Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Laia Estrada: "Qui sostindrà aquesta legislatura serà Junts per Catalunya"

  • La presidenta del grup parlamentari de la CUP creu que és hora de renovar els lideratges d'ERC i Junts
  • Els anticapitalistes aposten per la desobediència institucional i guanyar drets socials per impulsar el moviment independentista

Per
Cafè d'idees - Laia Estrada: "Qui sostindrà aquesta legislatura serà Junts"

La portaveu de la CUP al Parlament de Catalunya, Laia Estrada, ha expressat el seu escepticisme sobre l'acord d'investidura de Salvador Illa amb ERC i Comuns. Per la diputada, el model de país dels socialistes és el mateix que Junts en qüestions com l'ampliació de l'aeroport, el projecte del Hard Rock o la política d'habitatge. "Qui sostindrà aquesta legislatura serà Junts per Catalunya", pronostica Estrada. En la seva opinió, la formació de Puigdemont s'assembla cada vegada més a "l'antiga Convergència" i la incorporació de perfils al govern de la Generalitat com el de David Bonvehí, exlíder del PDECAT, "demostra a la perfecció el que estem denunciant, el retorn i la consolidació de la sociovergència".

Estrada descarta arribar a cap acord amb el PSC perquè considera que la CUP té una visió de model de país diferent. "Què faran Esquerra i Comuns quan l'acord d'investidura quedi en paper mullat?", interpel·la la diputada. Sobre l'acord del finançament singular per a Catalunya, des de la CUP creuen que no es complirà igual que ha passat amb altres lleis o promeses d'inversions.

Demana renovar els lideratges a ERC i Junts

Per impulsar de nou el moviment independentista, els cupaires reivindiquen la desobediència institucional i polítiques que permetin guanyar drets a la ciutadania. A la vegada, Laia Estrada ha demanat una passa al costat als líders d'ERC i Junts que han estat al capdavant dels partits durant el procés. "L'independentisme necessita canvis de lideratges i desempallegar-se del segrest de les institucions", ha reclamat la diputada de la CUP.

No obstant això, la portaveu cupaire matisa que més important que "les cares" són "les polítiques". En aquesta línia, Estrada carrega contra l'estratègia pactista de Junts i ERC amb el govern central. "S'ha buidat de sobirania al Parlament", afegeix. La diputada creu que arran d'aquesta política s'ha retrocedit "en matèria lingüística i en matèria d'habitatge".

A més a més, Estrada veu amb "tristesa" la lluita interna que està havent-hi a ERC. "Ens sap greu que hi hagi aquestes guerres fratricides", lamenta la diputada. En paraules seves, "fa un flac favor a l'independentisme".

La CUP ara tindrà coordinador i secretaria general

En l'entrevista, la portaveu cupaire ha desgranat les noves figures que es creen al partit: coordinador general i secretaria general. "Volem una CUP més forta i amb vocació de créixer per ser una eina útil a la societat", explica Estrada. Tot i això, detalla que el lideratge continuarà sent "col·legiat i compartit". Aquestes dues figures compartiran el lideratge de la formació juntament amb una mesa nacional formada per persones escollides en el territori.

Estrada avisa que la CUP no renuncia a la seva "ànima assembleària" i descarta presentar-se a ocupar alguna d'aquestes figures.