Enlaces accesibilidad

Cambrils al plat: Recepta autèntica de fideus rossos amb galeres

  • Els fideus rossos amb galeres són el plat estrella de Cambrils, una delícia que captiva locals i visitants amb el seu sabor marí únic
  • Sílvia Abril descobreix aquesta tradicional recepta que reflecteix l'essència de la cuina mediterrània

Por

Cambrils al plat: Recepta autèntica de fideus rossos amb galeres
Fideus rossos amb galeres.

Al programa 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril es desplaça fins a Cambrils, una ciutat tarragonina reconeguda no només per les seves platges espectaculars i paisatges marítims únics, sinó també per la seva riquesa culinària que atrau tant locals com visitants. Aquest municipi costaner és un autèntic paradís pels amants de la gastronomia mediterrània, on el mar i la terra es combinen per oferir una experiència culinària inoblidable.

Cambrils

Cambrils a 'La Recepta Perduda'.

Fideus rossos amb galeres

Entre els plats més emblemàtics de la regió es troben els fideus rossos amb galeres, una especialitat que reflecteix perfectament la tradició marinera de la zona, aprofitant els productes autòctons. Els fideus rossos són exemple de la creativitat dels pescadors locals, que, buscant treure el màxim partit dels ingredients que tenien al seu abast, van començar a utilitzar les galeres. Aquests crustacis, sovint menyspreats per la seva falta de carn, tenen una textura i sabor intens que recorda el dels llamàntols i els escamarlans. Aquesta espècie es troba principalment a les aigües de la Mediterrània, especialment prop de les costes catalanes i balears, i malgrat el seu potencial culinari, ha estat poc aprofitada al llarg del temps.

galeres

Galeres de Cambrils coent-se a la paella.

Antigament, els pescadors solien preparar aquests fideus als seus "ranxos d'a bord", fent servir els productes més frescos que podien obtenir directament del mar. Aquesta senzilla preparació va servir com a solució per alimentar-se durant les llargues jornades de pesca. Torraven els fideus lleugerament abans de coure'ls, i això aportava un sabor torrat i profund al plat, mentre que les galeres afegien un gust mariner intens que elevava la recepta a un altre nivell.

A part de les galeres i els fideus, els altres productes estrella són el fumet de peix i un bon oli d'oliva. El caldo de peix barrejat amb ceba, porros i alls, també conegut com a fumet, és essencial per aportar un gust marí. Per altra banda, un bon raig d'oli de les oliveres de Cambrils, ofereixen el toc intens i herbaci que s'està buscant.

Cambrils al plat: Recepta autèntica de fideus rossos amb galeresCambrils al plat: Recepta autèntica de fideus rossos amb galeres
Ingredientes Preparación
  • 1 ceba
  • 1 porro
  • 1 pastanaga
  • 2 tomàquets
  • All
  • Oli d'oliva
  • 1/2kg morralla
  • Opcional: xerès sec
  • 1/2 kg fideus
  • 12 galeres
  • 2 alls
  1. En una cassola de 2 litres prepara el fumet de peix
  2. Talla les verdures i posa un raig d'oli a la cassola
  3. Afegeix tots els ingredients, menys els tomàquets
  4. Quan la ceba i el porro comencin a enrossir-se, afegeix el tomàquet i deixa que redueixi
  5. Afegeix un raig de xerès sec (opcional)
  6. Afegeix la morralla
  7. Afegeix uns dos litres d'aigua
  8. Deixa el caldo fent xup xup 2 hores i, després, rectifica en sal, cola'l i reserva'l en una altra cassola
  9. Per fer els fideus, posa un raig d'oli a la cassola i sofregeix una mica les galeres
  10. Afegeix 2 alls tallats a daus
  11. Afegeix els fideus i deixa'ls enrossir bé
  12. Afegeix el fumet de peix i cou durant uns 7 minuts
  13. Deixa els fideus en repòs, tapats amb un drap de cuina
  14. Afegeix les galeres com a guarnició

Aquest plat no només ha sobreviscut al pas del temps, sinó que s'ha convertit en una delícia molt apreciada que s'ofereix avui dia en molts restaurants de Cambrils i altres zones costaneres de Catalunya. És una autèntica joia culinària que val la pena descobrir i gaudir, tant per als amants del bon menjar com per aquells que busquen experimentar els sabors autèntics de la regió.

fideus rossos amb sílvia abril

La Sílvia Abril cuinant fideus rossos amb galeres a 'La Recepta Perduda'.