Enlaces accesibilidad

Com evitar que et treguin diners del compte bancari si t'han robat la targeta?

  • L'expert en ciberseguretat Bruno Pérez ofereix a 'L'Altaveu' consells per actuar envers possibles robatoris de targeta de crèdit
  • Ves amb compte: si els robatoris es deuen a negligències de l'usuari, els bancs no retornen els diners

Per
L'altaveu - El debut del Girona a la Champions, un segrest i Jordi González

Tres persones van robar la bossa de mà d'una dona mentre era dins d'un cotxe a Sant Andreu de la Barca, fa tres dies. Els lladres van utilitzar les targetes de crèdit per treure diners a diversos caixers i per demanar un crèdit personal. En total, van estafar gairebé 25.000 euros en poques hores. Per sort, els Mossos d'Esquadra van actuar ràpidament i els van detenir a Martorell.

Tots som potencials víctimes i seguir els consells dels experts en seguretat és clau per detectar les estafes. Com has d'actuar per evitar que els delinqüents extreguin diners de la teva compta? El pèrit judicial informàtic forense i expert en ciberseguretat, Bruno Pérez, ofereix 6 consells a 'L'Altaveu'.

1. Truca al banc

Segons Pérez, el primer que has de fer si et prenen la targeta de crèdit és trucar al banc, abans que a la policia: "El banc es farà responsable de les operacions que es produeixin després de la teva trucada", assegura l'expert.

2. Tingues anotat el número de telèfon de la targeta

Quan et roben la targeta, també et prenen el número que hi ha escrit a la part del darrere. Per tant, no tens control ni accés a la teva aplicació. És per aquest motiu que el pèrit recomana que tinguis apuntat a la nevera el número de telèfon. Això et permetrà actuar ràpidament i eficaçment en un estat de xoc provocat pel robatori.

A llocs públics, estigues sempre alerta amb qui hi hagi al teu voltant.

Un home pren la bossa de mà d'una dona en una cafeteria.

3. Coneix la teva compta corrent

Tens pensat demanar un préstec de 50.000 euros en els pròxims dies? Si la resposta és que no, desactiva l'opció de demanar préstecs a l'aplicació del mòbil. De fet, Pérez recomana sol·licitar-los directament al banc, en persona, millor que no pas digitalment.

4. Diversifica el risc

L'expert en ciberseguretat desaconsella tenir un compte corrent on tinguis tots els diners. És preferible que tinguis un compte destinat a les despeses i un altre on guardis els estalvis. Així, diversifiques el risc.

5. Vigila quan vagis a entitats bancàries

Quan anem a una entitat bancària, vigilem sempre qui tenim a prop

Els bancs no sempre ho posen fàcil per retornar els diners en cas que te'ls hagin robat, sobretot si hi ha hagut negligència per part de l'usuari afectat. Pérez explica que hi ha gent que s'apunta el PIN a la targeta de crèdit, i això és facilitar la feina als delinqüents. És a dir, molts lladres actuen després de fer un seguiment i sovint ja coneixen el codi de seguretat: "Quan anem a una entitat bancària, vigilem sempre qui tenim a prop", adverteix el pèrit informàtic. De fet, hi ha dispositius i càmeres que enregistren i permeten conèixer el teu PIN.

6. Revisa l'oficialitat dels llocs web

Quan ens demanin tantes dades, no ens hem de refiar

Una altra negligència que pots cometre és facilitar dades personals en una pàgina web que no és oficial. Hi ha pàgines web falses que demanen nom i cognoms, el número, el codi i la data de caducitat de la targeta de crèdit, el PIN del compte corrent i, fins i tot, poden demanar el PUK del telèfon: "Quan ens demanin tantes dades, no ens hem de refiar", assegura l'expert en ciberseguretat.

Ves amb compte amb la informació que ofereixes i a qui li dones. Pots cometre errors no forçats, els bancs ho consideren una negligència i, per tant, no et tornen els calés.