Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya, 2 d'octubre del 2024 | Sílvia Paneque i Oscar Puente aborden a Madrid la possible supressió de la gratuïtat dels abonaments de transport públic

  • L'atur baixa en 4.060 persones al setembre fins als 331.930 aturats registrats al SOC
  • Carles Puigdemont crida els diputats de Junts a aprofitar la fragilitat dels governs d'Illa i Sánchez
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El ministre de Transports, Óscar Puente, aquest dimecres reunit amb Silvia Paneque a Madrid
El ministre de Transports, Óscar Puente, aquest dimecres reunit amb Silvia Paneque a Madrid

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la trobada que han mantingut els titulars de Transports de la Generalitat i la Moncloa. Sílvia Paneque i Oscar Puente han abordat entre d'altres la possible supressió de la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i de mitjana distància. Una reunió que coincideix amb la segona jornada d'afectació del tall dels trens entre Tarragona i Sant Vicens de Calders.

En clau política, el líder de Junts, Carles Puigdemont, ha reunit els seus diputats a Waterloo per dissenyar l'estratègia de cara al debat de política general que se celebrarà la setmana vinent al parlament de Catalunya.  

Altres temes destacats de la jornada passen per la dada d'atur de setembre, les dades positives de les reserves dels embassaments a Lleida i l'informe amb recomanacions per alumnes amb trastorns del neurodesenvolupament de l'Hospital de Sant Joan de Déu.

L'actualitat a Catalunya, 2 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:29

    El PP carrega contra PSC i PSOE pels acords amb l'independentisme: "El govern d'Illa és procés i xantatge"

     

    La vicepresidenta d'organització del PP, Carmen Fúnez, ha aterrat a Catalunya per carregar amb duresa contra el PSC i el PSOE pels seus acords d'investidura amb partits independentistes a la Generalitat i la Moncloa. Durant una trobada amb representants dels populars catalans a Gavà, Fúnez ha assegurat que en el govern d'Illa només s'hi veu "procés" i "xantatge dels independentistes" i li ha reclamat que fixi en l'habitatge, la dependència, la sanitat, el transport públic o l'educació les seves prioritats.

  • 19:07

    Illa felicita els esportistes olímpics i paralímpics catalans

     

    Salvador Illa ha felicitat aquest dimecres al Palau de la Generalitat aquells esportistes que han participat en l'última edició dels jocs olímpics i paralímpics. "Tant si guanyeu medalles com si no ha estat possible guanyar-les en aquesta ocasió, sou esportistes d'elit, una part de l'èxit de l'esport de Catalunya, i per tant sou un orgull per al conjunt del país". En l'acte de reconeixement el president s'ha compromès a treballar per erradicar tota discriminació envers les dones en el món de l'esport i, diu, donarà suport als esports minoritaris, no només durant els jocs.

  • 18:53

    Girona desplega a diferents barris un servei de suport i acompanyament a víctimes de violència masclista

     

    L'Ajuntament de Girona ha ampliat el servei d'atenció a les dones víctimes de violència de gènere. A partir d'ara els professionals atendran directament els barris. També es reforça l'acompanyament i el servei de pisos d'emergència per a dones en situació de risc.

    Girona engega a diferents barris un servei de suport a víctimes de violència masclista | Gemma Esteba
    rtve Girona engega a diferents barris un servei de suport a víctimes de violència masclista | Gemma Esteba
  • 18:15

    La 17a edició de Swab Barcelona aspira a superar els 6.000 assistents

     

    La 17a edició de la Fira Internacional d'Art Contemporani de Barcelona Swab obre les portes aquest dijous amb l'objectiu de superar els 6.000 assistents de l'any passat. Després de la bona acollida de la passada edició, el certamen torna a organitzar-se al Pavelló Tèxtil de Fira de Barcelona amb més de 3.000 metres quadrats de les últimes tendències de l'art contemporani internacional. Enguany hi ha una setantena de galeries que presenten obres de més de 200 artistes.

  • 17:44

    Catalunya registra una pèrdua de 23 comerços al dia entre agost i setembre

     

    Catalunya va registrar el tancament de 731 comerços entre agost i setembre, el que equival a 23 comerços diaris de mitjana, segons alerta el sindicat UGT. Segons les dades d'afiliacions a la Seguretat Social publicada aquest dimecres, Catalunya va comptar entre agost i setembre amb 115.785 afilats al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) en aquest sector, 731 menys. A nivell estatal i català, el comerç ha estat el sector més afectat, amb 3.291 tancaments durant el mes de setembre, és a dir, 126 negocis al dia. Des del setembre de l'any passat, han desaparegut 10.987 petits comerços a l'Estat, mentre que a Catalunya han estat 1.795 en un any.

  • 17:13

    Com és viatjar de Tarragona a Sant Vicenç de Calders amb el tall ferroviari?

     

    En el segon dia del pla alternatiu al tall ferroviari entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders, s'han començat a implementar alguns dels canvis que aquest dimarts, en el primer dia es van veure necessaris per a millorar el servei, però els usuaris continuen afrontant algunes situacions caòtiques. Acompanyem a una usuària, l'Aroa, en el seu desplaçament. Aquest dimecres ha estat el segon dia del pla alternatiu de transport amb bus.

    Com és viatjar de Tarragona a Sant Vicenç de Calders amb el tall ferroviari? | Judit Huerta
    rtve Com és viatjar de Tarragona a Sant Vicenç de Calders amb el tall ferroviari? | Judit Huerta
  • 16:31

    Passa a disposició judicial el treballador de la residència de Canet de Mar detingut per una presumpta agressió sexual a una resident 

     

    La jutgessa ha acordat la personació periòdica de l‘acusat davant l’autoritat judicial i la prohibició cautelar d’exercir la seva professió amb persones de la tercera edat o amb discapacitat. L’home va ser detingut després que companys de feina avisessin la policia de la presumpta agressió a la dona d’edat avançada, que hauria tingut lloc el mateix diumenge. Les diligències seguiran la seva tramitació al jutjat d'instrucció 8 d'Arenys.

  • 16:10

    Les agressions amb armes blanques preocupen a la seguretat privada

     

    Les armes blanques no només preocupen la conselleria d’Interior, que des del passat cap de setmana ha engegat macrocontrols preventius per detectar-ne. Les agressions amb ganivets o navalles també inquieten els professionals de la seguretat privada. Molts busquen complementar les seves dotacions oficials.

    Les agressions amb armes blanques preocupen a la seguretat privada
    rtve Les agressions amb armes blanques preocupen a la seguretat privada
  • 16:00

    Paneque, sobre el dispositiu alternatiu pel tall de Roda de Berà: “Hi ha algunes millores que haurem d’estudiar”

     

    La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha afirmat que el dispositiu de transport alternatiu pel tall ferroviari de Roda de Berà està “ben dimensionat” i funciona de manera “raonable”, però es pot perfeccionar. “La veritat és que hi ha algunes millores que haurem d’anar estudiant implementar”, ha dit. Ha promès que s’està fent un seguiment diari des del territori per veure quins canvis es poden implementar. “Anirem implementant millores”, ha reiterat davant les queixes d’alguns usuaris de la ruta que connecta Barcelona i Tarragona.

  • 15:40

    Josep Lluís bonet i Miquel Roca, Honoris Causa de la Abat Oliva

     

    Universitat Abat Oliba CEU ha celebrat l'acte d'investidura com a doctors Honoris Causa a qui va ser pare de la Constitució, Miquel Roca, i al president de la Cámara de Comercio de España, José Luis Bonet. Un acte conjunt que ha servit per reconèixer la seva tasca en l'àmbit de l'economia i el dret. 

  • 15:20

    L'increment de les reserves hídriques a Lleida auguren una campanya optimista.

     

     

    La dessalinitzadora flotant del port de Barcelona, en l'aire
    rtve La dessalinitzadora flotant del port de Barcelona, en l'aire
     
  • 14:44

    Els embassaments no deixen enrere el risc de sequera

     

    Els embassaments catalans no es desprenen de la situació de sequera. Encara que les pluges de la primavera i l'inici de l'estiu va esmorteir la situació extrema de sequera que va tocar fons els primers mesos de l'any, l'escenari no ha millorat notablement i fa que les alarmes tornin a sonar.

  • 14:30

    Puigdemont insta Junts a passar a l'ofensiva

     

    L'expresident de la Generalitat emplaça a JxCat que surti "de les casernes d'hivern" i "passi a l'ofensiva" per a "construir l'alternativa" al Govern de Salvador Illa.  El grup de JxCat en el Parlament celebra a Waterloo unes jornades de treball que serviran per a preparar el debat de política general de la setmana vinent en la cambra catalana i que donarà inici al curs polític.Els juntaires anuncien la intenció d'una oposició ferma aprofitant els moments de debilitat dels governs espanyol i català

  • 14:19

    Nou centre Barnahus al Prat de Llobregat

     

    El municipi del Prat de Llobregat compta des d'avui amb un nou espai per atendre els infants víctimes de violència sexual. És "la casa dels xiquets i xiquetes del programa Barnahus". Aquest model d'atenció proporciona a les famílies tots els serveis necessaris en un únic centre. L'objectiu és garantir un espai acollidor lluny de les comissaries i hospitals. Amb aquest ja són 14 els centres Barnahus a tot Catalunya.

  • 14:08

    Informe amb recomanacions per alumnes amb trastorns del neurodesenvolupament de l'Hospital Sant Joan de Déu

     

    L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha presentat un nou informe amb recomanacions per alumnes amb trastorns del neurodesenvolupament, com la dislèxia o l'autisme. Hi ha hàbits quotidians, com l'alimentació o la postura corporal, que incideixen de manera directa en el cervell i poden fer més fàcil l'aprenentatge dels infants que pateixen aquests trastorns. La detecció i la intervenció són clau per a superar les dificultats i reduir el fracàs escolar. 

  • 14:00

    Dispositiu de màxima seguretat a Girona pel partit de Champions contra el Feyenoord

     

    Poques hores abans de la seva estrena com a seu d'un partit de Champions, el Girona manté activat un dispositiu de seguretat de màxims. Al Barri Vell és molt evident la presència de seguidors de l'equip rival, el Feyenoord, i l'atenció està centrada en el més de mig miler que han arribat sense entrada.

    Dispositiu de màxima seguretat a Girona pel partit de Champions contra el Feyenoord | Joan Sisquella
    rtve Dispositiu de màxima seguretat a Girona pel partit de Champions contra el Feyenoord | Joan Sisquella
  • 13:41

    La xarxa ferroviària, al límit en algunes línies pel tall entre Barcelona i Tarragona

     

    Nou dia de col·lapse a la xarxa ferroviària en la segona jornada del tall de vies entre Tarragona i Barcelona per les obres d'adequació del túnel de Roda de Berà. Tot i els canvis de Renfe per atenuar la situació, continua el caos en moltes de les línies. Els retards són comuns, el temps dels trajectes, com ja es preveia, s'ha incrementat, i els busos del pla alternatiu no acaben de rebre la confiança dels usuaris i van pràcticament buits. D'altra banda, hi ha qui aquests dies han abandonat el transport públic i han optat per desplaçar-se amb vehicle privat.

  • 13:00

    Experts del sector de l'oli debaten sobre els diferents models productius al primer Fòrum de l'Oli d'Oliva Verge Extra

     

    El pavelló de l'Oli de Les Borges Blanques acull aquest dimecres el primer Fòrum de l'Oli d'Oliva Verge Extra de Catalunya (FOOVE), un espai que té per objectiu debatre i reflexionar sobre el futur del sector des dels àmbits de la producció, la gastronomia, la salut i la comercialització. Hi participen 24 ponents i 200 professionals relacionats directament o indirectament amb el sector. La primera taula rodona de la jornada ha abordat els diferents models productius d'aquest producte, com ara els sistemes d'agricultura regenerativa i els sistemes moderns intensius que cada vegada s'estenen més a les noves zones de regadius.

  • 12:42

    El programa de bonificacions per joves per viatjar a l'estiu registra 5,2 milions de viatges, un 30% més

     

    El programa de bonificacions per joves per viatjar en tren o autobús a l'estiu registra 5,2 milions de viatges aquesta temporada, un 30% més que la primera edició. Gairebé 1,4 milions de joves entre 18 i 30 anys s'han beneficiat dels descomptes per moure's per Espanya entre l'1 de juliol i el 30 de setembre. Així ho ha anunciat el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, aquest dimecres. Sis de cada deu trajectes registrats aquest estiu s'han fet amb ferrocarril i la resta per carretera. L'estalvi mitjà per trajecte amb tren ha estat de 15 euros, mentre que amb autobús les rebaixes per bitllet han arribat als 23 euros. Les rutes més demanades enllaçaven Barcelona i Madrid i, també, la capital espanyola i València.

  • 12:15

    La Plataforma No a la Copa Amèrica insta els partits a portar l'esdeveniment esportiu a la Sindicatura de Comptes

     

    Per a la plataforma és "imprescindible" auditar i avaluar de forma independent les aportacions públiques i el destí que han tingut. "Contrastar els impactes econòmics reals. Els grups amb els que s'han reunit, PSC, ERC, Comuns i CUP al Parlament, s'han mostrat oberts a estudiar bé les xifres i avaluar quin ha estat l'impacte de la Copa Amèrica. També han fet una crida a participar a la manifestació de diumenge que ve a la plaça de Correus de Barcelona per "enfonsar" un model de ciutat que qualifiquen "d'excloent".

  • 12:00

    Catalunya experimenta una caiguda de l'atur al setembre amb 4.060 desocupats menys

     

     

    L'atur baixa al setembre a Catalunya amb l'inici del curs escolar amb 4.060 persones i el nombre total de desocupats se situa en 331.930. El sector serveis, que engloba l'àmbit de l'educació, és el que ha experimentat un descens de l'atur més gran. El nombre d'afiliats al setembre torna a batre un nou rècord amb 3.787.191 afiliats, després que al setembre augmentés l'ocupació en 15.468 persones. En el conjunt de l'Estat l'afiliació també ha experimentat una pujada amb 8.805 treballadors més i assoleix un rècord pel mes de setembre amb 21.198.206 afiliats a la Seguretat Social. A la vegada que l'atur augmenta en 3.164 persones i s'enfila fins a les 2.575.285 persones desocupades.

  • 11:00

    13,7 milions de turistes estrangers visiten Catalunya des del gener fins a l'agost

     

    Catalunya lidera la recepció de turistes estrangers amb 13,7 milions de turistes amb el que portem d'any, un 9,7% més que el mateix període de 2023 i representa un 21,38% dels 64,3 milions de visitants que ha obtingut Espanya, marcant així un nou record.

    Catalunya ha sigut la segona comunitat amb més turistes estrangers durant el mes d'agost, darrere de les Illes Balears amb un total de 2,4 milions de visitants durant aquest mes.

    La despesa que van realitzar els turistes internacionals durant la seva estada a Espanya va sumar un total de 86.471 milions d'euros en aquest període, marcant un altre record.

  • 10:40

    Els Mossos d'Esquadra detenen dos homes de 37 i 39 anys per robar dues motos d'aigua valorades en 64.000 euros a Roses, 


    Els agents van rebre l'avís de la sostracció dels dos vehicles la matinada del 19 de setembre. Gràcies al dispositiu de localització del propietari d'una de les motos, la van poder localitzar a Castelló d'Empúries. I gràcies a un altre dels propietaris que els barrava el pas a C-260 impedint que poguessin marxar en direccio Figueres, van trobar un altre turisme amb un remolc amb dues motos d'aigua  

  • 10:29

    Dos avions de l'exèrcit volaran demà al Líban per repatriar 350 espanyols

     

     

    L'exèrcit de l'aire enviarà demà dos avions al Líban per repatriar als més de 350 espanyols que han demanat sortir del país.  Ahir, el govern espanyol ja va anunciar que estava ultimant un pla per a evacuar al miler de ciutadans de l'Estat que es troben a la zona en plena ofensiva militar d'Israel. 

  • 10:17

    La Guàrdia Civil recupera més de 1.500 quilos de coure de suposat origen il·lícit a Tarragona


    La Guàrdia Civil de L'Ametlla ha detingut a tres homes. Durant un dispositiu de verificació fiscal en una àrea de servei de l'autopista AP-7, els agents van interceptar una furgoneta ocupada per tres homes i, una vegada identificat, van trobar "gran quantitat de cablejat de coure, tallat i desproveït del cobriment aïllant".

  • 10:00

    Queixes dels usuaris de l’R2 Sud pel col·lapse dels trens de primera hora a causa de les obres de Roda de Berà.

    Els usuaris recurrents de l'R2 Sud avisen que a causa del tall de Roda de Berà la línia està més saturada que abans. “Ahir va ser un desastre total”, afirma un usuari a Cubelles, que assegura que el tall ferroviari a Roda de Berà està portant la línia al límit. Els passatges afirmen que ja des d'abans de l'estiu tenien un problema i amb aquestes obres s'ha augmentat.

  • 9:55

    Espadaler calcula que Catalunya podria assumir 25 nous òrgans judicials l'any vinent.

     

     

    El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler, ha assegurat en una entrevista al Cafè d'Idees que Catalunya podria assumir la creació de 25 nous òrgans judicials per l'any vinent si s'aproven els pressupostos de l'Estat. Espadaler proposa un pla de legislatura per incrementar aquest reforç judicial en els pròxims quatre anys amb més de 60 unitats judicials. De la mateixa manera que en els últims exercicis s'han augmentat els efectius policials, planteja el mateix per la justícia amb més jutges. A banda, el conseller estaria disposat a estudiar concedir la figura d'autoritat als funcionaris de presons per millorar la seva seguretat. 

  • 9:00

    Rècord de treballadors en actiu al setembre amb 3,78 milions d'afiliats a la Seguretat Social. 

     

    Després d'un agost amb caiguda d'ocupació, la represa del curs escolar ha tornat a engreixar l'ocupació, deixant la quarta xifra més alta dels registres. El mercat laboral català va sumar 15.468 ocupats més que a l'agost.

    Catalunya és la segona comunitat que, en termes absoluts, va crear més ocupació, per darrere de Madrid. En un any, la Seguretat Social ha guanyat 84.400 empleats en un any en territori català (+2,27%). L'atur ha baixat amb 4.060 persones menys, una millora de l'1,2% després de dos mesos a l'alça. El total de desocupats s'ha situat en 331.930, un 1% menys que fa un any.

  • 8:30

    Segon dia del tall a la xarxa de Rodalies a Tarragona. 

     

     

     Les obres duraran uns cinc mesos i tallen totes les línies que passen pel túnel de Roda de Barà. L’estació de Sant Vicenç de Calders es va omplir de persones que baixaven del tren i agafaven un dels 80 autobusos que fan el recorregut alternatiu. Renfe calcula que el tall pot afectar unes 15.000 persones. En el primer dia d’incidències va haver-hi disparitat d’opinions entre els usuaris. 

  • 8:15

    Junts es reuneix a Waterloo per fixar estratègia. 

     

     

    Set anys després de l'1 d'octubre l'independentisme tracta de redefinir estratègies per refer la unitat. Junts per Catalunya i Esquerra Republicana preparen les seves respectives estratègies parlamentàries per als pròxims mesos. Els primers, com a principal força d'oposició al govern de Salvador Illa, es reuneixen avui a Waterloo. La trobada també servirà perquè el partit fixi el seu posicionament de cara al debat de política general que se celebrarà la setmana vinent al parlament de Catalunya.

     
  • 8:05

    Paneque es reuneix amb el ministre Puente. 

     

     

    La portaveu del govern i consellera de territori, Sílvia Paneque, es reuneix avui per primer cop amb el ministre de Transports, Óscar Puente. La trobada servirà, entre altres qüestions, per abordar la gratuïtat del transport de Rodalies, també per parlar-ne de la gestió.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 2 d'octubre de 2024.