Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya, 26 de setembre del 2024 | Tres dels quatre detinguts pel doble crim a Font de la Pólvora passen a disposició judicial

  • El BBVA pagarà 29 cèntims bruts per acció a l'octubre, el "major dividend" de la història
  • Drets Socials començarà a publicar els temps de resolució del grau de dependència
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els Mossos d'Esquadra blinden els jutjats davant de la concentració dels familiars dels detinguts.
Els Mossos d'Esquadra blinden els jutjats davant de la concentració dels familiars dels detinguts.

L'actualitat d'aquest dijous passa per la desestimació del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre els recursos de l'expresident català Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín contra la negativa del Parlament Europeu a acceptar-los com a eurodiputats des de l’inici de la legislatura 2019-2024.

També en clau política, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, acusa el PP d'atiar el "victimisme" i el "greuge" sobre l'acord amb ERC per al finançament singular a Catalunya per obtenir "rèdits electorals" a altres punts de l'Estat.

Pendents de la reunió entre la ministra d'Habitatge i la consellera Paneque a Madrid per abordar la qüestió de l'habitatge a Catalunya, en mig del debat per l'aplicació de la llei per part de les comunitats autònomes.

L'actualitat a Catalunya, 26 de setembre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:43

    Sis mesos d’internament per al menor d’edat detingut en el cas del doble crim del barri Font de la Pólvora de Girona

     

    El Jutjat de Menors ha decretat sis mesos d’internament tancat i terapèutic per al jove menor d’edat detingut en el marc de la investigació del doble crim del barri Font de la Pólvora de Girona la nit de Sant Joan. La mesura és prorrogable per tres mesos més. Els altres tres detinguts, majors d’edat, han passat també a disposició judicial aquest dijous, i estan pendents de declarar davant del magistrat que instrueix el cas.

  • 19:22

    Vila activa un pla de xoc per incrementar l'oferta i engegar noves fórmules d'ensenyament de català a adults

     

    El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha comparegut avui per primera vegada davant la nova Comissió de Política Lingüística del Parlament per tal d'informar de les principals línies d'actuació durant aquesta legislatura. Vila ha reconegut que el país es troba en una situació "complexa", però alhora "reversible". Un dels eixos d'acció que planteja passa per la implementació d'un pla de xoc per facilitar l'aprenentatge de català entre les persones adultes amb més cursos, millors horaris, facilitats en les inscripcions i noves fórmules per cobrir la demanda en indrets poc poblats.

  • 19:00

    La inseguretat es manté com a principal problema dels barcelonins

     

    La inseguretat es manté com a principal preocupació dels barcelonins en l’enquesta de serveis municipals, una situació que per la primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, té a veure amb la data en què es va fer l’enquesta, de gener a abril, i amb la percepció dels ciutadans, que no es correspon amb les dades recents. L’enquesta indica també que l’accés a l’habitatge ha superat a la neteja com a segon problema percebut pels barcelonins.

  • 18:23

    L'exnúmero dos d'Interior obrirà les compareixences a la comissió d'investigació de l'operació Catalunya el 15 d'octubre

     

    La comissió d'investigació de l''operació Catalunya' iniciarà la ronda de compareixences el 15 d'octubre amb els testimonis de l'ex número dos del Ministeri de l'Interior, Francisco Martínez, i l'ex director adjunt de la Policia Eugenio Pino. Posteriorment, el 31 d'octubre, compareixeran l'ex cap d'afers interns de la Policia Nacional Marcelino Martín Blas, i l'ex inspector en cap de la Policia Nacional Celestino Barroso. La comissió preveu celebrar compareixences durant els pròxims mesos i culminar la ronda els mesos de febrer o març amb l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i l'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'expresident espanyol Mariano Rajoy.

  • 18:11

    Troben el cadàver d'un home d'uns 50 anys surant a l'aigua en una platja de Calafell

     

    El cadàver d'un home d'uns 50 anys ha aparegut aquest dijous a la tarda surant dins de l'aigua en una platja de Calafell. El centre operatiu de servei de la Guàrdia Civil, el cos competent en aquests casos, ha rebut l'avís quan passaven deu minuts de les quatre de la tarda. Diverses patrulles i efectius d'emergències s'han traslladat fins al lloc dels fets. L'home, que no anava identificat, es trobava dins de l'aigua completament vestit. La unitat orgànica de la policia judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona s'ha fet càrrec de la investigació per determinar la seva identitat i les causes de la mort.

  • 17:30

    La inseguretat es manté com el primer problema dels barcelonins, gairebé 15 punts més que el 2014

     

    La inseguretat es manté com el primer problema per als barcelonins. Un 27,7% dels ciutadans considera que és el principal problema de la ciutat, una xifra que augmenta en cinc punts respecte a l'any passat i en gairebé 15 en comparació al 2014. Així ho indica l'enquesta de serveis municipals elaborada per l'Ajuntament, feta entre el gener i l'abril. L'accés a l'habitatge i la neteja són el segon i tercer principal problema de la ciutat per al 12,3% i el 9,3% dels ciutadans, respectivament.

  • 17:00

    Espanya és el quart estat de la UE amb més morts relacionades amb l'exposició a l'amiant

     

    Espanya és el quart país de la Unió Europea que més morts evitables ha registrat de càncers provocats per l’amiant en el lloc de treball, d’acord amb les estadístiques de l’Eurostat. Segons les dades publicades aquest dijous, l’amiant va provocar a Espanya 212 morts el 2021, amb 2.380 al conjunt de la UE. No obstant això, la xifra ha disminuït progressivament des del 2013, quan l’amiant va ser la causa de 3.341 morts. 

  • 16:48

    ACAVE celebra la temporada turística de l'estiu, però demana equilibrar el model

     

    L'Associació Corporativa d'Agències Especialitzades celebra la temporada turística de l'estiu. Asseguren que el 55% de les agències han notat un augment d'entre el 5% i el 15% respecte a l'any passat. En aquest context, però, l'associació posa de manifest la necessitat d'equilibrar el model turístic i demanen diàleg amb el Govern sobre el registre de viatgers.

    ACAVE celebra la temporada turística de l'estiu, però demana equilibrar el model | Ferran Cuixart
    rtve ACAVE celebra la temporada turística de l'estiu, però demana equilibrar el model | Ferran Cuixart
  • 16:36

    Els Bombers treballen en l'extinció d'un foc a l'interior d'una planta de biomassa al polígon de la Valldan a Berga

     

    Els Bombers treballen en l'extinció d'un foc a l'interior d'una planta de biomassa al polígon industrial de la Valldan a Berga. Segons informa el cos, l'avís s'ha rebut a les 15.48 h i s'estan atacant les flames des de l'exterior. Es desconeixen les causes de l'incendi.

  • 16:00

    Salut detecta la presència del virus de la polio en aigües residuals del Besòs i investiga si hi ha infectats

     

    El Departament de Salut ha començat una investigació per detectar si hi ha persones infectades de polio a la comunitat després de detectar la presència de poliovirus circulant en aigües residuals del Besòs. La presència s'ha detectat fent anàlisis microbiològiques rutinàries a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals del Besòs. La Secretaria de Salut Pública i l'Agència de Salut Pública de Barcelona han activat el protocol per monitoritzar la circulació del poliovirus a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, amb la intensificació de les anàlisis d'aigües residuals i la identificació de possibles casos als centres sanitaris.

  • 15:37

    Escape rooms contra la soledat no desitjada

     

    Més de tres milions de persones grans se senten soles a Espanya. Per visibilitzar i conscienciar la societat, la Fundació la Caixa ha posat en marxa una campanya per ajudar i acompanyar, amb tallers i xerrades, les persones que pateixen aquest sentiment no desitjat.

  • 15:30

    Comín demanarà "immediatament" al Suprem una prejudicial al TJUE sobre l'obligació de jurar la Constitució

     

    L'exconseller i eurodiputat de Junts Toni Comín demanarà al Tribunal Suprem que presenti una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'obligació de jurar la Constitució per tal de ser reconeguts com a eurodiputats de ple dret. Segons confirmen fonts de la seva defensa, faran aquesta petició en el marc del recurs que va presentar al TS per la negativa de la Junta Electoral Central a incloure'l en la llista definitiva d'eurodiputats per la legislatura 2024-2029.

  • 14:07

    Sorteig per seleccionar les 8.000 persones que formaran part de tribunals popular

     

    L'Audiència Provincial de Barcelona ha fet un sorteig per seleccionar aleatòriament 8.000 persones de la llista del cens electoral. Són les que podran formar part de tribunals populars els pròxims dos anys. Durant la primera quinzena d'octubre rebran la notificació per carta i per renunciar-hi ho hauran d'argumentar.

  • 13:47

    La comissió d'investigació de l'Operació Catalunya citarà Rajoy, Sáenz de Santamaría, Fernández Díaz, Mas i Junqueras

     

    L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro i l'exlíder del PPC Alícia Sánchez-Camacho són algunes de les 20 persones que el Congrés citarà perquè compareguin davant la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya. A la llista també hi són l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i l'exvicepresident Oriol Junqueras.

  • 13:27

    El RACC, en contra de construir nous carrils bici segregats a Barcelona

     

    Segons el darrer baròmetre del RACC s’estanca l’ús de la bici en general, però augmenta d’un 15¿% a Barcelona ciutat, baixa l’accidentalitat, però es tripliquen els de més gravetat i l’espai destinat als carrils bici segregats supera en molts casos l’ús que se’n fa.

    El RACC, en contra de construir nous carrils bici segregats a Barcelona | Maite Boada
    rtve El RACC, en contra de construir nous carrils bici segregats a Barcelona | Maite Boada
  • 13:05

    El restaurant més antic de Catalunya celebra 500 anys de servei ininterromput: "Seguim fent cuina tradicional catalana"

     

    L'Hostal de Pinós (Solsonès) compleix 500 anys i aquest dijous ho ha celebrat amb una visita teatralitzada i una xerrada sobre la història, entre d'altres activitats. "Hi ha una mica de nerviosisme i també moltes ganes", ha explicat la propietària de l'establiment, Mònica Segués. Està considerada la fonda més antiga de Catalunya, ja que funciona de forma ininterrompuda des de l'any 1524. Durant cinc segles, s'hi han servit àpats. "Era un alberg senzill i modest que complia la funció de resguardar-se i menjar sopa calenta i una mica de carn", explica la historiadora Laura de Castellet.

  • 12:40

    El TNC inaugura la temporada amb l'obra "Ànima"

     

    El TNC obre aquest dijous la temporada de la sala gran amb el musical de nova creació i en català 'Ànima'. Un muntatge de dues hores i mitja amb 16 intèrprets, i una orquestra de 10 músics. L'obra se centra en la història d'una noia, que somnia en ser dibuixant i obrir-se camí entre els homes en la indústria de l'animació dels anys 30 als Estats Units.

    El TNC inaugura la temporada amb l'obra "Ànima"
    rtve El TNC inaugura la temporada amb l'obra "Ànima"
  • 12:28

    Els sindicats protesten davant Foment del Treball per la reducció de la jornada laboral. 

     

     

    Els sindicats Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT) s’han concentrat aquest matí davant la seu de Foment del Treball per aconseguir un acord per la reducció de la jornada laboral. Es tracta d’una jornada de protestes a escala estatal per pressionar a la patronal en el marc de les negociacions. Els secretaris generals de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, i d’UGT Catalunya, Camil Ros, insten a la patronal a afegir-se l’acord i li avisen que sino portaran aquesta qüestió a les negociacions de tots els convenis col·lectius. Al govern central li demanen que porti ja la mesura al Congrés per complir els compromisos de l’executiu, i insten a les forces polítiques a donar-hi suport perquè s’aprovi amb el màxim consens possible. 

  • 12:02

    Alvise admet que va acceptar 100.000 euros d'un empresari de criptomonedes "com a autònom i sense factura"

     

    L'eurodiputat i líder de Se Acabó La Fiesta (SALF) Luís 'Alvise' Pérez Fernández ha admès que va acceptar 100.000 euros d'un empresari de criptomonedes "com a autònom i sense factura". En un missatge al seu canal de Telegram ha apuntat que podria enfrontar-se a una multa del 25% sobre el total per acceptar l'import sense factura. La Fiscalia del Tribunal Suprem l'està investigant per aquests mateixos fets basant-se en una denúncia presentada el 19 de setembre per l'empresari de criptomonedes Álvaro Romillo. La Fiscalia hi veu un possible delicte de finançament il·legal perquè la llei de partits prohibeix expressament donacions de més de 50.000 euros per part d'una sola persona i any.

  • 11:57

    Rodríguez i Paneque es reuneixen per abordar la qüestió de l'habitatge a Catalunya

     

    La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, i la consellera, Sílvia Paneque, s'han reunit aquest dijous a Madrid per abordar la qüestió de l'habitatge a Catalunya, en mig del debat per l'aplicació de la llei per part de les comunitats autònomes.

  • 11:54

    El 51% dels adolescents espanyols tenen dificultats per identificar una fake new

     

    El 51% dels adolescents espanyols no sabrien identificar sempre quan una notícia es falsa, segons un informe de Save the Children. El treball revela que el 60% dels adolescents utilitza les xarxes socials com a principal mitjà per accedir a la informació, al mateix nivell que la televisió, i per davant de mitjans com la premsa en línia (32%), la ràdio (9%) o la premsa en paper (5%). Pel que fa a les xarxes i als creadors de continguts, un 16% creu que són sempre una font fiable d'informació i un 70% creu que poden ser-ho en determinades ocasions. 

  • 11:47

    ERC i Junts xoquen al Congrés pel finançament singular a Catalunya

     

    El portaveu d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, ha recriminat a Junts que votin en contra dels objectius de dèficit per millorar el finançament de Catalunya, però també s’oposin quan des d’ERC es volen aconseguir més recursos com amb l’acord amb el PSC. Des de Junts, el diputat Josep Maria Cruset acusa a PSOE i als republicans d’electoralisme i qüestiona que es tracti d’un finançament singular. 

  • 11:44

    Condemnem a cinc anys de presó un home per agredir sexualment una menor a Tarragona l'any 2015

     

     

    L'Audiència de Tarragona ha condemnat un home per agredir sexualment a una menor de 16 anys a Tarragona l'any 2015. El tribunal també li ha imposat 4 anys i 11 mesos de llibertat vigilada, la prohibició de comunicar-se amb la víctima i d'acostar-s'hi a menys de 500 metres durant un període de 15 anys i una indemnització de 30.000 euros per les lesions físiques i psíquiques causades a la noia. La fiscalia demanava 85 anys de presó per un delicte d'agressió sexual a menor de 16 anys i per ser cooperador necessari de cinc delictes més d'agressió sexual a menor de 16 amb penetració. En l'acord, s'han tingut en compte els atenuants de reparació del dany, drogaddicció i dilacions indegudes. 

  • 11:40

    La vicepresidenta i ministra d'Hisenda defensa l'acord finançament singular per a Catalunya al Congrés.

     

     

    La vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha comparegut aquest matí al Congrés dels Diputats a petició del PP per defensar l'acord de finançament singular per a Catalunya. En la seva intervenció, ha reivindicat la transparència del pacte entre ERC i el PSC i el component de "solidaritat". Montero ha esgrimit que l'acord assegura el sosteniment de la despesa pública de l'Estat i la solidaritat amb els territoris, així com la garantia d'uns serveis públics iguals per a tots els ciutadans. 

  • 11:30

    El centre penitenciari de Lleida detecta un nou brot de sarna que afecta 6 interns

     

    Els serveis sanitaris del centre penitenciari de Ponent van detectar el passat dissabte un brot de sarna en el mòdul sis de la presó lleidatana. Hi ha de moment moments sis interns contagiats.

  • 11:08

    Drets Socials començarà a publicar els temps de resolució del grau de dependència i prepara un pla per reduir-los

     

    El Departament de Drets Socials i Inclusió publicarà a partir de l'octubre al seu web les dades sobre resolucions de grau de dependència. En concret, s'informarà del temps de resolució de grau des que la sol·licitud arriba al servei de valoració fins que es resol, el nombre de resolucions dictades i el nombre de sol·licituds de resolució pendents de resoldre. El mes que ve es publicaran les de setembre de 2024 i, a partir de llavors, s’actualitzaran i es publicaran mensualment. El departament vol reduir els temps d'espera actuals amb un "pla de xoc" que presentarà abans de final d'any. En aquest sentit, amb dades de desembre de 2023 obtingudes per l'ACN, el temps d'espera mitjà per tenir la resolució de grau de dependència és de 120 dies.

  • 10:47

    Turull lamenta la decisió del TJUE i assegura que seguiran lluitant "per donar veu i vot al que diuen les urnes"

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha lamentat la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de tombar el recurs de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín contra la negativa del Parlament Europeu a acceptar-los com a eurodiputats des de l’inici de la legislatura 2019-2024. "Seguirem lluitant i persistint en tots els fronts per donar veu i vot al que diuen les urnes, i tal com ho diuen les urnes", ha afirmat en un missatge a X. Turull també ha volgut enviar "tota la força" a Comín, que podria veure perillar el seu escó al Parlament Europeu.

  • 10:24

    Detingut a Girona un fugitiu internacional buscat per narcotràfic

     

    Un fugitiu internacional buscat per la justícia francesa per narcotràfic i pertinença a organització criminal ha estat detingut en l'aeroport de Girona, segons informa la Policia Nacional. Els agents destinats al control d'immigració irregular o de ciutadans que vulguin eludir càrrecs en contra seva en l'espai Schengen van identificar el passat 27 d'agost a aquesta persona, que arribava en un vol des de Marràqueix (el Marroc). Sobre aquest ciutadà francès constava una ordre europea de detenció i lliurament que es va complir-la i a avisar al Jutjat Central d'Instrucció de l'Audiència Nacional, que va decretar el seu ingrés a la presó Puig dels Basses de Figueres (Girona) a l'espera de l'extradició. L'arrestat està acusat de delictes contra la propietat, tràfic de drogues, de substàncies hormonals estimulants del creixement, d'armes, municions o explosius i d'integració en organització criminal.

  • 10:13

    El TJUE desestima els recursos de Puigdemont i Comín

     

    El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va donar aquest dijous la raó al Parlament Europeu quan va negar l'entrada a l'expresident català Carles Puigdemont i el seu exconseller Toni Comín perquè la Junta Electoral Central no va comunicar els seus noms per no haver acatat la Constitució espanyola.

  • 10:03

    Passen a disposició judicial els detinguts pel doble crim de Font de la Pólvora de Girona

     

    Els quatre detinguts pel doble crim del barri de Font de la Pólvora de Girona passen a disposició judicial aquest dijous. La Guàrdia Civil ha portat els tres adults als jutjats a primera hora del matí i es preveu que pels volts del migdia el que falta, que és menor d'edat, declari davant la Fiscalia de Menors. Mentrestant, els Mossos d'Esquadra han desplegat un dispositiu policial al voltant de l'edifici dels jutjats per evitar aglomeracions. Desenes de familiars de la víctima s'han concentrat a les portes des de mig matí. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil van detenir aquestes quatre persones el dimarts a Granada com a presumptes autors del tiroteig que hi va haver la nit de Sant Joan al barri de Font de la Pólvora.

  • 9:12

    El BBVA pagarà 29 cèntims bruts per acció a l'octubre, el "major dividend" de la història en plena opa al Sabadell

     

    El consell d'administració de BBVA ha aprovat abonar 29 cèntims bruts per acció el pròxim 10 d'octubre i es tracta del "major dividend" de la història del banc, segons ha informat aquest dijous en un comunicat, en plena operació pública d'adquisició (opa) del Banc Sabadell. Un repartiment que correspon als resultats de 2024 i que suposen un 81% més que un any enrere. BBVA calcula que abonarà un total de 1.671 milions d'euros en efectiu entre els seus accionistes i recorda que, des de 2021, ha destinat entre dividends i recompres de participacions 15.000 milions d'euros entre els seus accionistes.

  • 09:01

    L'oci nocturn torna a la Zona Hermètica de Sabadell: "Feia molta falta"

     

    Aquest mes d'octubre tornarà l'oferta d'oci nocturn al voltant de la Zona Hermètica de Sabadell, després que l'any 2019 va tancar la darrera discoteca que hi operava, DrinkKing, i donant compliment al Pla especial de regulació d'usos recreatius al barri de Gràcia, vigent des de 2016. És precisament aquesta discoteca la que reobrirà gairebé 5 anys després a la ciutat, ara en un local nou i al Polígon Sud-oest, a tocar de la Zona Hermètica original. Ho farà amb un aforament reduït de fins a 500 persones. La seguiran dos locals més, Maloa i Bliss, amb aforament de 500 i 100 clients, respectivament. Lluny, quedaran, però, les nits massificades, que amb una quarantena de locals atreia cada cap de setmana milers de persones d'arreu del país.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat del més destacat d'aquest dijous 26 de setembre. Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir. 
     

  • 8:35

    El síndic de Barcelona alerta del risc per a la senyalització incorrecta a prop d'una antiga benzinera a la ronda Sant Pau

     

    La Sindicatura de Greuges ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que actualitzi, al més aviat possible, la senyalització del carril bici i de la calçada en el tram de la ronda de Sant Pau on està ubicada una benzinera en desús. El síndic, David Bondia, ha explicat que fa almenys sis anys que l'establiment no funciona, però es manté la senyalització antiga. Això, segons el síndic, "causa situacions de perill i confusió en les persones que hi circulen", tant pel carril bici de doble sentit com pel carril de circulació esquerra de la ronda. Bondia ha lamentat que la situació de perill és "absolutament innecessària" i ha demanat executar els canvis amb independència de la retirada del quiosc de la benzinera.

  • 8:14

    Sánchez adverteix davant l’ONU que la democràcia “lluita una batalla per la supervivència”

     

    Pedro Sánchez ha advertit aquest dijous davant l’Assemblea General de l’ONU que la democràcia “lluita una batalla per la supervivència” i “cedeix terreny a cada embat”. El president del govern espanyol s’ha referit d’aquesta manera a “l’onada reaccionària global” que qüestiona conviccions socials d’una manera “impensable fa només uns anys”. Per això ha considerat indispensable “aixecar un mur que protegeixi les institucions” d’aquests atacs. El president espanyol ha apostat pel “multilateralisme” com a eina per aconseguir-ho. Sánchez també ha advocat per les polítiques feministes i ha considerat que “ara és el moment” perquè les properes Secretaria General i Presidència de l’Assemblea General de l’ONU “recaiguin en dones”.

  • 08:55

    Joan Garriga obre les portes de Vox als votants de S'ha Acabat la Festa

     

    El diputat de Vox al Parlament de Catalunya, Joan Garriga, ha estat entrevistat aquest dijous al programa del Cafè d'Idees i ha animat els votants de 'S'ha Acabat la Festa' a traslladar el seu vot al seu partit, d'ideologia similar. "Vox defensa les coses que deia defensar l'Alvise Pérez", ha assegurat Garriga.