Enlaces accesibilidad

Com es fa l'encreuament del xili?

Per

Va de Verd - Com creuar el xili

Des de sempre els humans busquen noves formes de progrés i millora en tots els àmbits de la vida. És per això que en l'agricultura també s'ha experimentat el que s'anomena Innovació + Desenvolupament (I+D). L'agricultor Ferran Gispert fa temps que juga amb la genètica dels xilis per oferir als seus clients varietats diferents i innovadores.

Aquest tipus de pebrot és un producte mil·lenari que prové de la cultura mexicana i amb el qual s'ha experimentat durant generacions. Conegut per les seves propietats nutricionals i medicinals, el seu distintiu picant fa que aporti als plats un toc inigualable. El que fa en Ferran és aconseguir varietats del Capsicum diferents de les habituals: que tinguin fruits, siguin de diferents colors i formes i assoleixin nivells elevats de picantor segons l'Escala Scoville.

pebrot

Imatge d'uns xilis.

Pas 1: Selecció de plantes

Avui dia hi ha més de 250 varietats de xili reconegudes i agrupades en 40 espècies diferents. Escollir les millors plantes per creuar és la clau d'una bona hibridació vegetal. Sobretot és important que estiguin en procés de floració i siguin dues varietats totalment compatibles. El més senzill és utilitzar dues plantes de la mateixa varietat.

Pas 2: Localització de les flors

El primer que cal fer és localitzar una flor sense obrir, que serà la femella. Amb unes pinces s'ha de retirar a poc a poc tots els pètals i estams i deixar només a la vista el pistil, que és l'òrgan reproductiu de la planta. Cal anar amb molt de compte de no trencar-lo. Després s'ha de localitzar la flor que farà de mascle i intentar que s'ompli de pol·len.

Pas 2: Localització de les flors

Ferrant Gispert retirant el pistil d'una flor de xili.

Pas 3: Fecundació

Es pot fecundar la femella directament amb la flor o separar el pol·len abans. Un cop acabat el procés, és important identificar la flor per saber d'on vindrà l'híbrid que s'ha de creuar. El resultat d'aquest procés serà un fenotip que contindrà característiques del pare i de la mare i que s'anomenarà F1.

Pas 4: Encreuaments de xili

D'aquest F1 se seleccionaran les llavors i se'n plantaran un mínim d'entre 4 i 10. Això donarà lloc a la generació F2. D'aquesta generació en sortiran una gran quantitat de variants. D'aquestes variants, s'ha d'agafar la que més s'assembli a l'objectiu inicial de l'encreuament. A partir d'aquí, es pot continuar amb la seva reproducció generació rere generació. Gispert avisa que per assolir una varietat totalment estable, es poden necessitar fins a vuit generacions.

Pas 4: Encreuaments de xili

Resultats d'encreuaments de xili.