Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya, 30 de setembre del 2024 | El Suprem confirma que no aplica l'amnistia als acusats per malversació del procés

  • Set detinguts en l'operatiu contra els responsables d'un tiroteig Nou Barris
  • Demanen 196 anys de presó per als 5 acusats de la manada de Castelldefels 
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'exvicepresident de Catalunya Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva
L'exvicepresident de Catalunya Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva

L'actualitat d'aquest dilluns passa per les negociacions dels pressupostos de la Generalitat. Enmig dels equilibris per intentar guanyar suports, també de cara al Congrés, el president del Govern, Pedro Sánchez, assisteix a Barcelona a l'acte d'entrega dels premis La Vanguardia.

Mentrestant, la sala penal del Tribunal Suprem ha rebutjat els recursos de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i diversos processats per l'1-O i confirma que no aplica l'amnistia al delicte de malversació en aquesta causa.

Els Mossos d'Esquadra han detingut a Barcelona i Palau-solità i Plegamans set persones relacionades amb el tiroteig de l'abril a Nou Barris. Per la seva banda, la Fiscalia ha demanat 196 anys de presó per als 5 acusats de la manada de Castelldefels.

Altres temes destacats de la jornada passen per la celebració dels 10 anys de la llei catalana contra l'LGTBI-fòbia i les obres d'adequació del túnel de Roda de Berà que afectarà durant cinc mesos les estacions de Torredembarra i Altafulla.

L'actualitat a Catalunya, 30 de setembre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:24

    Sánchez crida la comunitat internacional a "no atrinxerar-se en el silenci" davant "la massacre" a Gaza i el Líban

     

    El president del govern ha fet una crida a la comunitat internacional a "no romandre callada ni un minut més" davant "la massacre convertida en rutina" que es viu tant a Gaza com al Líban. Pedro Sánchez  avisa que "la veu d'Espanya se sentirà encara amb més força" en defensa de la pau. El president espanyol també ha aprofitat el lliurament dels Premis Vanguardia, organitzats per 'La Vanguardia' per reivindicar la "premsa lliure i compromesa amb la veritat" davant situacions com la "tirania" de Rússia. 

  • 21:00

    Banyoles restringirà la circulació dels patinets elèctrics pel centre de la ciutat

     

    L’Ajuntament de Banyoles ha aprovat inicialment la modificació de l’Ordenança Municipal de circulació amb l’objectiu de restringir la circulació dels patinets elèctrics pel centre de la ciutat. La modificació es fa aprofitant l’entrada en funcionament “imminent” de les càmeres de videovigilància, alhora que es té la voluntat d’actualitzar un text que data del 2020”. A més, els conductors de patinets i altres vehicles de mobilitat personal hauran d’utilitzar casc homologat o certificat. També es limitarà el temps d’aparcament de cotxes elèctrics i híbrids als punts de recàrrega.

  • 20:40

    Salvador Illa defensa la necessitat de protegir el "periodisme rigorós"

     

    Durant els parlaments dels premis La Vanguardia, el president de la Generalitat ha carregat contra "l'onada de falsedats i manipulacions" i ha celebrat els passos del Govern en l'àmbit de la regeneració democràtica. En aquest sentit, ha destacat la necessitat de "protegir el bon periodisme i el periodisme rigorós", alhora que ha celebrat la nova llei de llibertat de comunicació al Parlament Europeu. 

  • 20:25

    Mor un excursionista català de 67 anys en caure de 50 metres durant una travessa pel Carlit

     

    Un excursionista català de 67 anys ha mort aquest diumenge en caure de 50 metres durant una travessa pel Carlit, segons informa la televisió pública francesa France 3. Els fets van tenir lloc cap a les dues del migdia quan l’home i una quinzena d’excursionistes més recorrien la muntanya del Capcir, als límits dels Pirineus Orientals i l’Arieja. En el transcurs del sender que feia el grup, la víctima hauria patit una relliscada i s’hauria precipitat marge avall, en una caiguda de 50 metres que va resultar mortal. 

  • 19:56

    Pedro Sánchez, de ruta per Barcelona amb una agenda farcida d'actes

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, està de visita a Barcelona, on ha participat del Cercle d'Economia. També s'ha reunit amb l'alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, per visitar uns pisos de lloguer assequible. Tot just en uns minuts, està previst que participi dels premis de La Vanguardia al Palau de Congressos.

  • 19:26

    La Vall d'Aran acull un projecte per eliminar espècies invasores dels estanys d'alta muntanya amb un pesticida natural

     

    El llac de Manhèra, al circ de Colomèrs (Val d’Aran), acull una prova pilot pionera en el tractament d’espècies invasores i la restauració d’hàbitats aquàtics. Gràcies a un biocida biodegradable, que per primer cop s’aplica en un estany d'alta muntanya al sud d’Europa, s’aconsegueixen eliminar els peixos que no són autòctons. Tot plegat forma part del projecte Life Resque Alpyr, amb el qual es proporcionaran dades sobre la seva eficàcia com a eina de gestió per, d’aquesta manera, contribuir a convertir aquests espais en corredors ecològics i reserves de biodiversitat. Una de les seves principals amenaces, però, són la presència de peixos introduïts com el veró, que acaben amb les espècies autòctones i alteren l'equilibri dels ecosistemes.

    Un pesticida natural elimina espècies invasores als estanys d'alta muntanya | Joana Sendra
    rtve Un pesticida natural elimina espècies invasores als estanys d'alta muntanya | Joana Sendra
  • 19:04

    La polèmica obra sobre el cas 'Altsasu' arriba al Teatre Romea

     

    Nominat a Millor espectacle i Millor autoria teatral als Premis MAX, l'obra Altsasu, sobre el cas real que va sacsejar la justícia a tot l'estat arriba al Teatre Romea per estar-s'hi tan sols sis dies. Arriba a Barcelona després d'haver-se vist en diverses ciutats del País Basc i Navarra i a Madrid, al Teatro de la Abadía, on va desfermar una forta indignació per part de manifestants de Vox.

    La polèmica obra sobre el cas 'Altsasu' arriba al Teatre Romea | Agnès Batlle
    rtve La polèmica obra sobre el cas 'Altsasu' arriba al Teatre Romea | Agnès Batlle
  • 18:36

    Detenen un treballador d’una residència de Canet per presumpta agressió sexual a una anciana

     

    Un treballador d’una residència de gent gran de Canet de Mar va ser detingut diumenge pels Mossos d’Esquadra per presumpta agressió sexual a una usuària del centre, segons han confirmat fonts del cos policial. Els Mossos han obert una investigació per aclarir si l’individu pot estar implicat en altres atacs. L’home va ser detingut després que companys de feina avisessin la policia de la presumpta agressió a la dona d’edat avançada, que hauria tingut lloc el mateix diumenge.

  • 17:55

    Ferit greu un muntanyenc de Vilanova i la Geltrú després de caure 150 metres al parc de Maladetes, a l’Aragó

     

    Un muntanyenc de 57 anys de Vilanova i la Geltrú ha resultat ferit greu aquest dilluns després de precipitar-se per un pendent de 150 metres mentre feia una ruta al parc natural del Posest-Maladetes, a Benasc, a l’Aragó. Segons ha informat la Guàrdia Civil, l’home anava acompanyat d’un altre excursionista de 55 anys també de Vilanova i la Geltrú, que ha resultat il·lès. El cos d’emergències ha rebut l’avís de l’accident poc abans de les nou del matí i ha enviat un helicòpter a la zona, que després de trobar els dos homes els han rescatat i traslladat fins a Benasc. 

  • 17:26

    Sanitat planteja poder prescriure cànnabis terapèutic en certs casos

     

    Sanitat plantejar poder prescriure cànnabis terapèutic en alguns casos de càncer, esclerosi múltiple, epilèpsia o dolor crònic. Així n'informa en un comunicat el Ministeri, que ha publicat l'esborrany del reial decret que regula la dispensació de fórmules de cànnabis amb finalitat terapèutiques. Segons aquest, les patologies que podrien beneficiar-se de la nova regulació són aquelles per les quals hi ha evidència científica del benefici terapèutic del cànnabis i els seus extractes.

  • 17:09

    Lagarde confia que la inflació continuï baixant fins a l'objectiu del 2%

     

    La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, confia que la inflació continuarà baixant fins a l'objectiu del 2% malgrat un repunt "temporal" a finals d'aquest 2024. Així ho ha indicat aquest dilluns davant el comitè d'Afers Econòmics i Monetaris de l'Eurocambra, en la que ha estat la seva primera compareixença des del canvi de legislatura. Segons la dirigent francesa, la taxa d'aquest mes de setembre -l'Eurostat publicarà les primeres estimacions aquest dimarts- serà inferior a la del 2,2% registrada a l'agost. Malgrat tot, també creu que la inflació tancarà l'any en el 2,5%, principalment per l'efecte base dels preus de l'energia, que durant el darrer trimestre del 2023 van ser inferiors als dels primers nou mesos.

  • 16:30

    Girona retira els símbols feixistes del Cementiri Vell

     

    L'Ajuntament de Girona ha retirat aquest dilluns els símbols franquistes que encara pervivien a l'entrada del cementiri vell de la ciutat. Són una creu i cinc làpides amb els noms dels afins al règim que van morir durant la Guerra Civil i la llegenda 'Caídos por Dios y por la Patria'. "Complim amb allò que diu la llei de memòria històrica i traiem de l'espai públic tots aquells vestigis d'un règim totalitari que va assassinar desenes de milers de persones i va produir una repressió molt gran al país", ha dit l'alcalde de Girona, Lluc Salellas. Les làpides i la creu es preservaran al Museu d'Història i se substituiran per una placa que recordi els assassinats a la rereguarda comesos durant la Guerra Civil.  

    Girona retira els símbols feixistes del Cementiri Vell | Joan Sisquella
    rtve Girona retira els símbols feixistes del Cementiri Vell | Joan Sisquella
  • 16:00

    SATSE denuncia que les urgències de Vall d'Hebron estan "saturades" i exigeix reobrir les unitats tancades a l'estiu

     

    El sindicat d'infermeria SATSE denuncia que les urgències de l'Hospital Vall d'Hebron estan "saturades" i exigeix la reobertura "immediata" de les unitats tancades durant l'estiu. Segons el sindicat, la situació que es viu a les urgències és de "col·lapse", amb passadissos plens de pacients esperant ser traslladats a planta, i ara també amb el "col·lapse" a les urgències de traumatologia. En un comunicat, assenyalen que la situació actual no només repercuteix en l'atenció sanitària, sinó també en la privacitat i la dignitat dels pacients, que en molts casos -diu SATSE- són atesos en passadissos i espais sense mampares, en condicions "indignes".

  • 15:20

    J. A. Baiona, Lita Cabellut, Núria Espert i Jaume Plensa, investits doctors honoris causa per la UB

     

    El director de cine Juan Antonio Bayona, l'artista Lita Cabellut, l'escultor Jaume Plensa BETA juntament amb l'actriu Núria Espert, que no ha pogut assistir per motius de salut, han estat investits doctors honoris causa per la Universitat de Barcelona.

  • 15:08

    Sense trens entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders per les obres del túnel de Roda de Berà

     

    Aquest dimarts comencen les obres d'adequació del túnel a Roda de Berà, que afectaran el tram de via del Corredor del Mediterrani entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders. Una actuació per fer lloc a un tercer carril perquè hi puguin circular combois d'ample internacional. Quedaran sense servei les estacions de Torredembarra i Altafulla. Durant els pròxims cinc mesos de treballs hi ha un pla alternatiu de transport per garantir una millor mobilitat a les línies R14, R15, R16, R17 i RT2, que connecten el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre amb Barcelona. En total són 611 expedicions d'autobusos de 30.500 places diàries i 87 busos diaris.

  • 15:00

    La Moncloa diu que malgrat la sentència del Suprem la llei d'amnistia "s'obrirà pas" i "s'aplicarà amb normalitat"

     

    El ministre per a la Transformació Digital, Óscar López, s'ha mostrat convençut aquest dilluns que malgrat la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar l'amnistia per malversació als condemnats per l'1-O, la llei "s'obrirà pas" i s'acabarà aplicant "amb normalitat". "Al final del camí s'acabarà aplicant i serà constitucional, que és el que sempre hem defensat", ha dit, perquè "més enllà d'una sentència o una altra, estic convençut que la llei avançarà amb tota normalitat i complirà l'objectiu de superar la judicialització d'un problema que mai s'hauria d'haver judicialitzat".

  • 14:40

    Arxivada una altra causa oberta a Colau abans d'eleccions per coaccionar a una immobiliària



    Es tracta de la querella de la immobiliària Juninmo que l'acusava de pressionar-la amb sancions per a evitar el desnonament d'un inquilí vulnerable. En un acte, la titular del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona dona per tancada la recerca que va iniciar arran de la querella presentada contra Colau i contra la exconcejal d'Habitatge Lucía Martín, en entendre que no hi ha indicis de les coaccions que va denunciar la immobiliària.

     

  • 14:30

    Detingudes 13 persones d'una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic de marihuana a Catalunya

     

    La Guàrdia Civil ha detingut tretze persones en el marc de l'operatiu "bus" fet dimarts passat als municipis de Sant Adrià del Besòs, Montornès del Vallès, Manlleu, Barcelona, Reus, Alcanar, Valls, Cunit i Riudoms. En l'operatiu, es van intervenir 1.397 plantes en avançat estat de desenvolupament, 6,08 kg de cabdells i 6.885 euros en metàl·lic. Així, el cos policial ha desarticulat una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic de marihuana a Catalunya.

  • 14:15

    J. A. Baiona, Cabellut, Espert i Plensa, investits doctors honoris causa per la UB



    El cineasta Juan Antonio Baiona, l'artista visual Viró Cabellut, l'actriu de teatre Núria Espert i l'artista plàstic Jaume Plensa han estat investits aquest dilluns doctors honoris causa per la Universitat de Barcelona (UB) per la seva influència en la societat a través de les seves disciplines. El doctorat honoris causa és la màxima distinció que la universitat barcelonina concedeix a una persona en reconeixement dels mèrits aconseguits i de la trajectòria que ha seguit en l'àmbit acadèmic, científic o cultural.

  • 14:10

    Demanen 196 anys de presó per als 5 acusats de la manada de Castelldefels 
     

    La Fiscalia demana 196 anys de presó per als 5 acusats d'agredir sexualment a tres dones en 2021 i gravar sense el seu consentiment a una quarta mentre mantenia relacions amb un dels processaments i difondre el vídeo en un grup de Whatsapp. El ministeri públic els acusa d'integrar un "grup criminal" per a cometre delictes sexuals.

  • 13:37

    Retirades 272 armes blanques i 64 objectes perillosos des de dijous a Catalunya

     

    Un total de 272 armes blanques i 64 objectes perillosos han estat retirats del carrer des de dijous en 837 dispositius desplegats en el marc del Pla Daga. En aquests hi han participat els Mossos d'Esquadra i les policies locals, en col·laboració amb vigilants de seguretat i Policia Nacional. Entre les armes retirades hi ha ganivets, navalles de diversa tipologia i mida, matxets, punyals o cúters. Pel que fa als estris perillosos, s'han comissat bats de beisbol, esprai de defensa, barres de ferro, pals de fusta, una pistola elèctrica i un puny americà.

  • 13:20

    Concentracions de protesta dels treballadors de RTVE per les filtracions en les oposicions

     

    Els treballadors d'RTVE s'han concentrat aquest migdia als centres de treball de tot l'Estat per protestar contra les filtracions que van obligar a suspendre l'examen d'oposicions a informador aquest diumenge a Madrid. Radio Televisió Espanyola investiga els fets i ho ha denunciat a la policia. A banda, aquest dilluns s'ha reunit la Comissió de Treball de l'empresa, formada per la direcció i els sindicats, per tal de decidir una nova data d'examen.

  • 13:00

    La plantilla de Lékué a la Llagosta anuncia una vaga indefinida a partir d'aquest dimarts

     

    La plantilla de Lékué a la Llagosta considera que l'empresa no ha respost a les seves demandes per evitar el tancament de la planta local i evitar l'acomiadament de 15 de les 44 persones que hi treballen, mentre que la resta es traslladarien a dependències de la companyia a Barcelona. Els empleats plantegen que la firma busqui altres emplaçaments si el motiu és que la planta està sobredimensionada per l'activitat que s'hi duu a terme. 

  • 12:45

    Banc Sabadell reivindica el seu "arrelament" a la ciutat en plena opa del BBVA

     

    En plena operació de compra del BBVA sobre el Sabadell, anunciada al maig , el seu president, Josep Oliu, ha defensa que el recent acord amb amb el Gremi de Fabricants és una demostració del "ferm compromís" de l'entitat amb els seus orígens. Segons Oliu, "l'arrelament" de l'entitat a la ciutat i les seves empreses és un "pilar fonamental de la identitat" del banc. 

  • 12:14

    Els Mossos identifiquen catorze persones per tinença d'armes a la festa major de Molins de Rei

     

    Els Mossos d'Esquadra han desplegat el pla Daga contra la tinença d'armes a la festa major de Molins de Rei (Baix Llobregat), el darrer cap de setmana. El dispositiu es va tancar amb catorze identificats per tinença d'armes prohibides, com navalles o esprais de defensa. També es fan fer quatre detinguts, juntament amb la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional, per atemptat contra els agents de l'autoritat, lesions i estrangeria. Entre els mesos de gener i agost, a la Regió Policial Metropolitana Sud s'han intervingut 880 armes, un 14% de les 6.252 intervingudes en el conjunt de Catalunya. Segons dades dels Mossos, la tendència és a l'alça i és per això que en les darreres setmanes s'ha intensificat el pla per combatre aquesta problemàtica.

  • 12:20

    El Suprem ratifica la seva decisió de no aplicar l'amnistia a la malversació de Junqueras en el 'procés'


    L'alt tribunal insisteix que Junqueras "va mediar un benefici personal de caràcter patrimonial".  A més, ha aprofitat per a aclarir que els jutges no són una "boca muda" que es limita a aplicar la "literalitat" de les lleis. D'aquesta manera, la Sala penal rebutja els recursos de súplica presentats per Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, així com per Fiscalia i Advocacia de l'Estat. També rebutja el recurs de súplica de Vox, que al·legava que la desobediència també està exclosa de l'amnistia.

  • 12:00

    Els comuns exigiran la igualtat horària a l'educació

     

    El portaveu dels Comuns, Joan Mena, ha avançat que treballaran perquè els pressupostos de la Generalitat incloguin la igualtat horària a l'educació pública i concertada. En aquest sentit, també volen evitar la segregació econòmica respecte al menjador escolar i treballar mesures per aplicar extraescolars públiques. 

  • 11:30

    Set detinguts en un dispositiu a Barcelona i el Vallès per detenir els responsables d'un tiroteig a l'abril a Nou Barris

     

    Un dels arrestats no està relacionat amb els fets, però tenia un requeriment judicial de detenció. Sis dels arrestos s'emmarquen en la investigació i el setè s'ha fet perquè hi havia un requeriment judicial de detenció. 

  • 11:00

    Gairebé 400 denúncies en un dispositiu de vigilància a camions i autocars a l'AP-7 aquest cap de setmana

     

    Del total de denúncies tramitades, 327 són per motius com l'excés de pes o per no respectar el temps de descans; 62 de trànsit (distraccions, ITV o portar auriculars, per exemple), una alcoholèmia positiva i quatre positius per drogues i tres actes d'inspecció de treball. 

  • 10:40

    Enxampen dues persones amb 3,7 kg de cocaïna al maleter del cotxe a Caldes de Malavella

     

    La patrulla policial va veure el vehicle sospitós sobre dos quarts de sis de la tarda circulant per l'avinguda de Caldes. El van seguir fins a l'entrada de la urbanització de Malavella Park i allà van aturar-lo. A partir d'aquí van identificar el conductor i el copilot i van escorcollar el cotxe. Al maleter, una gossa de la policia local ensinistrada va detectar que hi havia una motxilla amb uns paquets amagats que podrien ser substàncies estupefaents. 

  • 10:20

    La Generalitat crida a vacunar de la pòlio a nens de 6 a 8 anys després de detectar el virus al Besòs


    La Conselleria de Salut de la Generalitat ha cridat a vacunar de la pòlio als nens d'entre 6 i 8 anys no immunitzats, després de detectar aquest dijous el virus en la Estació Depuradora d'Aigües Residuals del Besòs. S'enviarà un SMS a les famílies perquè acudeixin al CAP a partir de la setmana que ve perquè les famílies acudeixin als CAP a vacunar als nens d'aquesta franja d'edat de la zona de Barcelona.
     

  • 10:00

    Els passatgers dels AVANT de les 7 i les 8 del matí entre Lleida i  Barcelona s'han vist afectats per un error en la venda de bitllets.

     

    Se n'han venut més que places habilitades tenien aquests trens. Almenys una trentena de persones han hagut de viatjar dempeus a les 7 entre Lleida i Tarragona. 

     

  • 9:30

    Mor el conductor d'un turisme en caure des de cinc metres a l'N-340 a Sant Vicenç dels Horts

     

    El sinistre ha acabat amb la mort del conductor, el qual era l'únic ocupant del vehicle. La víctima és un jove de 29 anys veí de Cornellà de Llobregat. Amb aquesta, són 97 les persones mortes en accident de trànsit a la xarxa de carreteres interurbanes de Catalunya des del gener.

  • 9:20

    Un home resulta ferit en caure per un forat al primer pis d'un edifici de Tordera

     

    El cos d'emergències ha rebut l'avís a les 2.42 hores. Els bombers han fet una primera inspecció visual i han accedit a la planta baixa per evacuar a la persona ferida. El SEM l'ha atès i l'ha traslladat a l'Hospital de Mataró en estat menys greu. Els Bombers han evacuat la finca com a mesura preventiva fins que l'arquitecte municipal revisi l'estructura i els vuit veïns que hi havia han estat reallotjats.

  • 9:10

    Dispositiu policial a Barcelona i a Palau de Plegamans  per detenir els responsables d'un tiroteig de l'abril a Nou Barris

     

    Els Mossos d'Esquadra han fet un desplegament a primera hora d'aquest dilluns per a detenir els responsables d'un tiroteig que va tenir lloc a la via pública a l'abril al districte de Nou Baris. Els agents tenen previst fer sis escorcolls, cinc a la capital catalana i un a la ciutat vallesana. 

  • 9:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dilluns 30 de setembre de 2024.