Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Notícies a Catalunya, en directe avui 25 de setembre del 2024 | Càrregues en la manifestació contra el saló immobiliari The District

  • El Govern es compromet a desclassificar els informes del CNI sobre els atemptats del 17-A
  • Felip VI participa en els actes de commemoració del 50 aniversari del Teatre-Museu Dalí de Figueres
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Un grup de manifestants de la protesta contra The Distric amb mascares i impermeables
Un grup de manifestants de la protesta contra The Distric amb mascares i impermeables

L'actualitat d'aquest dimecres ha arrencat amb la protesta d'un centenar de manifestants contra el saló immobiliari 'The District' que se celebra a Fira de Gran Via.

En clau política, Junts manté la pressió en les negociacions pels pressupostos a Madrid i adverteix que l'ús del català a Europa és "insuficient". D'altra banda, hem conegut que el CNI té intenció de desclassificar els documents relacionats amb els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017.

A Catalunya, és actualitat la reunió de l'executiu de Salvador Illa abans que s'encetin oficialment les negociacions sobre els pressupostos de l'any vinent.

Un altre centre d'atenció és la visita de Felip VI al Teatre-Museu Dalí de Figueres amb motiu del 50 aniversari de la seva inauguració.

La jornada es tanca amb l'acte de lliurament del 28è Premi Trajectòria a Pilarin Bayès a La Setmana del Llibre i la inauguració de la nova temporada del Liceu amb 'Lady Macbeth de Mtsensk'.

L'actualitat a Catalunya, 25 de setembre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 11:45

    Junts veu "insuficient" que el català es pugui parlar al Parlament Europeu i exigeix l'oficialitat

     

    En un comunicat, la formació manté que tot i la seva "importància simbòlica" no té cap dels beneficis que es busquen en "la lluita per l'oficialitat europea de la llengua catalana". Argumenta que "ni la legislació tindria caràcter oficial en català, ni s'aplicaria directament a la llengua". Així, manté que parlar al plenari del Parlament Europeu sense ser llengua oficial no aturaria "la discriminació actual contra la llengua" en processos per aconseguir beques o passar oposicions a les institucions europees. 

     

  • 11:44

    Educació assigna gairebé 10.400 sol·licituds d'FP en el procés extraordinari i resten 9.142 places disponibles

     

    El Departament d'Educació i Formació Professional ha assignat 10.372 sol·licituds per estudiar FP durant el procés extraordinari. En aquest hi podien participar les persones que no havien obtingut plaça en l'ordinari, però també d'altres que no ho havien fet. En aquest sentit, en el primer procés van quedar 16.914 sol·licituds validades sense plaça, que poden haver participat o no en l'extraordinari. D'altra banda, en el termini extraordinari s'han rebut 7.810 noves sol·licituds. El total de places disponibles era de 19.514 i després de l'assignació feta han quedat un mínim de 9.142 places lliures.

  • 11:37

    Renfe modifica el servei dels trens Intercity entre Barcelona-València-Alacant i Lorca/Cartagena  a partir del 27 de setembre per les obres al Corredor Mediterrani

     

    Preveient "talls de via i reducció de la capacitat de diverses estacions per les obres que Adif començarà al Corredor Mediterrani, els dos trens diaris per sentit s'unificaran en un per garantir la mateixa oferta de places entre Barcelona i València.  Això suposa que, d'una banda, se suprimeixin les parades comercials a les estacions de Cambrils i l'Aldea-Amposta per falta de capacitat de les andanes, i, de l'altra, que els viatgers amb origen o destinacions de Múrcia hagin de fer transbordament a València Nord per arribar a la destinació en altres trens.

  • 11:32

    Justícia diu que va ser l’anterior Govern qui va tancar l’expedient pel bloqueig de les presons per funcionaris

     

    L’actual direcció del Departament de Justícia ha recordat aquest dimecres que la informació reservada oberta pel bloqueig de les presons la primavera passada per part dels funcionaris es va tancar el 4 de juliol pels anteriors responsables de la Conselleria. Segons fonts de l’actual departament, un secretari sectorial va arxivar la investigació perquè “no s’ha constatat cap actuació que pugui ser susceptible de retret disciplinari”. Les protestes dels funcionaris responien a la mort d’una cuinera a mans d’un pres al centre tarragoní Mas d’Enric.

  • 11:22

    Tensió i càrregues entre grups de manifestants i Mossos d'Esquadra a l'entrada de The District

     

    La primera jornada de la nova edició de The District, que se celebra des d'aquest dimecres a l'Hospitalet de Llobregat, s'ha iniciat amb enfrontaments entre grups de manifestants contraris a la celebració del saló i els agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra. Els membres de col·lectius a favor del dret a l'habitatge, entre d'altres, s'han intentat acostar al recinte firal per accedir a The District, però s'han trobat amb un cordó policial que els ha impedit el pas a l'exterior de l'estació de FGC d'Europa Fira.

  • 11:09

    Els Mossos carreguen contra activistes de l'habitatge a l'entrada del congrés immobiliari
     

     

    Els activistes han intentat acostar-se a les portes del pavelló utilitzant màscares i portant impermeables, senyal que tenien planejat llançar pintura en pols contra els congressistes com l'any passat. En aquest moment, la policia ha evitat el moviment dels manifestants, que han rebut cops de porra, impedint així que avancessin cap als accessos del congrés.  Els activistes han acabat llançant la pintura en pols contra els agents de policia.

  • 11:07

    Un centenar de manifestants que no han pogut entrar a The District irrompen al Districte Administratiu de la Generalitat

     

    Prop d'un centenar de manifestants que no han pogut accedir al recinte firal de Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat, on aquest matí ha arrencat el saló The District, han irromput finalment al Districte Administratiu de la Generalitat, situat al carrer Foc i a pocs metres dels pavellons de Fira de Barcelona. El grup ha entrat cridant consignes a favor del dret a l'habitatge com 'Gent sense casa, cases sense gent' i alguns d'ells han accedit fins a la primera planta de l'edifici, on han exigit parlar amb algun responsable del Govern.

  • 10:57

    Sindicat de manters denuncia dificultats per a inscriure's en cursos de català


    En xarxes socials, el col·lectiu ha denunciat les fallades de la pàgina web per a unes inscripcions en els cursos de català per als quals la gran majoria no ha aconseguit plaça pesi a l'interès. En primer lloc, denuncien l'escassetat d'idiomes en els quals és possible el procés d'inscripció i també que, davant les caigudes i bloquejos de la web, des del CNPL se'ls doni com a alternativa acudir presencialment a les oficines en uns horaris que coincideixen amb les seves "precàries" ocupacions, dels quals no poden absentar-se, han explicat.

  • 10:45

    L'exposició a la contaminació els primers anys de vida pot tenir efectes en la substància blanca del cervell

     

    L'exposició a alguns contaminants, com les partícules fines (PM2,5) i els òxids de nitrogen (NOx), durant l'embaràs i la infància s'associa amb diferències en la microestructura de la substància blanca del cervell i alguns d'aquests efectes persisteixen al llarg de l'adolescència, segons un estudi liderat per ISGlobal. Els resultats subratllen la importància d'abordar la contaminació atmosfèrica com un problema de salut pública, especialment per a les dones embarassades i els nens. 

  • 10:23

    Detenen un home a Lloret de Mar per participar de 'mula' en sis estafes

     

    L'home cedia el seu compte a una organització amb finalitats il·lícites a canvi de rebre diners. Els delinqüents publicaven anuncis en pàgines web oferint cotxes que en realitat no existien a un preu més baix de l'habitual. Aquest era l'esquer per pescar víctimes que posteriorment convencien parlant per missatgeria web. Quan els compradors feien la transferència del cotxe, els venedors desapareixien.

  • 10:10

    El govern espanyol es compromet a desclassificar els informes del CNI sobre els atemptats del 17-A

     

    Segons han confirmat aquest dimecres fonts de l'executiu, no hi ha res a amagar pel que fa als serveis d'intel·ligència. L'oferiment arriba després que aquesta setmana s'hagin reactivat la comissió d'investigació del Congrés sobre aquest assumpte.

  • 10:00

    Els sindicats dels Mossos demanen revisar els protocols sanitaris d'actuació per malalties mentals

     

    Els sindicats SAP-Fepol i SME-Fepol han fet aquesta petició després que la matinada del dimarts un home disparés a la comissaria de Reus perquè es volia suicidar.  A les tres la matinada va tornar a la comissaria amb una escopeta de balins i ha disparat contra els agents que han respost ferint-lo en una cama.

    Els sindicats es pregunten per quina raó l’home no ha quedat ingressat malgrat haver expressat “la intenció clara de suïcidar-se”. Per això reclamen que en la investigació que s’ha obert a l’entorn del cas “s’esclareixin tots i cadascun dels extrems que han provocat el desenllaç”. 

  • 9:25

    Junts insisteix que no donarà suport al govern de Pedro Sánchez si no hi ha avenços en els compromisos pactats.

     

    La portaveu al Congrés, Miriam Nogueras, defensa a Las Mañanas de RNE que no actuen pensant en la continuïtat de la legislatura de Pedro Sánchez, sinó per aconseguir les exigències que beneficiïn Catalunya. "Ja advertim que sense negociació no es pot presentar una iniciativa. Aquest Govern no té majoria i nosaltres no donarem suport a canvi de res", ha apuntat.

  • 9:15

    Laia Estrada: "Qui sostindrà aquesta legislatura serà Junts per Catalunya"

     

    La portaveu de la CUP al Parlament de Catalunya, Laia Estrada, considera que el model de país dels socialistes és el mateix que Junts en qüestions com l'ampliació de l'aeroport, el projecte del Hard Rock o la política d'habitatge. "Qui sostindrà aquesta legislatura serà Junts per Catalunya", pronostica Estrada. En la seva opinió, la incorporació de perfils al govern de la Generalitat com el de David Bonvehí, exlíder del PDECAT, "demostra a la perfecció el que estem denunciant, el retorn i la consolidació de la sociovergència".

  • 9:10

    Interrompen l'L1 del metro i els FFCC a l'Hospitalet en una protesta contra el saló The District

     

    Unes 100 persones s'han manifestat sobre les 8.45 hores en la plaça Europa de L'Hospitalet de Llobregat contra la celebració del congrés immobiliari The District, que s'organitza en el recinte de Fira de Barcelona Gran Via fins divendres. Els manifestants porten pancartes contra els desnonaments, màscares i impermeables i es dirigiran cap a les portes del congrés, on al seu judici es reuniran empresaris internacionals que tenen l'objectiu d'especular amb l'habitatge.

     

    Els Mossos d'Esquadra han desplegat una desena de furgonetes i la sortida de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) d'Europa Fira està tallada.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 25 de setembre de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.