Enlaces accesibilidad

La nova tendència de TikTok és menjar fang: quines conseqüències té?

  • La nova tendència viral a TikTok és menjar fang i els seus fans es diuen 'crunchers', pel soroll que fan quan masteguen
  • El nutricionista Marc Vergés destapa la veritat sobre aquest 'trend' i les conseqüències que pot comportar per la salut

Per
L'altaveu - La nova moda de TikTok: menjar argila

La nova moda de TikTok és menjar fang. Segons els seus partidaris, menjar argila o guix redueix les arrugues i l'acne i millora la salut digestiva. Els seus fans es fan dir 'crunchers', pel soroll que fa en mastegar. Tanmateix, no és or tot el que lluu. El nutricionista Marc Vergés explica tot el que has de saber sobre aquest corrent a 'L'Altaveu'.

Una pràctica molt antiga

Segons Vergés, aquesta tècnica és molt antiga. Concretament, ve d'Hipòcrates (460 aC - 370 aC), el prestigiós metge de l'Antiga Grècia que va exercir durant el segle de Pèricles i que és considerat el pare de la medicina moderna. La qüestió és que s'ha de fer el procediment correctament, a través d'un professional i amb argiles ben preparades, desintoxicades i ben balancejades amb el líquid. En termes científics, menjar fang s'anomena 'geofaixa'.

Menjar fang és una pràctica que té el seu origen a l'Antiga Grècia.

Vídeo d'una dona menjant fang, a 'L'Altaveu'.

La necessitat i els perills de menjar fang

El nutricionista assegura que les persones que tenen la necessitat de menjar fang o terra tenen un problema. Hi ha dues possibilitats. Pot ser que tinguin un Trastorn Obsessivocompulsiu (TOC) o es pot deure al fet que el cos estigui cercant els minerals que li falten, segurament per una alimentació incorrecta.

Hi ha gent que menja directament el fang d'un gerro.

Vídeo d'una dona mostrant un gerro de fang mossegat, a 'L'Altaveu'.

Malgrat tot, Vergés no recomana menjar argila o guix perquè pot provocar efectes nocius per a la nostra salut. Concretament, l’expert adverteix que hi ha una alta probabilitat d'ingerir metalls pesants, contraure infeccions parasitàries o patir obstruccions intestinals.

Per què s'ha viralitzat?

L'èxit d'aquesta tendència a TikTok va unit a l'auge de l'ASMR, uns vídeos que generen benestar a través d'estímuls auditius i visuals. Les persones que mengen fang s'autoanomenen 'crunchers', pel soroll que fan quan el masteguen. Per molta gent, escoltar-lo és satisfactori. És per aquest motiu que molts creadors de contingut s'enregistren en silenci, per afavorir la sonoritat de l'acció. 

Els creadors de contingut busquen un toc humorístic o exagerat per viralitzar-se.

Vídeo d'una dona llepant una paret, a 'L'Altaveu'.

El fet que aquest 'trend' sigui viral també va relacionat amb el contingut dels vídeos, que sovint busquen aquest objectiu de fer-se famós i poden arribar a tenir un toc humorístic. Podem veure des de gent menjant un gerro fins a individus llepant parets. De fet, alguns fan servir la terra, el fang o el guix per cuinar pastissos o galetes, i les receptes també tenen una alta probabilitat de córrer vertiginosament per les xarxes. És tan curiós com preocupant el fet que els humans som capaços de posar en risc la nostra salut amb tal de fer-nos virals.