Enlaces accesibilidad

L'Hostal de Pinós, el restaurant més antic de Catalunya, celebra els seus primers 500 anys

  • Es va crear com a font de recursos per construir un santuari al Solsonès
  • Està situat dalt d'un turó a 900 m per sobre del nivell del mar, i al costat del Centre Geogràfic de Catalunya.

Per
Interior de l'Hostal de Pinós als Solsonès
Interior de l'Hostal de Pinós als Solsonès

L'Hostal de Pinós, situat al Solsonès, ha celebrat els 500 anys de la seva obertura amb una visita teatralitzada i una xerrada sobre la història, entre altres activitats. "Era un alberg senzill i modest que complia la funció de resguardar-se i menjar sopa calenta i una mica de carn", explica la historiadora Laura de Castellet. Els anys 70 va deixar de fer d'hostal, però ha mantingut l'activitat de restaurant. "Seguim fent cuina tradicional catalana perquè funciona", explica la propietària Mònica Segués.

Visita teatral per celebrar els 500 anys

Visita teatral per celebrar els 500 anys

Es va crear l'alberg com a font de recursos per construir-hi un santuari, ja que un ramader l'any 1507 va dir que se li havia aparegut la Marededeu i això va fer que el lloc guanyes fama. A més a més, estava situat geogràficament a un lloc clau perquè per allí hi passava un camí ramader per on es feia la transhumància i un altre camí que travessava la serra. Segons la historiadora, "era una mena de rotonda d'autopista de l'època".

L'Hostal de Pinós, el restaurant més antic de Catalunya, celebra 500 anys | Pepa Sangenís

Va ser de l'ordre de l'hospital fins al segle XIX, on va passar a mans de privats en plena desamortització dels convents urbans. L'any 1879 es va posar en subhasta i des d'aquell moment ha anat passant de propietaris fins al dia d'avui, on la propietària actual porta 22 anys.