Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Laura Borràs creu que l'estructura B d'Esquerra "era molt A"

  • La presidenta de Junts critica als republicans pels atacs al seu partit i els emplaça a demanar disculpes
  • Insta a Salvador Illa a reunir-se amb Carles Puigdemont si vol avançar cap a la "normalitat democràtica"

Per
Cafè d'idees - Laura Borràs creu que l'estructura B d'Esquerra "era molt A"

La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha carregat aquest dilluns en una entrevista al Cafè d'Idees contra l'estructura B d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). La líder de Junts afirma que la guerra bruta dels republicans "era molt A, era vox populi". Borràs qualifica aquestes pràctiques de "B de barbaritat i B de barroerisme", a la vegada que reclama a ERC que demani disculpes al seu partit pels atacs soferts.

En aquesta línia, la presidenta de Junts ha assenyalat que ella mateixa va ser víctima de les accions d'aquesta estructura B i considera que "són pràctiques a desterrar de l'espai polític". Borràs creu que és fer "lawfare" al moviment independentista i critica "utilitzar diners per difamar i atacar rivals i companys de lluita".

Sobre la relació amb Esquerra, Borràs ha defensat evitar els retrets i els insults al Congrés com els que es van creuar els diputats Gabriel Rufián i Josep Maria Cruset la setmana passada. "Segur que als independentistes catalans no els agrada veure aquesta mena de picabaralles", assegura. Afegeix que amb aquests debats entre diputats catalans a Madrid "els espanyols es freguen les mans".

Insta a Illa a reunir-se amb Puigdemont

Borràs ha instat al president de la Generalitat a reunir-se amb Carles Puigdemont en la seva ronda de contactes. "S'hauria de reunir amb ell si el que vol és normalitat democràtica", li ha recomanat la líder de Junts. Tot i això, qualifica la situació a Catalunya "d'anomalia democràtica" perquè referint-se a Puigdemont i Toni Comín, explica que "hi ha gent que no pot tornar a Catalunya".

D'aquests primers mesos de govern de Salvador Illa, Borràs critica que "mira de governar per molestar tan poc com sigui possible al PSOE". Sobre les negociacions en marxa que té Junts amb els socialistes en matèria d'immigració o el sostre de dèficit, qüestiona quina és la posició del seu executiu.

Amb el govern de Sánchez, "la repressió més dura"

Per la presidenta de Junts, el govern de Pedro Sánchez amb els comuns és quan hi ha hagut "moments de repressió més dura". Qualifica de "guerra judicial" tots els processos judicials contra els líders independentistes i critica que l'executiu no faci res perquè s'apliqui de manera efectiva la llei d'amnistia.

Borràs reclama a l'executiu de Sánchez que compleixi els acords pendents si vol rebre suport als pressupostos. "Qui vulgui aconseguir nous acords, faria bé veure quins s'han acordat prèviament i fer que es compleixin", avisa.

Congrés de Junts sense majoria independentista

Borràs no ha avançat si Carles Puigdemont serà el pròxim president de Junts en el congrés del partit. "Mai ha necessitat un càrrec orgànic per ser-ho", afirma l'actual presidenta. En paraules seves, "la seva influència és indiscutible dins i fora de Junts".

No obstant això, Borràs detalla que el focus ara no està "en el ball de cadires", sinó que cal reflexionar sobre "per què s'ha produït la pèrdua de la majoria independentista" al Parlament de Catalunya. En aquesta línia, considera que el seu partit té aquesta responsabilitat en ser la primera força independentista a la cambra catalana.