Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Ginesta proposa "treballar millor, per treballar menys"

  • El secretari general de PIMEC proposa solucionar la productivitat i l'absentisme abans de reduir la jornada laboral
  • Ginesta és favorable a tota proposta que millori el finançament de Catalunya i demana un acord pels pressupostos

Per
Cafè d'idees - Josep Ginesta proposa "treballar millor per treballar menys"

El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, en una entrevista aquest divendres al Cafè d'Idees refreda la proximitat d'un acord amb sindicats i govern central per la reducció de la jornada laboral. Des de la patronal de la petita i mitjana empresa, creuen que és una bona mesura, però que primer cal solucionar aspectes com la productivitat i la capacitat de cobrir vacants. Ginesta proposa un nou eslògan: "treballar millor, per treballar menys".

Segons assegura el secretari general, Espanya lidera l'absentisme laboral a la Unió Europea i es troba a la cua de l'OCDE en termes de productivitat. Per aquest motiu, Ginesta reclama al Ministeri de Treball "flexibilitat" i aconsella "una negociació col·lectiva sector a sector". A la vegada, alerta que hi ha sectors que si es redueix la jornada laboral tindran problemes per trobar a treballadors perquè, afirma, "no existeixen".

Sobre la demanda dels sindicats perquè el govern porti la mesura ja a votació al Congrés dels Diputats, Ginesta demana arribar a grans consensos. El secretari general creu que encara no estem a prop del final de la negociació i dubta de la possibilitat que s'aconsegueixi aprovar a la cambra.

Tot i això, des de PIMEC valoren positivament la voluntat de negociació del Ministeri de Treball i que Yolanda Díaz escoltés les seves propostes a la reunió que van mantenir la setmana passada. En aquesta trobada, Ginesta revela que li van traslladar que "és imprescindible que si l'administració pública encareix el cost laboral, també es millori en les licitacions".

A favor del finançament singular per a Catalunya

Ginesta ha expressat el suport de PIMEC a una millora del finançament per a Catalunya. El secretari general qüestiona la situació actual perquè afirma: "acabem sent tan solidaris que ens empobrim". Defensa que aquest acord entre PSC i ERC "té tot el sentit del món", tot i que entén les crítiques dels presidents autonòmics del PP "per no perdre cap euro dels recursos que els hi arriben".

En la mateixa línia, Ginesta s'ha mostrat favorable a la negociació pels objectius de dèficit si això millora el finançament perquè afirma: "Catalunya necessita més recursos".

Demana un acord per aconseguir pressupostos

Sobre la situació política a Catalunya, des de PIMEC són optimistes. "Som davant un escenari, la realitat parlamentària i els consensos que s'han de generar poden ajudar que el país progressi", assegura Ginesta. Per aquest motiu, considera prioritari que s'aprovin els pressupostos i interpel·la a totes les forces polítiques. "Un país que no té pressupostos és com una empresa que no planifica", avisa.

Pel que fa al nou govern de Salvador Illa, el secretari general valora la trobada mantinguda la setmana passada del president de la Generalitat amb la junta directiva de PIMEC. Ginesta explica que Illa va prendre notes de les demandes dels seus membres.