Enlaces accesibilidad

Albert Serra guanya la Concha d’or per ‘Tardes de Soledad’

  • El curtmetratge causa polèmica pel seu cru retrat de la tauromàquia
  • Patricia López Arnaiz rep el guardó a millor interpretació protagonista i Pedro Martin-Calero a millor direcció

Per
Albert Serra amb el guardó de la Concha d'Or del Festival de Sant Sebastià
Albert Serra amb el guardó de la Concha d'Or del Festival de Sant Sebastià

‘Tardes de Soledad’, dirigida per Albert Serra, aconsegueix la Concha d'Or de la 72a edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià. El curt disscecciona de forma realista el món dels toros. El film convida al debat, fins al punt que alguns diuen que és taurí i altres no. Malgrat això, tothom coincideix que Serra és un prodigi cinematogràfic.

En el seu discurs, el director, ha agraït al festival per haver seleccionat la cinta perquè “només el cinema d'autor, pel seu caràcter agosarat, pot atrevir-se a anar al fons de qualsevol qüestió". També, ha donat les gràcies a Andrés Roca Rey i la seva quadrilla. El torero peruà és el protagonista de la peça. Serra l’ha seguit per aconseguir “un grau d’intimitat molt gran i en què no hi ha representació possible”. Amb tot, Serra no és “especialment fan del documental”.

El català posa en valor la construcció "estètica, quasi barroca" de Tardes de soledad, amb una perspectiva visual i sonora concreta. Afirma que la temàtica li ha permès poder fer-ho. Agraeix "l'accés restringit, íntim i espectacular que hem tingut".

La pel·lícula compta amb la participació d'RTVE. També ha estat reconeguda amb el Premi Feroz Zinemaldia de la Crítica. Albert Serra ja va guanyar el guardó en la categoria Premi Feroz Especial a l’any 2017 per La Muerte de Luis XIV.

La mort, la temàtica recurrent del festival

Entre els premiats més destacats de la nit destaca Patricia López Arnaiz, premi a la millor interpretació protagonista, pel seu paper en Los Destellos, de Pilar Palomero. Isabel, la dona a la que dona vida, acompanya al seu ex-marit després d’ estar 15 anys allunyada d’ell en els seus últims dies. L’actriu declara que "la pel·lícula és un recordatori de la finitud, per això hem de ser molt conscients del miracle que siguem aquí". A més a més, ha dedicat unes paraules a la directora aragonesa, a qui admira com a cineasta i “per la humanitat i la bellesa que tenen els personatges de les seves pel·lícules".

En 2022, Silvia Quilez, l’actriu protagonista de La Maternal, dirigida per Palomero, també va guanyar el mateix guardó. RTVE ha col·laborat tant en Los destellos com en La Maternal.

El premi a la millor interpretació de repartiment ha estat per al francès Pierre Lottin, pel seu personatge en la pel·lícula Cuando cae el otoño, de François Ozon, que s'ha emportat el reconeixement al millor guió. La pel·lícula narra la difícil situació de dues ancianes amb els seus respectius fills, que els retreuen que el seu passat no va ser exemplar. Ozon ja va guanyar el mateix premi i la Concha d'Or, en 2012, per En la casa.

L'elenc de The last showgirl, de Gia Coppola, ha aconseguit el premi especial del Jurat. Pamela Anderson enamora per la seva gran interpretació de Shelley, una showgirl que es troba en els últims moments de la seva carrera. La directora ha agraït el premi a les seves actrius, entre les quals també està Jamie Lee Curtis: "Aquesta pel·lícula no hauria estat possible sense elles".

Gia Coppola i Pamela Anderson al Festival de Cinema de Sant Sebastià

Gia Coppola i Pamela Anderson al Festival de Cinema de Sant Sebastià

El guardó a la millor direcció el comparteixen dos realitzadors i pel·lícules molt diferents: Laura Carrera per On Falling, la història d'una dona portuguesa que treballa a Escòcia, on lluita per adaptar-se, i Pedro Martin-Calero per El llanto, una cinta de terror coescrita amb la guionista Isabel Peña (As bestas), que, sota la seva aparença de cinema de gènere, amaga una potent denúncia contra la violència masclista. Aquesta pel·lícula també compta amb la participació d'RTVE.

Pel que fa al premi a la millor fotografia, ha estat per al xinès Songri Piao, per la pel·lícula Bound in heaven. La commovedora història d'un malalt terminal. En la ronda de premsa del Premi Donostia, Pedro Almodóvar ha assenyalat que moltes de les pel·lícules d'aquesta edició del Festival de Sant Sebastià giren entorn de la mort, com el seu últim llargmetratge La habitación de al lado.

Un fet a destacar del 72è Festival de Sant Sebastià és el seu suport al cinema argentí davant el desmantellament de la seva indústria per part del Govern de Javier Milei. Per altre banda, el jurat ha fet esment a C. Tangana (Antón Álvarez) per la seva opera prima La guitarra flamenca de Yerai Cortés.