Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Vidal: "La ministra d'Habitatge es mou fora de l'acord de govern"

  • La portaveu de Sumar al Congrés critica la titular d'Habitatge per no regular el lloguer de temporada i habitacions
  • Des dels Comuns estan disposats a negociar els pressupostos del govern d'Illa malgrat que s’oposen a l'ampliació de l’aeroport

Per
Cafè d'idees - Vidal: "La ministra d'Habitatge es mou fora l'acord de govern"

La portaveu al Congrés dels Comuns i Sumar, Aina Vidal, en una entrevista al Cafè d'Idees ha carregat durament contra la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, per no regular el lloguer de temporada i habitacions. Per Vidal, "es mou fora de l'acord de govern" i critica que demanés la solidaritat dels propietaris. "És faltar a la intel·ligència dels ciutadans", lamenta la diputada dels Comuns, i li demana a Rodríguez "tenir empatia" amb el problema de l'habitatge i els preus dels lloguers que pateixen centenars de milers de persones a tot l'Estat.

Vidal demana corregir la Llei d'Habitatge actual, la qual avisa que té forats que són "la porta d'entrada d'abusos terribles". Per aquest motiu, insisteix en la necessitat que totes les comunitats autònomes puguin aplicar la norma. "Estem buscant la forma de garantir les competències autonòmiques alhora que els drets fonamentals dels ciutadans", afirma la portaveu de Sumar.

A banda, Vidal critica al Partit Popular per negar-se a aplicar la llei que, segons la diputada, entra en l'àmbit dels "drets humans i la mateixa constitució".

La reducció de la jornada laboral, prioritat de Sumar

Una de les altres línies prioritàries per Sumar és la reducció de la jornada laboral que negocia amb patronal i sindicats la ministra de Treball. Vidal assegura que en els últims anys s'ha incrementat la productivitat sense que augmentin els salaris. "Això és una mala distribució de la riquesa, que genera pobresa i desigualtat", afirma.

En aquesta línia, la portaveu defensa que la reducció horària tindrà efectes positius amb treballadors "més creatius, més contents i amb menys problemes de salut mental". A més a més, afegeix que s'incrementarà la productivitat i millorarà la redistribució de tasques a la llar. En la seva opinió, "no només és desitjable en termes socials, sinó també desitjable per a les empreses".

Vidal celebra que el Partit Popular hagi entrat en el debat de la reducció horària pel suport transversal de la societat a la mesura, però creu que "van 20 anys tard". A banda, denuncia que la patronal amb la seva actitud contrària i amb propostes com que les empreses no paguin les cotitzacions dels treballadors perquè, diu, "és declarar la guerra al contracte social". La portaveu de Sumar avisa que "porten molt temps jugant amb foc" i assegura que la reducció horària "és inevitable".

Disposats a negociar els pressupostos, malgrat l'ampliació de l'aeroport

En política catalana, Vidal ha assegurat que els Comuns estan disposats a negociar els pressupostos del govern de Salvador Illa, malgrat la seva oposició a l'ampliació de l'aeroport. Tot i això, la diputada exposa que "no és el mateix el Hard Rock que l'aeroport". Vidal critica el projecte per "motius ambientals, socials i emergència turística", però explica que el projecte encara està a l'inici i que "la batalla durarà anys".

Per la negociació dels pressupostos, Vidal afirma que es guiaran per l'acord d'investidura. Entre les seves prioritats, se situaria la "necessitat de recuperar un parc públic i social d'habitatge", el transport públic amb "més i millor Rodalies", així com la vertebració de Catalunya més enllà de Barcelona.

Continuïtat de Yolanda Díaz en primera línia

"Ningú es planteja que Yolanda Díaz no estigui", assegura Vidal. Per la portaveu de Sumar al Congrés, tot i la seva renúncia al capdavant del partit, creu que estarà de nou en el lideratge que s'esculli en la segona assemblea de Sumar el pròxim 14 de desembre.

D'altra banda, Vidal ha defensat la necessitat de trobar una aliança amb Podem. "El nostre horitzó és la unitat de les esquerres", afirma. Tot i això, avisa que encara hi ha marge perquè no preveu que hi hagi aviat unes noves eleccions.

Sobre l'assemblea dels Comuns prevista pel novembre, Vidal avança que primer es revisaran els objectius polítics i després l'elecció de les persones. Per la diputada, la formació té "molta gent vàlida", per liderar el partit en aquesta nova etapa.