Enlaces accesibilidad

Fel Faixedas, actor: "Fins fa molt poc no m’he tret de sobre la síndrome de l’impostor"

  • L’intèrpret Fel Faixedas acaba de publicar la seva primera novel·la, ‘M’hauria agradat coneixe’t’, on fa un viatge emocional a partir de la història de la seva familia
  • El seu avi, en ‘Pitu’, va ser fundador i saxofonista de l’Orquestra Internacional Maravella

Per
Punts de Vista - Entrevista a Fel Faixedas

Per saber qui som hem de mirar d’on venim. Això és el que ha fet l’actor Fel Faixedas investigant sobre la figura del seu avi, en ‘Pitu’, que va morir abans que ell nasqués i que va ser un dels fundadors i saxofonista de l’Orquestra Internacional Maravella. El resultat és la seva primera novel·la, ‘M’hauria agradat conèixe’t’.

A ‘Punts de Vista’, Fel Faixedas confessa que ell no pretenia fer un llibre, sinó un monòleg dels que acostuma a escriure, però es va adonar que no feia riure. L’actor admet que al principi va patir de la síndrome de l’impostor, la qual cosa també havia sentit al llarg de la seva carrera com a intèrpret: “Fa 26 anys que em dedico a fer teatre i fins fa molt no me l’he treta de sobre”.

Un dia, al programa de ràdio ‘Islàndia’ amb Albert Om, Faixedas va explicar el que sabia fins llavors sobre el seu avi: que era el fill hereu d’uns pagesos d’Arbúcies, que disposaven d’una masia, uns caps de bestiar i unes terres, i que amb 15 anys va renunciar a tot això, perquè ell volia ser músic. També que va ser un dels fundadors de l’Orquestra Maravella.

Aleshores, un oient, el Josep Loredo, va trucar dient que, si volia saber més coses del seu avi, li truqués. A més, li va descobrir un web sobre orquestres de Catalunya on hi havia més informació. “Vaig començar a sentir una cosa que no m’havia passat mai. Volia saber més i més i vaig estar uns mesos abduït per aquesta història del meu avi”, expressa.

Emmirallat en la figura de l’avi

A la seva joventut, Fel Faixedas també va prendre la decisió de renunciar al negoci familiar, en aquest cas, una peixateria, per ser actor. “Aquest llibre m'ha servit molt per saber qui soc jo”, explica. “A vegades em preguntava: ‘I aquesta bogeria que he fet, per què?’. I quan descobreixo la història del meu avi m'adono que hi ha molt d’avi aquí”, continua.

La meva àvia em deia que havia de ser conscient que actuar és treballar

Faixedas comença ‘M’hauria agradat coneixe’t’ relatant que la seva àvia va ser la primera a preguntar-li on treballava. “Em deia: ‘La gent diu que vas a actuar, però has de ser conscient que tu vas a treballar’”, recorda. “Allà em vaig començar a sentir molt recolzat. Ella sabia que el que jo anava a fer era treballar, perquè havia conviscut molts anys amb un músic”, afegeix.

L’intèrpret, a banda d’emmirallar-se en la figura del seu avi, també ho fa en la de la seva mare a l’espectacle ‘Les mares’, que fa juntament amb l’actor Carles Xuriguera. “Hi ha molta emoció, perquè és un homenatge molt profund i molt sincer a les nostres mares", diu. “I, sobretot, un homenatge a aquesta generació de dones que no van ser ni les heroïnes de la Guerra Civil ni les dones empoderades d'avui en dia, sinó les que ens van cuidar a tota la família. Després de girar pel país, aterraran al març al Teatre Poliorama de Barcelona.