista a RAC1, el conseller ha afegit que el govern espanyol ha de tenir "molt present" aquest pronunciament del comitè d'experts i ha admès que "ajuda que les coses s'encarrilin i vagin en la bona direcció".

  • 13:31

    Localitzen al Nepal el cos d’una noia que seria la jove del Bages desapareguda a l’agost

     

    Les autoritats del Nepal han localitzat i recuperat el cos d’una noia que seria la jove del Bages desapareguda a finals d’agost mentre feia una excursió amb el seu company a la ruta de l’Annapurna, segons ha confirmat a l'ACN el cap de l'àrea de conservació d'Annapurna, Rabin Kadariya. A l’espera de la identificació oficial, Kadariya assegura que no tenen "cap dubte" que es tracta de la jove bagenca, de 31 anys. El cos de l’home, que tenia 36 anys, va ser localitzat al riu pocs dies després que la parella desaparegués.

  • 13:24

    Investiguen una cooperativa de Lleida per vendre de manera fraudulenta 105.000 litres d'oli d'oliva verge extra

     

    L'equip del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil de Lleida investiga una cooperativa de la demarcació, així com el seu gerent i el tècnic agrònom, per un presumpte delicte d'estafa, falsificació documental i contra el mercat i els consumidors per comercialitzar de manera fraudulenta oli d'oliva verge extra. L'alerta de frau alimentari la va donar les autoritats de la República Txeca arran de la comercialització al país d'un lot d'oli d'oliva verge extra procedent de Lleida l'anàlisi de la qual va determinar que es tractava d'un oli d'oliva llampant, és a dir, d'una qualitat molt inferior. Segons el Seprona, la cooperativa va envasar 105.000 litres d'oli d'oliva verge com si fossin de tipus verge extra.

  • 13:18

    Girona reforça la seguretat: activa dispositius específics per barris i incrementa els patrullatges a peu

     

    La Policia Municipal de Girona ha començat a activar dispositius específics per barris, en funció de les problemàtiques que preocupen els veïns, i també incrementarà els patrullatges a peu. Els dispositius posaran el focus en aspectes com l'ordre públic, les molèsties relacionades amb l'oci nocturn, la velocitat, l'incivisme amb les deixalles, les infraccions amb bicicleta o la convivència. En funció de cada barri, a partir d'una diagnosi que ha fet el consistori, es farà més incidència en un o altre.

  • 13:13

    Facua reclama a Telefònica que solucioni els talls d'internet "continuats" que pateix Arbúcies

     

    Facua Catalunya reclama a Telefònica que solucioni els talls d'internet "continuats" que pateix Arbúcies (Selva). En un comunicat, l'associació de consumidors detalla que ha presentat un escrit a la secretaria d'Estat de Telecomunicacions perquè insti la companyia a posar fi a una problemàtica "que s'ha dilatat en el temps". Facua remarca que, com a operadora, té l'obligació de garantir el servei universal d'internet.

  • 13:10

    Antich, sobre l'informe del Consell d'Europa pel 25% de castellà: "Ens dona la raó i els tribunals han de respectar-ho"

     

    El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha assegurat que l'informe del Consell d'Europa sobre el català a l'escola els dona la raó i ha dit als jutges que "han de respectar-ho". "Si no, portarem la defensa del català fins a les institucions europees", ha manifestat. Antich ha afegit que l'"atac" contra l'escola catalana "no és només una imposició antipedagògica i ideològica d'uns jutges, sinó que també és il·legal".

  • 12:53

    L'exlíder del PDeCAT David Bonvehí serà el director general d'Economia Social i Cooperatives del Govern

     

    L'exlíder del PDeCAT David Bonvehí serà el director general d'Economia Social i Cooperatives del Govern que presideix Salvador Illa. El Consell Executiu que es reuneix demà dimecres aprovarà el seu nomenament. Bonvehí va ser president del PDeCAT des del 22 de juliol de 2018 fins a l'octubre de 2023, quan la formació política es va dissoldre. Ha estat diputat del Parlament des del 2010 fins al 2017.

  • 12:39

    Baixen gairebé un 6% els condemnats adults a Catalunya, gairebé un 16% pel que fa als delictes sexuals

     

    L'any passat es van condemnar 47.650 persones adultes a Catalunya, un 5,76% menys que l'any anterior, segons dades de l'INE. El 82% eren homes i el 58,8% tenien nacionalitat espanyola. Les xifres mostren una reducció dels condemnats amb nacionalitat espanyola i un lleuger increment dels de nacionalitat estrangera. En el cas concret dels condemnats per agressions sexuals, la reducció entre el 2023 i el 2022 és del 15,89%.

  • 12:35

    Junts insta al govern a presentar uns nous objectius d'estabilitat que tinguin "una millor proposta per a Catalunya"


    La portaveu de Junts en el Congrés, Miriam Nogueras, ha instat al govern central a presentar uns nous objectius d'estabilitat que contemplin una "millor proposta per a Catalunya". Després que l'executiu ajornés la votació de dijous al Congrés d'aquesta primera passa dels pressupostos, des de la formació de Puigdemont avisen que no donaran el seu suport als pressupostos "a canvi de res" i conviden el govern a negociar una nova proposta. Nogueras ha indicat que el punt de partida de negociació seria la resolució del Parlament de 2014 que reclamava l'atorgament a les comunitats autònomes de mínim un terç del dèficit de l'Estat. 

  • 12:13

    Salellas confia que les detencions pel doble crim de Font de la Pólvora ajudaran a "destensar" el barri

     

    L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, confia que la detenció de dos dels suposats autors del doble crim de la revetlla de Sant Joan a Font de la Pólvora ajudarà a "destensar" el barri: "Ajudarà a poder anar treballant en el pla de convivència, de seguretat i de millora per al conjunt del sector est". Salellas ha exposat que la detenció de l'home que va obrir foc amb un fusell AK-47 i de la seva parella és una bona notícia per a la ciutat.

  • 11:50

    Salvador Illa i Jaume Collboni assisteixen plegats a la missa de La Mercè

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han assistit plegats a la missa en motiu de les festes de La Mercè. Han recorregut junts el trajecte entre la plaça Sant Jaume i la plaça de la Mercè. Tot i que l'acte es va excloure del programa de les festes, Collboni ha defensat assistir a la missa i recuperar aquest passeig amb el president de la Generalitat per "tradició". 

  • 11:10

    El Consell d'Europa considera "preocupant" les sentències que imposen un 25% de castellà a les escoles catalanes



    El Consell d'Europa conclou que Espanya compta amb un sistema de protecció i foment de les llengües minoritàries ben desenvolupat, però que persisteixen llacunes en els àmbits de la justícia, la sanitat i l'administració pública. En un informe d'avaluació publicat pel Comitè d'Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, es constata amb "preocupació" les últimes sentències que imposen un percentatge mínim d'ensenyament del castellà, un fet que vulneraria amb les obligacions assumides per Espanya en l'article 8 de la Carta. També es manifesta que no es garanteix l'ús de les llengües minoritàries en processos judicials o en el funcionament de l'administració. 

  • 11:08

    Operació de la Guàrdia Civil contra el conreu i tràfic de marihuana a diverses poblacions catalanes

     

    La Guàrdia Civil té oberta des d'avui a la matinada una operació contra el conreu i tràfic de marihuana a diverses poblacions catalanes. El cos armat està efectuant entrades i escorcolls autoritzats judicialment en municipis com Reus, Valls, Riudoms, Alcanar, Cunit, Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Montornès del Vallès i Manlleu. Segons les primeres informacions, s'han efectuat diverses detencions i s'ha requisat substàncies estupefaents així com diverses quantitats de divers. L'operació es desenvolupa sota el secret d'actuacions.

  • 10:45

    Sánchez Llibre confia que ERC serà “conseqüent” i aprovarà els pressupostos d’Illa

     

    El president de Foment del Treball, Josep Lluís Sánchez Llibre, confia que ERC serà “conseqüent” i permetrà que els pressupostos del govern de Salvador Illa puguin tirar endavant al Parlament de Catalunya. Sánchez Llibre ha recordat que els republicans van investir Illa “amb un programa electoral” i s’ha mostrat “convençut” que el nou executiu català promourà uns comptes que aniran “en direcció al progrés econòmic, incrementant la productivitat i el benestar”.

  • 10:18

    Rosalia estrenarà la cançó ‘Omega’ aquest dimarts al Piromusical de La Mercè

     

    El Piromusical de la Mercè 2024 és l’escenari escollit per la cantant Rosalía per a l’estrena mundial del seu tema ‘Omega’, que canta juntament amb Ralphie Choo. La cançó forma part de la playlist que l’artista ha preparat per al gran espectacle de música i foc que tanca aquesta nit, a les 22:00 hores, la programació de la festa major de Barcelona a l’avinguda Maria Cristina. La cantant catalana ha anunciat a les seves xarxes que publicarà la cançó aquest dimecres.

  • 10:00

    La Moncloa retira la tramitació dels objectius d'estabilitat després de l'advertència de Junts que votaria en contra

     

    El govern espanyol ha acordat retirar la tramitació parlamentària dels objectius d'estabilitat que s'havien de votar dijous al Congrés. El 'no' de Junts, que la setmana passada va tornar a advertir que no donaria suport al mateix projecte que ja va rebutjar al mes de juliol, ha precipitat la decisió d'endarrerir el debat de la senda al Congrés, on el text no disposa ara de prou vots per prosperar. L'objectiu de la Moncloa és guanyar temps per intentar assolir un acord amb el partit de Puigdemont, amb qui els negociadors del PSOE es van reunir divendres a Suïssa.

  • 9:33

    Illa avança que la comissió tècnica per a l'ampliació de l'aeroport del Prat es reprendrà el 8 d'octubre

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat en una entrevista a 'El Periódico' que el 8 d'octubre es reprendran les reunions de la comissió tècnica per a l'ampliació de l'aeroport del Prat. Pel que fa al calendari, espera que a principis de l'any que ve ja hi hagi sobre la taula un "diagnòstic tècnic i unes recomanacions" sobre la millor manera de "millorar" l'aeroport. Preguntat per si es reunirà amb Carles Puigdemont, en el marc de la ronda de trobades amb expresidents, Illa l'exclou.

  • 9:20

    Godàs: "Si soc el president d'ERC no hi haurà cap estructura B. No es pot dir el mateix de qui ha presidit el partit"

     

    El candidat de Nova Esquerra Nacional per liderar ERC després del congrés, Xavier Godàs, assegura que si ell és president del partit "no hi haurà estructura B ni existirà cap mena de pràctica similar". En una entrevista a 'Nació Digital' ha respost així a Oriol Junqueras. "No es pot dir el mateix de qui ha presidit fins ara el partit. Si tu estàs al capdavant d'una organització ets responsable d'allò que saps i del que no saps", ha afegit. També s'ha mostrat molt crític amb els atacs contra la secretària general, Marta Rovira.

  • 9:05

    Collboni obre la porta a una coalició de govern: "Amb els Comuns hem de fer el camí una mica més llarg"

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que "mai" ha tancat la porta a negociar amb els Comuns per formar una coalició de govern, tot i que ha destacat que amb el grup liderat per Janet Sanz s'ha de "fer el camí una mica més llarg". En l'entrevista al Cafè d'idees, insisteix que el seu executiu és "progressista" i "socialdemòcrata", però la condició que marca l'alcalde és que primer s'arribi a un acord per aprovar els pressupostos. 

  • 8:49

    Jaume Collboni destaca que La Mercè ha estat la més "tranquil·la" dels darrers anys en matèria de seguretat

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que les festes de La Mercè d'enguany han estat les més tranquil·les dels darrers anys en matèria de seguretat. En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, el batlle ha avançat que les dades dels Mossos confirmen que s'està "doblegant la corba de delictes", una baixada que s'accentua els mesos de juliol i agost.

  • 8:20

    Detinguts a Granada un home i una dona com a presumptes autors del doble crim al barri de Font de la Pólvora de Girona

     

    Els Mossos d'Esquadra, en coordinació amb la Guàrdia Civil, han detingut a Granada dos presumptes autors de les dues morts al barri de Font de la Pólvora de Girona durant la revetlla de Sant Joan, segons ha informat la policia catalana. Els arrestats són un home i una dona, segons l'ACN, i la detenció s'ha fet a la població de Pinos Puente. Els dos homes van quedar detinguts i van acabar ingressant a presó provisional comunicada i sense fiança.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat del més destacat d'aquest dimarts 24 de setembre. Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.