Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya del 3 d'octubre del 2024 | L'Advocacia de l'Estat acusa el Suprem d'oposar-se a l'amnistia mab arguments polítics

  • Junts comunica que no assumirà el càrrec de cap de l'oposició aquesta legislatura
  • El Govern estima que el topall dels lloguers ha fet caure els preus fins a un 5%
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'Advocacia de l'Estat demana al TC que rebutgi la qüestió d'inconstitucionalitat del Suprem sobre l'amnistia
L'Advocacia de l'Estat demana al TC que rebutgi la qüestió d'inconstitucionalitat del Suprem sobre l'amnistia

L'actualitat d'aquest dijous passa per la decisió de Junts de renunciar a exercir el càrrec de cap de l'oposició al Parlament. Albert Batet continuarà com a president del grup parlamentari, però amb un rol "més institucional".

En clau judicial, l'Advocacia de l'Estat acusa el Tribunal Suprem d'oposar-se a l'amnistia amb "arguments de caràcter polític" i demana al Constitucional què es desestimi el recurs emparant-se als principis d'igualtat i seguretat jurídica.

L'accident d'un camió a l'AP-7 a Sant Cugat del Vallès ha provocat cues de fins a 12 quilòmetres en sentit sud durant set hores.

El Sindicat de Llogateres exigeix a la Generalitat que aturi la subhasta de cinc finques que són propietat de l'Hospital Clínic i on viuen un centenar de veïns. Precisament, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha avançat que l'aplicació del topall dels lloguers ha ajudat a fer caure els preus entre un 3% i un 5%.

Ja ha començat l'evacuació dels espanyols al Líban. El ministeri de Defensa ha enviat dos avions a Beirut per traslladar 500 persones a Espanya. Si cal, demà hi enviaran un tercer avió. 

Resum de notícies a Catalunya del 3 d'octubre del 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:31

    Declaren culpables els quatre acusats per l'assassinat de la infermera de Girona durant un intent de robatori a casa seva

     

    El veredicte conclou que Consol Jacome, companya de feina de la víctima, i el seu marit, Jordi Radresa, van ser els ideòlegs de l'assalt perquè sabien que la dona tenia diners el 25 de setembre del 2020. Per perpetrar el robatori, van contactar amb dos homes, Nicolau Morell i Eugenio Pérez, que van ser els autors materials.Les acusacions demanen 9 anys i 5 mesos de presó per als ideòlegs i 29 anys i 5 mesos per als autors materials.

    Declaren culpables els quatre acusats per l'assassinat de la infermera de Girona | Gemma Esteba
    rtve Declaren culpables els quatre acusats per l'assassinat de la infermera de Girona | Gemma Esteba
  • 20:18

    Exteriors dona per tancada “amb èxit” l’evacuació d’espanyols al Líban

     

    El segon avió ha aterrat a tres quarts de vuit del vespre a l’aeroport de Torrejón. La ministra de Defensa, Margarita Robles, explicava ahir que l'exèrcit de l'aire enviaria avui dos avions al Líban per repatriar els més de 350 espanyols que han demanat sortir del país. 

  • 20:00

    La reforma de la Llei Mordassa rebaixa multes per tinença de drogues i limita a dues hores la detenció per identificació


    La reforma de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana que el Govern ha pactat amb Bildu contempla rebaixar multes per tinença de drogues i deixar sense sanció les manifestacions que pertorbin de manera greu al Congrés, Senat o assemblees autonòmiques. A més, fixa que la identificació en comissaria sigui “excepcional” i per un temps màxim de dues hores. També deixa sense sanció l'exhibicionisme i les manifestacions davant Parlaments, i la Policia haurà d'avisar clarament abans de carregar.

  • 19:25

    RTVE ofereix noves garanties al procés d'oposicions de la categoria d'informador.

     

    Tot plegat després de la polèmica anul·lació de l'examen diumenge passat, per la presumpta filtració del contingut de l'examen. Un examen que s'ha ajornat fins el 2 de novembre Ara es crearà figura de la presidència, que conjuntament amb el secretari del Tribunal, seran les úniques persones amb accés total a la prova. 

  • 19:10

    El govern espanyol ha anunciat que premiarà les comunitats autònomes que apliquin la Llei d'Habitatge i declarin les zones tensionades

     

    S'allunya així la possibilitat de 'castigar' les autonomies del partit popular que NO volen aplicar aspectes de la llei de l'habitatge com ara la declaració de zones tensionades. 

  • 18:45

    L'OPA al Sabadell es pot allargar fins l'estiu del 2025

     

    El Banc Sabadell continua defensant el seu projecte en solitari i alerta dels "efectes demolidors" que pot tenir una possible fusió amb el BBVA. En plena opa hostil, els directius de l'entitat d'origen vallesà s'han trobat aquest dijous a la seu de Sant Cugat amb més de 300 accionistes, als que han explicat el punt en què es troba l'operació i les seves perspectives. 

  • 18:18

    L'Advocacia de l'Estat acusa el Tribunal Suprem d'oposar-se a l'amnistia amb “arguments de caràcter polític”

     

    En el seu escrit de 37 pàgines l'òrgan depenent del Ministeri de Justícia argumenta defectes de forma, en considerar que la sala penal de l'alt tribunal no va argumentar jurídicament els suposats problemes d'inconstitucionalitat que veu a la norma. En aquest cas, demana al Constitucional que es desestimi argumentant que l'amnistia no és contrària als principis d'igualtat i seguretat jurídica que dicta la Constitució.  A més va un pas més enllà i retreu a la sala presidida per Manuel Marchena que el seu recurs es basi en criteris polítics i no pas jurídics.
     

  • 17:59

    L'accident d'un camió provoca cues quilomètriques en l'AP-7 durant set hores



    L'accident d'un camió, que cap a les 1.30 hores de la matinada ha quedat encaixat sobre la mitjana de l'AP-7 a Sant Cugat del Vallès i no ha pogut ser retirat fins a les 13.15 hores, ha provocat llargues cues durant unes set hores, que han arribat fins als quinze quilòmetres. La situació no s'ha normalitzat fins a les 13.50 hores.

  • 17:51

    Veïns de Serinyà recullen signatures contra la planta de biogàs al municipi

     

    Els veïns de Serinyà, al Pla de l'Estany, han iniciat una recollida de signatures en contra del projecte d'instal·lar una planta de biogàs al municipi. La iniciativa, impulsada per uns promotors del territori implica requalificar 9 hectàrees de terreny agrícola.

    Veïns de Serinyà recullen signatures contra la planta de biogàs al municipi | Gemma Esteba
    rtve Veïns de Serinyà recullen signatures contra la planta de biogàs al municipi | Gemma Esteba
  • 17:53

    Un veí de l'Escala, condemnat a 2 anys de presó per cobrar durant dues dècades la pensió del seu pare mort.

     

    Ara el tribunal ha de decidir qui pagarà els diners defraudats, si ell o el banc. L'home va arribar a cobrar de l'institut social de la Marina 205.000 euros durant gairebé 20 anys, entre l'agost del 1997, quan va morir el seu pare, i l'abril del 2016. El processat era l'única persona autoritzada al compte corrent del seu pare i durant aquest temps hi va treure diners de manera habitual, va fer transferències i va domiciliar-hi alguns rebuts. 

  • 17:36

    Detenen un aficionat del Feyenoord per tallar la pancarta de la Champions d'un pont de Girona

     

    La Policia Municipal de Girona ha detingut un aficionat del Feyenoord per tallar les brides de la pancarta de la Champions al pont de les Peixateries Velles, fer-la caure al riu, i oposar resistència als agents. Els fets van tenir lloc cap a dos quarts d'onze de la nit, quan ja s'havia acabat el partit a Montilivi, en què el Girona FC va perdre per 2 a 3. Segons ha informat l'alcalde Lluc Salellas a X, de fet, aquesta va ser l'única "bretolada" que els aficionats de l'equip neerlandès van fer a la ciutat. Al detingut se l'acusa d'un delicte de danys i d'un altre d'atemptat contra agents de l'autoritat. Arran del partit, precisament, Girona havia previst un dispositiu especial de seguretat per prevenir incidents amb l'afició rival.

  • 17:27

    El govern espanyol ofereix "milers de milions" a les comunitats per resoldre el problema de l'habitatge

     

    El govern espanyol ha refermat aquest dijous la seva disposició a entregar "milers de milions" a les comunitats autònomes per resoldre el problema de l'habitatge. Just abans de reunir-se amb els consellers del ram a la conferència sectorial celebrada a Madrid, la ministra Isabel Rodríguez ha lamentat que el PP vulgui convertir aquest assumpte en una "confrontació política i partidària". "Ofereixo acord, col·laboració i recursos, i espero el mateix de les comunitats", ha agregat davant la premsa. Així mateix, ha instat als populars a tancar un acord d'estat sobre habitatge a la conferència de presidents que se celebrarà el desembre a Cantàbria, i que versarà, precisament, sobre aquest tema.

  • 17:23

    Les empreses catalanes registren un "alt grau d'adopció" de la IA, segons Minsait

     

    Les empreses catalanes han registrat un alt grau d'adopció de la ontel·ligència artiificial (IA), especialment les que operen en l'àmbit industrial, tèxtil, farmacèutic i de consum, segons l'Informe 'Ascendant de la Madurez Digital 2024' de Minsait i que s'ha presentat aquest dijous al Círculo Ecuestre de Barcelona. Sobretot les companyies la fan servir per a l'optimització d'operacions, la millora de la qualitat i l'eficiència de la fabricació o presa de decisions.

  • 17:21

    Joan Dausà farà dos concerts a Santa Maria de la Mar durant la seva gira de Nadal



    Després de quatre anys programant un únic concert de Nadal a Barcelona, el músic i cantant va estendre l'any passat aquesta proposta a la resta del país, esgotant les entrades a tots els recintes on es va programar. Aquest Nadal, el músic i cantant oferirà dos concerts en la Basílica de Santa Maria de la Mar de Barcelona, els dies 19 i 20 de gener.

     

  • 17:13

    L'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic titlla de "propaganda" el pla de gestió de l'Ajuntament

     

    L'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) ha titllat aquest dijous de "propaganda" el pla de gestió turística que l'Ajuntament de Barcelona va presentar fa dues setmanes i que incloïa mesures com quadruplicar el preu que paguen els autocars turístics per aparcar a la ciutat. L'ABDT considera que es tracta d'un "refregit de mesures prèvies" que deixa "anuncis a l'aire sense cap compromís" i que és un "intent més de calmar la protesta contra la turistització". "El que s'ha presentat és una mena de document promocional que s'obre amb 50 pàgines de propaganda, més propi de l'agència de comunicació de la patronal turística que d'un ajuntament".

  • 17:00

    El Parc Astronòmic del Montsec ja té a punt la desena edició  del Festival d'Astronomia.

     

    Se celebrarà entre el 31 d'octubre i l'1 de  novembre. L'objectiu d'aquest festival  és apropar la ciència a la ciutadania. Durant aquests 4 dies el parc obrirà les seves cúpules per apreciar el cel estrellat, més nítid de Catalunya. També hi haurà experiments, tallers, concerts i visites guiades per combinar ciència i turisme.

  • 16:44

    Junts presentarà esmenes a la reforma de la llei mordassa

     

    La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha anunciat que té intenció de presentar les seves pròpies esmenes a la reforma acordada entre el PSOE i Bildu de la Llei de Seguretat Ciutadana, l'anomenada 'Llei mordassa'. En tot cas ha destacat que, com altres forces, Junts "sempre ha defensat la derogació d'aquesta llei regressiva" i aposta per "una llei democràtica de seguretat ciutadana per a Catalunya".

  • 16:19

    Detenen un aficionat del Feyenoord per tallar la pancarta de la Champions d'un pont de Girona i resistir-se a l'arrest

     

    Els fets van tenir lloc cap a dos quarts d'onze de la nit, quan ja s'havia acabat el partit a Montilivi, en què el Girona FC va perdre per 2 a 3. Segons ha informat l'alcalde Lluc Salellas a X, de fet, aquesta va ser l'única "bretolada" que els aficionats de l'equip neerlandès van fer a la ciutat. Al detingut se l'acusa d'un delicte de danys i d'un altre d'atemptat contra agents de l'autoritat.

  • 16:29

    El govern espanyol i Bildu han pactat desbloquejar la reforma de la llei mordassa.

     

    Acorden la retirada progressiva de les pilotes de goma i canvis sobre la desobència a la policia, les faltes de respecte als agents i les devolucions en calent. A canvi, Bildu donaria suport al Pla de Regeneració Democràtica de l'executiu central. El PP es malfia de la negociació. 

  • 16:11

    Arrenca el Festival de Sitges amb la nova pel·lícula de Steven Soderbergh, 'Presence'

     

    Steven Soderbergh, director de cintes com ‘Traffic’ o ‘Ocean’s eleven’, dona el tret de sortida aquest dijous al 57è Festival de cinema Sitges amb la seva nova pel·lícula ‘Presence’. Aquesta edició estarà marcada per la presència de convidats com els actors Giancarlo Esposito, Geoffrey Rush, Nick Frost i Corey Feldman. Pel que fa la programació, destaquen títols com ‘Terrifier 3’, de la saga del pallasso Art the Clown; ‘La sustancia’, premiada a Canes; ‘Canina (Nightbitch)’, protagonitzada per Amy Adams; 'Apartment 7A', l'esperada preqüela de 'La semilla del diablo', o ‘Apocalipsis Z: El principio del fin’, de Carles Torrens.

  • 15:50

    El Tribunal Constitucional dona la raó a un exiliat kurd a Barcelona que havia estat denunciat per una presumpta agressió al cònsol de Turquia a Barcelona l'octubre del 2019, segons ha informat Alerta Solidària. 

     

    La decisió del TC valida una primera sentència que absolia l'exiliat i contra la que el cònsol va presentar un recurs. 
    La secció vuitena de l'Audiència Provincial de Barcelona va ordenar llavors repetir el judici però la defensa del ciutadà kurd va portar el cas al Constitucional, que ara confirma la primera sentència absolutòria i desestima repetir el judici. Argumenta que la decisió d'absolució era raonable

  • 15:30

    L'Audiència de Barcelona ha confirmat l'arxivament de la querella interposada per dos bessons, Pepus i Maribel Ferrándiz, per tortures a la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana durant el franquisme. 

     

    El jutjat d'instrucció número 3 va arxivar la querella al març en considerar que, tot i la nova llei de memòria històrica, els fets estaven emparats per la llei d'amnistia del 1977. Els dos bessons van ser detinguts el 1971 amb 17 anys, per militar a la Jove Guàrdia Roja, referent juvenil del Partit del Treball d'Espanya. Van estar 32 dies retinguts a la comissaria, on asseguren que van rebre agressions físiques i psicològiques durant els interrogatoris. Irídia ha anunciat que recorrerà la decisió.
     

  • 15:00

    Salut preveu tardar una legislatura per aconseguir que els ciutadans rebin atenció del CAP en 48 hores

     

    La consellera de Salut, Olga Pané, preveu tardar una legislatura a aconseguir un dels objectius del govern de Salvador Illa, que els ciutadans puguin rebre una resposta assistencial, ja sigui presencial o telefònica, de l’atenció primària en 48 hores. “Espero que sigui menys, però crec que consumirà una legislatura”, ha dit en una trobada amb periodistes. Sobre el desplegament de la llei de salut bucodental, ha concretat que les prestacions que volen garantir són les obturacions (empastaments) i endodòncies (matar el nervi).

  • 14:05

    Junts no ocuparà el càrrec de cap de l'oposició i ratifica a Batet i Sales com a president i portaveu del grup. 

     

    Junts per Catalunya ha anunciat en les jornades de treball del grup parlamentari a Waterloo que la seva formació no assumirà el càrrec de cap de l'oposició i el deixaran buit durant tota la legislatura. La formació també ha ratificat a Albert Batet com a president del grup parlamentari i Mònica Sales continuarà com a portaveu al Parlament. En el debat de política general de la setmana vinent, Junts vol escenificar que són l'alternativa al govern de Salvador Illa. 

  • 13:57

    Esquerra portarà a votació el finançament singular per a Catalunya al debat de política general del Parlament. 


    Esquerra Republicana de Catalunya ha anunciat que presentarà en el debat de política general del Parlament de Catalunya de la setmana vinent tres propostes de resolució. La primera consistirà en una votació sobre el finançament singular per a Catalunya on els republicans esperen aconseguir un "ample consens de país". La segona és una proposta de resolució per instar al govern a fer un decret llei per regular els lloguers de temporada i d'habitacions. La tercera resolució vol defensar el model d'escola catalana i la llengua catalana davant les ingerències judicials. 

  • 13:56

    ERC se suma a la proposició per reformar la Llei de Seguretat Ciutadana acordada entre Bildu i el govern central.


     

    El govern ha acordat amb EH Bildu reformar la norma de Seguretat Ciutadana, la coneguda com a "Llei Mordassa", una proposició que també signarà ERC. El pacte proposa substituir les pilotes de goma de la policia per altres elements menys lesius, rebaixa la desobediència a agents d'autoritat a infracció lleu i justificar les faltes de respecte. A més, planteja reformar la Llei d'Estrangeria per garantir el dret d'asil en les devolucions frontereres. 

  • 13:36

    'Presence', de Steven Soderbergh, dona el tret de sortida al Festival de Sitges

     

    Aquest dijous arrenca a Sitges la 57a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror amb la projecció de la pel·lícula 'Presence', dirigida per Steven Soderbergh. El festival compta amb 234 pel·lícules i 112 curtmetratges.

    'Presence', de Steven Soderbergh, dona el tret de sortida al Festival de Sitges | Conxita Casanovas
    rtve 'Presence', de Steven Soderbergh, dona el tret de sortida al Festival de Sitges | Conxita Casanovas
  • 13:11

    La Comunitat Palestina de Catalunya crida a la mobilització diumenge per denunciar l'any de guerra d'Israel a Gaza

     

    La Comunitat Palestina de Catalunya i Prou Complicat amb Israel han convocat una concentració diumenge a les 12 h a Barcelona per denunciar la guerra d'Israel a Gaza i al Líban ara que es compleix un any de l'inici de les hostilitats arran dels atacs de Hamàs del 7 d'octubre del 2023. Els organitzadors han desplegat aquest dijous una pancarta de 80 metres amb tots els noms de les persones assassinades en l'últim any per denunciar el genocidi d'Israel.

  • 12:45

    Tres detinguts a Barcelona per danys a la façana de la Generalitat durant la Diada

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut tres persones per danys a la façana del Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, durant la Diada passada. Els arrestats estan acusats dels delictes de danys i desordres públics. Des d'Arran han informat que els arrestats són militants de l'organització i han convocat una concentració de suport aquest dijous a la comissaria de les Corts, on està previst que declarin els detinguts.

  • 12:38

    Tot a punt per al cap de setmana més casteller: el Concurs de Castells de Tarragona

     

    Tot a punt per a la celebració aquest cap de setmana dels dos dies centrals de la 28a edició del Concurs de Castells de Tarragona, a la Tarraco Arena Plaça. Aquest dijous s'han donat a conèixer les xifres de la cita castellera més important del món, que es fa cada dos anys.

    Tot a punt per al cap de setmana més casteller: el Concurs de Castells de Tarragona | Pilar Ribas
    rtve Tot a punt per al cap de setmana més casteller: el Concurs de Castells de Tarragona | Pilar Ribas
  • 12:30

    Rosa Peral, acusada de l'atac a una funcionària de Mas d'Enric

     

    Rosa Peral, l'agent de Guàrdia Urbana condemnada l'any 2017 a 25 anys de presó pel crim a la seva parella, torna a posar-se al focus mediàtic. Aquest cop hauria instigat i planificat una brutal agressió a una funcionària del centre penitenciari Mas d'Enric, on compleix condemna. L'advocada de Peral, Núria González, nega els fets.

    Rosa Peral, acusada de l'atac a una funcionària de Mas d'Enric | Sergi Bassolas
    rtve Rosa Peral, acusada de l'atac a una funcionària de Mas d'Enric | Sergi Bassolas
  • 12:20

    Detingudes 12 persones i 8 més investigades pels robatoris a l'Horta de Lleida

     

    La Guàrdia Urbana de Lleida i la Guàrdia Civil detenen 12 persones i investiguen 8 més per estar acusades dels robatoris de l'Horta de Lleida. L'operació no està tancada i es preveuen noves detencions.

     

  • 12:15

    Menys usuaris a l'R14 i l'R15: el pla alternatiu de Renfe continua sense generar confiança

     

    La resignació segueix ben present als combois d'un dels primers trens del matí de l'R15 entre Riba-roja d'Ebre i Barcelona. A Reus, menys passatgers dels habituals han sofert un retard de vint minuts en la sortida, en un dels trajectes més castigats per les obres de Roda de Berà. Com a pla alternatiu els combois passen per Picamoixons on fan una maniobra que allarga el trajecte. Tres dies després de la posada en marxa del pla, aquest continua sense convèncer molts usuaris, que carregats de paciència opten per agafar abans el tren o buscar altres formes per arribar a la ciutat comtal.

  • 12:06

    Ratifiquen l'arxivament de la querella d'uns bessons per tortures a la comissaria de Via Laietana durant el franquisme

     

    L'Audiència de Barcelona ha confirmat l'arxivament de la querella interposada per dos bessons, Pepus i Maribel Ferrándiz, per tortures a la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana durant el franquisme. El jutjat d'instrucció número 3 va arxivar la querella al març en considerar que, tot i la nova llei de memòria històrica, els fets estaven emparats per la llei d'amnistia del 1977. Els dos bessons van ser detinguts el 1971, quan tenien 17 anys, per militar a la Jove Guàrdia Roja, referent juvenil del Partit del Treball d'Espanya. Van estar 32 dies retinguts a la comissaria, on asseguren que van rebre agressions físiques i psicològiques durant els interrogatoris. Irídia ha anunciat que recorrerà la decisió.

  • 12:00

    Paneque assegura que hi ha més informadors a les andanes per distribuir millor l'usuari afectat pel tall de Roda de Berà

     

    La consellera ha recordat que aquest dispositiu de transport alternatiu és "el més complex" que s'ha dissenyat mai i ha assegurat que cada dia avaluen on poden millorar el pla. El seu objectiu és facilitar al passatger afectat pel tall i reduir l'acumulació d'usuaris als trens, tal com s'ha produït als combois de  l'R2 Sud entre Sant Vicenç de Calders i Vilanova i la Geltrú. També volen dirigir més passatgers als regionals que van directes a Barcelona com a solució a les aglomeracions. 

  • 11:54

    8 de cada 10 joves menors de 24 anys no va votar a les eleccions al Parlament Europeu del 9-J

     

    El 79% dels joves menors de 24 anys no va votar en les eleccions europees del 9 de juny a l'estat espanyol, sent la franja més abstencionista de totes, seguida del grup de persones entre 25 i 39 anys, el 65% dels quals tampoc va votar. És una de les conclusions de l’últim Eurobaròmetre, fet públic aquest dijous per l’Eurocambra. La participació a Espanya el 9-J en conjunt va ser del 46%. D’altra banda, el 70% dels espanyols vol que el Parlament Europeu jugui un paper més important a les institucions comunitàries. És una xifra 27 punts superior a la mitjana de la UE, i que s’accentua més en la població de 55 anys i més (75%). El 19% creu que la institució hauria de quedar-se amb les atribucions actuals i el 8% desitjaria que se li resti pes.

  • 11:46

    L'Advocacia de l'Estat demana al TC que rebutgi la qüestió d'inconstitucionalitat del Suprem sobre l'amnistia

     

    L'Advocacia de l'Estat ha registrat aquest dijous un escrit on demana al Tribunal Constitucional (TC) que no admeti la qüestió d'inconstitucionalitat que la Sala Penal del Suprem va presentar contra la llei d'amnistia. Al document de 37 pàgines avançat per 'El País', l'Advocacia sosté que el Suprem es basa en "criteris polítics" i no jurídics, i apunta que els magistrats de la Sala Penal no han argumentat jurídicament els defectes constitucionals que atribueixen a l'amnistia.

  • 11:40

    Augmenten els passatgers dels autobusos metropolitans fins als 60 milions, un 15% més en el primer semestre del 2024

     

    Els autobusos metropolitans han superat el rècord històric de viatges durant el primer semestre del 2024, amb més de 60 milions d'usuaris. Aquestes dades suposen un increment del 15% d'ús del transport públic respecta l'any passat. El mes amb més viatgers ha estat el maig, amb 9,8 milions d'usuaris, fet que suposa una mitjana en dies laborables de 386.874 persones al dia.  El Nitbus també mostra xifres rècord d’afluència amb 4.508.597 usuaris.

  • 11:37

    Desenes de llogaters denuncien la subhasta de 5 finques públiques a fons voltors per part de l'Hospital Clínic

     

    Desenes de llogaters denuncien la subhasta de 5 finques públiques a fons voltors per part de l'Hospital Clínic amb la complicitat de la Generalitat. La venda afecta "55 habitatges i més d'un centenar de veïns", explica Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres. Reclamen a la Generalitat aturar la subhasta: "El paper de la Generalitat és responsable i absolutament incoherent", ha dit Aragonès.

  • 11:10

    El Teatre Lliure estrena l'obra "La Gavina" per inaugurar la nova temporada

     

    Aquest dijous s'estrena la nova versió de "La Gavina" de Txèkhov al Lliure per iniciar la nova temporada. L'obra és dirigida per Julio Manrique, el qual estrena nova etapa com a director d'aquesta institució, i aquest ho inaugura parlant de teatre i de generacions enfrontades al món de l'art.

     

    El Teatre Lliure estrena l'obra "La Gavina" per inaugurar la temporada 24-25 | Agnès Batlle
    rtve El Teatre Lliure estrena l'obra "La Gavina" per inaugurar la temporada 24-25 | Agnès Batlle
  • 11:00

    Comença la construcció del nou CAP Almenar, que donarà servei a 9.700 persones

     

    El Departament de Salut ha iniciat en les darreres setmanes les obres de construcció del nou CAP Almenar. Els treballs es preveuen finalitzar en 18 mesos. De moment, s'ha preparat i desbrossat el terreny i s'ha començat la fonamentació de l'edificació. Un cop en marxa, l'edifici substituirà l'actual centre, que té dèficits estructurals i no s'adequa a les necessitats assistencials de la població de la zona.

  • 10:40

    Comença la campanya d'oli al Pallars Jussà: enguany serà de “més qualitat i més quantitat”

     

    Comença la campanya d'oli al Pallars Jussà, que s'elabora amb varietats autòctones. Les pluges de les últimes setmanes permetran mantenir la producció i farà que sigui de més qualitat que la temporada passada, que estava marcada per la sequera.

    Comença la campanya d'oli al Pallars Jussà: enguany serà de “més qualitat i més quantitat” | Pepa Sangenís
    rtve Comença la campanya d'oli al Pallars Jussà: enguany serà de “més qualitat i més quantitat” | Pepa Sangenís
  • 10:16

    Niubó, sobre incorporar la gratuïtat de l'I1 el curs vinent: "Voldríem poder-ho fer"

     

    La consellera d'Educació, Esther Niubó, ha expressat la seva voluntat d'incorporar la gratuïtat de l'infantil 1 a partir del curs vinent però ho ha vinculat directament a tenir o no nous pressupostos. "Voldríem poder-ho fer", ha dit a TV3. Ha afegit que sense nous comptes ni millora pressupostària "difícilment" es podrà fer. Ha apuntat també que això ha d'anar acompanyat d'un increment de l'oferta de places d'escola bressol pública.

  • 10:05

    Un macrocontrol a l'AP-7 a Aiguaviva acaba amb 150 denúncies per diverses infraccions

     

    Un macrocontrol a l'AP-7 a Aiguaviva entre Mossos d'Esquadra i Inspectors de Treball ha acabat amb 150 denúncies per diverses infraccions. N'han interposat 118 excés de velocitat, 19 per utilitzar el mòbil i cinc per fer avançaments en línia contínua. D'altra banda, han posat vuit denúncies més per infraccions de transports, quatre de les quals per circular amb excés de pes.

  • 09:26

    El TC delibera la setmana que ve sobre la recusació de Conde-Pumpido en la llei d’amnistia

     

    El ple del Tribunal Constitucional deliberarà la setmana que ve sobre la recusació del seu president, Cándido Conde-Pumpido, demanada pel PP en el cas de la llei d’amnistia. En total s’han presentat 54 recusacions en aquesta causa, la xifra més elevada en la història del tribunal: 27 contra el president i els magistrats Laura Díez i Juan Carlos Campo (9 cadascun), i 27 contra el magistrat José María Macías, amb motiu dels recursos i la qüestió d'inconstitucionalitat presentada contra la llei d’amnistia.

  • 08:55

    Retards a Rodalies de més de 20 minuts per una incidència a les instal·lacions entre Vilanova i Sitges.

     

    Els tècnics d'Adif treballen per reparar la incidència que afecta l'R2 Sud, l'R12, l'R13, l'R15, l'R16 i l'R17 i que fan circular els trens fora del seu horari habitual amb demores que poden superar els 20 minuts.

  • 08:50

    Vidal: "La ministra d'Habitatge es mou fora de l'acord de govern"

     

    Durant l'entrevista Aina ha carregat durament contra la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, per no regular el lloguer de temporada i habitacions.  La congressista critica la solidaritat dels propietaris i reafirma que "es mou fora de l'acord de govern". També assegura que "és faltar a la intel·ligència dels ciutadans" i li demana a Rodríguez "tenir empatia" amb el problema de l'habitatge i els preus dels lloguers que pateixen centenars de milers de persones a tot l'Estat.

     

  • 08:20

    Cues de fins a 12 quilòmetres a l'AP-7 en sentit sud a Sant Cugat del Vallès per l'accident d'un camió

     

    L'accident d'un camió aquest dijous de matinada a l'AP-7 a Sant Cugat del Vallès provoca cues de fins a 12 quilòmetres en sentit Tarragona. El sinistre obliga a tallar un carril en sentit sud i, en el mateix tram, un altre a la B-30. El tram amb congestions va de Santa Perpètua de Mogoda a Sant Cugat del Vallès en sentit sud. La mateixa via acumula fins a tres quilòmetres de retencions entre Barberà del Vallès i Cerdanyola del Vallès.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 3 d'octubre de 2024.

     

    Consulta els titulars més destacats d'ahir.