Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Joan Tardà creu que ERC ha comès "un error enorme" amb l'estructura B

  • L'exportaveu dels republicans al Congrés defensa la candidatura d'Oriol Junqueras per liderar el partit
  • Tardà aposta perquè el congrés serveixi perquè la formació deixi de ser "només un partit independentista"

Per
Cafè d'idees - Joan Tardà considera "un error enorme" l'estructura B d'ERC

L'exportaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, en una entrevista al Cafè d'Idees ha reconegut que la formació ha comès un "error enorme" amb l'estructura B. "Només podrem perdonar-nos i aspirar al perdó de la ciutadania si realment se sap tota la veritat i es depuren responsabilitats", assegura. Tot i això, creu que aquesta crisi que s'ha generat al partit pot esdevenir "una gran oportunitat".

A les candidatures a encapçalar el partit, Tardà els recomana aparcar les acusacions fins després del Congrés. Demana responsabilitat per no ferir emocions, perquè avisa que els "divorcis" en un partit "a vegades venen més per la pell que no pas per les idees".

Defensa la candidatura de Junqueras

Tardà s'ha mostrat partidari que Oriol Junqueras continuï al capdavant d'Esquerra. "És la persona que ofereix més prestacions", defensa. En la seva opinió, és un dels "polítics més coneguts al país" i el que té "més bona consideració per part de la ciutadania".

A banda, l'exportaveu al Congrés creu que Junqueras no estava al corrent de l'estructura B i defensa la seva honestedat tal com va afirmar el líder republicà a la presentació de la seva candidatura a Olesa de Montserrat. "Qualsevol altra persona que tingués la informació, ja ho hauria contraargumentat", considera. A les persones que l'acusen de formar-ne part com l'expresident Pere Aragonès, els insta a presentar proves.

Per altra banda, a Junqueras també li ha aconsellat que no torni a reiterar les dures paraules contra altres dirigents d'Esquerra que va pronunciar a Olesa.

S'ha perdut "el comodí de l'honestedat"

Tardà argumenta que aquesta crisi a ERC és un "trauma" perquè l'existència d'aquesta estructura B ha fet perdre "el comodí de l'honestedat". El republicà considera que el partit tenia un nivell d'autoexigència molt elevat i que ha xocat amb les contradiccions d'esdevenir un "partit de poder" com són el PSC o l'antiga Convergència.

Esquerra, no només un partit independentista

Sobre el congrés de novembre del partit, Tardà aposta per una reformulació ideològica perquè "Esquerra ha de ser un partit que integri independentistes i autodeterministes". Per l'exportaveu del Congrés, l'evolució de la societat fa que "l'eix vertebrador és la república i no la independència". A banda, defensa que aquesta república pot ser catalana o federada amb altres territoris.

Una de les principals decisions que creu han de decidir els republicans en aquest congrés és la política d'aliances. Tardà considera que el finançament singular pactat amb el PSC "és un excel·lent acord". L'exportaveu al Congrés aposta per un govern tripartit amb els socialistes en la pròxima legislatura si es compleix aquest pacte.