Els embassaments no deixen enrere del risc de sequera
- Les reserves hídriques de les conques internes catalanes es troben al 28,07%
- Riudecanyes i el de Siurana presenten una situació de mínims al voltant de l'1% de la seva capacitat
Els embassaments catalans no es desprenen de la situació de sequera. Encara que les pluges de la primavera i l'inici de l'estiu va esmorteir la situació extrema de sequera que va tocar fons els primers mesos de l'any, l'escenari no ha millorat notablement i fa que les alarmes tornin a sonar.
Segons la darrera actualització del portal de l'Agència Catalana de l'Aigua, els embassaments de les conques internes es troben al 28,07%, és a dir, continuen baixant, des que als principis de juliol van arribar al 37%. Tot i les pluges dels últims dies, les conques internes de Catalunya, que abasteixen la majoria de la població, prop de 6 milions de catalans, continuen baixant.
Els que estan pitjor són els de Riudecanyes i el de Siurana, amb uns nivells mínims que no paren de baixar i que ara se situen al voltant o fins i tot per sota l'1%. El sistema Ter Llobregat, que abasteix l'Àrea Metropolitana de Barcelona, està en fase d'alerta, al 29% de la seva capacitat.
Tornaran les restriccions a la tardor?
Davant aquesta situació, la possibilitat que tornin les restriccions al consum d'aigua els pròxims mesos tornar a prendre força.
De moment, l'ACA assenyala la comissió interdepartamental de la sequera, que ha de començar a reunir-se a partir de dimarts vinent, 8 d'octubre, per avaluar la situació de manca d'aigua a Catalunya.
Segons el semàfor de la sequera establert per la Generalitat, en el moment que les reserves baixin del 25%, s'hauria de passar a la fase d'excepcionalitat, és a dir, la fase que precedeix a l'emergència.
Les perspectives en algunes conques són bones. La confederació hidrogràfica de l'Ebre aquest dimecres ha fet un bon balanç de l'any hídric 23/24. Els embassaments de Lleida estan un 20 % més plens que fa un any i això permet ser optimista de cara a la nova campanya.
Els pous, com a alternativa a la manca d'aigua
En paral·lel, la Generalitat ja ha descartat alguns projectes com la dessalinitzadora del Port de Barcelona per tal de combatre la manca d'aigua i aposta per trobar vies alternatives per aconseguir aigua. El govern ja ha anunciat la inversió de més de 19 milions d'euros per finançar ajudes locals a la construcció i recuperació de pous que aportaria prop de 22 hectòmetres cúbics anuals.