Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya del 4 d'octubre del 2024 | Montero referma el traspàs de la recaptació de l'IRPF el 2025

  • Foment del Treball es mostra "absolutament d'acord" amb la reforma de les baixes laborals 
  • El Suprem tomba el projecte de dentista municipal de Colau
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La ministra recorda que la "data és clara" i convida Junts a negociar en un acord que amplia l'autogovern.
La ministra recorda que la "data és clara" i convida Junts a negociar en un acord que amplia l'autogovern.

L'actualitat d'aquest divendres passa per la polèmica generada per la proposta de reforma de les baixes laborals que permetria una incorporació progressiva a la feina. Foment s'ha mostrat d'acord i la ministra d'Hisenda, des de Cerdanyola, ha demanat donar "una oportunitat al diàleg".

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha afirmat aquest divendres que la cessió de la recaptació de l'IRPF a la Generalitat es farà efectiva abans de la campanya de la renda del 2025.

Continuen els efectes del tall de trens a Tarragona, que arriba a la quarta jornada d'afectacions. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Salvador Illa, continua amb la ronda de contactes. Aquest divendres es reuneix amb l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa i la síndica de l'Aran, Maria Verges.

El Col·legi d'odontòlegs celebra la sentència del Suprem que tomba el dentista municipal d'Ada Colau. Per la seva banda, l'UGT ha presentat una proposta de salari mínim català de 1.372 euros.

En matèria cultural la cessió durant vuit anys més de l'escultura 'Carmela' de Jaume Plensa davant del Palau de la Música. També continua el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges.

L'actualitat a Catalunya, 4 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:48

    Un equip gironí de rugbi femení abandona el club en bloc per suposats casos d'assetjament sexual

     

    L'equip sènior de rugbi del GEiEG de Girona ha abandonat en bloc el club per denúncies d'assetjament sexual. En un comunicat, les jugadores critiquen que s'hagi contractat com a coordinador un jugador a qui han denunciat per un conjunt d'"actituds, conductes i agressions" sense consentiment a membres de l'equip. Aquest no és el primer cop que l'entitat intentava contractar l'home, perquè fa uns anys ja van intentar-ho però després d'exposar el cas als directius van decidir anul·lar la seva candidatura. Les jugadores desmenteixen que la denúncia estigui arxivada i asseguren que segueix en tramitació.

  • 20:04

    Interior accepta que els operadors registrin les mateixes dades dels turistes que fins ara a partir del desembre

     

    Interior ha acceptat aquest divendres que els operadors registrin les mateixes dades dels turistes que fins ara a partir del 2 de desembre, quan ha d’entrar en vigor un Reial decret que amplia l’exigència d’informació i amb el qual el sector discrepa. En la darrera reunió mantinguda avui, la patronal ha tornat a posar de manifest la dificultat logística i els dubtes jurídics que genera la iniciativa, que el Ministeri justifica per motius de seguretat. Davant d’aquest fet el govern estatal ha subratllat que no hi ha marxa enrere en l’aprovació del Reial decret, però ha accedit a adaptar l’aplicació al ritme que necessitin els operadors. Interior elaborarà una ordre ministerial per determinar com s’han de recollir la resta de dades.

  • 19:14

    García Page, sobre el finançament singular: "La riquesa de Catalunya no és dels catalans, és de tots"

     

    El president de Castella la Manxa, el socialista Emiliano García Page, ha reiterat aquest divendres la seva oposició a donar un finançament singular per Catalunya. En aquesta ocasió ho ha fet des del palau de la Moncloa, on s'ha reunit amb Pedro Sánchez en el marc de la ronda de trobades entre el cap de l'executiu i els presidents autonòmics. "La riquesa de Castella la Manxa no és dels manxecs, i la riquesa de Catalunya no és dels catalans, és de tots", ha asseverat en roda de premsa.

  • 18:56

    Homenatgen el president Josep Tarradellas a Poblet per commemorar el 70è aniversari del seu nomenament

     

    El Memorial Democràtic ha organitzat aquest divendres una diada a Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà) per commemorar el 70è aniversari del nomenament del president Josep Tarradellas com a president de la Generalitat de Catalunya a l'exili (l'any 1954). "Honorem un símbol de resistència, perseverança i compromís: commemorem la figura i el llegat de Tarradellas com un dels grans defensors de les institucions catalanes", ha afirmat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló. Entre els actes de l'homenatge destaquen dues conferències, a càrrec de la doctora en Història Mercè Morales i l'historiador i periodista Joan Esculies.

  • 18:20

    La UB alerta els estudiants d’un correu fals que els demana pagar una part pendent de la matrícula

     

    La Universitat de Barcelona (UB) ha alertat els estudiants a través d’una publicació al web de l’entitat d’un correu fals que demana pagar una part pendent de la matrícula. Segons l’anuncia de la UB, els “missatges maliciosos” s’han rebut a diferents universitats, i porten com a assumpte el títol ‘Pago pendiente de Matrícula’. L’objectiu, afirma la UB, és “estafar” els estudiants “fent-los creure que tenen pagaments pendents”. Alhora alerta que el missatge inclou una adreça de contacte amb un domini de correu “molt semblant” al de la universitat afectada.

  • 17:48

    Veïns del barri de la Teixonera alerten de "l'agressió irreparable" que suposaria requalificar zones verdes per edificar

     

    Veïns del barri de la Teixonera de Barcelona alerten de "l'agressió irreparable" que suposaria requalificar zones verdes perquè passin a ser zona edificable. Això, diuen, passaria si culmina el procés d'aprovació de la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) de sectors de la Teixonera i l'entorn de la llosa de la Vall d'Hebron. Segons apunten en un comunicat veïns del barri i del Col·lectiu Ecologista Agudells, la modificació tal com està plantejada significaria "la desaparició d'espais socials i ambientals importants". El districte d'Horta-Guinardó, però, assenyala a l'ACN que l'afectació és "mínima" i generarà "nous espais verds".

  • 17:26

    Detenen a Platja d'Aro dos lladres que es dedicaven a robar en habitatges

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut a Platja d'Aro (Baix Empordà) dos lladres que es dedicaven a robar en habitatges. Al primer el van sorprendre la matinada del 30 de setembre, just quan havia entrat en un apartament després d'escalar el balcó i trencar un vidre. Quan els mossos van accedir al pis, va intentar amagar-se sota un llit. Al segon, el van arrestar aquest dimarts. És un home de 40 anys, amb diversos antecedents, a qui se'l relaciona amb quatre robatoris al municipi. Tots ells, en un mateix edifici d'apartaments. El lladre va entrar-hi els dies 18, 25 i 26 de setembre. Tots dos arrestats ja han passat a disposició judicial al jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Sant Feliu de Guíxols.

  • 17:07

    La família de la menor de Fondarella que es va treure la vida vol portar a judici el jove de 28 anys per agressió sexual

     

    El jutjat d’instrucció número 4 de Lleida ha pres declaració al noi aquest i segons l’advocat de la família de la nena, Anton Verdeny, “s’ha retractat” de les acusacions, ja que al seu dia va reconèixer als Mossos d’Esquadra que mantenien una relació. En cas d’arribar a judici, l’investigat es podria enfrontar a una pena d’entre 8 i 12 anys. Així mateix, l’acusació particular està convençuda que si l’investigat no hagués exercit la seva “influència” sobre la nena, aquesta no hauria pres la decisió de suïcidar-se.

  • 16:24

    S'estrena 'Mariposas Negras' al Festival de Cinema a Sitges

     

    Mariposas Negras' és la primera producció catalana que es presenta en aquesta edició a Sitges. Relata la vida de tres dones obligades a emigrar a causa del canvi climàtic. El film representa un al·legat naturalista que busca advertir-nos de les conseqüències que les nostres accions poden tenir en el canvi climàtic.

  • 16:19

    Polèmica a Badalona pel tancament de l'alberg municipal Can Bofí vell

    Es va haver de tancar i des d'aleshores 45 persones s'han quedat sense lloc on dormir. La síndica insta l'ajuntament a trobar una solució. Des del consistori insisteixen que estan treballant per donar resposta a tots els afectats.

  • 16:14

    Cunit exigeix solucions al "col·lapse" de Rodalies després dels primers dies de tall ferroviari

     

    L'Ajuntament de Cunit ha demanat a Renfe i al Govern solucions immediates al "col·lapse" de Rodalies patit des d'aquest dimarts quan es va iniciar el tall ferroviari entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders arran de les obres del túnel de Roda de Berà. Des del consistori proposen que els sis trens -entre les 7:08 i les 9:38h- i els sis -entre les 15:58 i 18:28h-, que comencen recorregut i acaben a Vilanova i la Geltrú, circulin fins a l'estació de Sant Vicenç de Calders com a reforç a la línia R2 Sud. Els Ajuntaments de Calafell i Cubelles també s'han sumat a aquesta petició.

  • 16:10

    Bicibusos a Lleida tots els divendres per arribar a l'escola

     

    Amb els fons Next Generation Lleida ha guanyat kilòmetres de carril bici, però els usuaris encara troben mancances per desplaçar-se amb bicicleta. Una manera de reivindicar millores són els bicibusos que fan cada divendres en dos centres dels afores de la ciutat.

  • 16:01

    Campanya de sensibilització a Barcelona sobre la tinença responsable de gossos

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat una campanya de sensibilització sobre la tinença responsable de gossos. Sis informadors, repartits per la ciutat durant el mes d'octubre, expliquen als amos la importància de tenir bons hàbits. Sobretot en la neteja dels excrements i orins.

  • 15:33

    Interrompuda la circulació de trens de l'R12 i l'RL3 entre Lleida i Calaf per l'atropellament d'una persona

     

    La circulació de trens de les línies R12 i RL3 entre Lleida i Calaf es troba interrompuda a causa de l'atropellament d'una persona entre Bell-Lloc d'Urgell i Mollerusa. N'han informat fonts de Renfe que han indicat que s'ha hagut d’evacuar 160 passatgers que viatjaven en el comboi que ha impactat amb la víctima. L'incident ha tingut lloc en un punt de pas no autoritzat. En paral·lel, la companyia ha enviat autocars per recollir aquests viatgers. A més, ha habilitat un servei de transport alternatiu per carretera per cobrir el tram afectat. Fins el lloc del succés s'hi han desplaçat diverses dotacions del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), dels Mossos i dels Bombers de la Generalitat.

  • 15:00

    Seat avisa que els aranzels als cotxes xinesos són un "risc enorme" i poden alterar els plans de producció a Martorell

     

    Seat avisa que l'increment d'aranzels als vehicles xinesos per part de la Unió Europea suposa un "risc enorme" pel negoci de l'automobilística, que produeix el Cupra Tavascan a la Xina. La companyia adverteix que la mesura pot alterar els plans de producció a les seves fàbriques. La decisió "podria interrompre" la fabricació prevista de 530.000 vehicles amb motor de combustió interna a Martorell, l'equivalent a 90.000 anuals. "Això perjudicarà la competitivitat d'Espanya i de la Unió Europea i posarà en risc tota la indústria", assegura la companyia.

  • 13:50

    Es colen uns joves a la cabina d'un tren de Rodalies acoblat a un altre tren

     

    Uns joves s'han colat a la cabina d'un tren de Rodalies que anava acoblat a un altre tren, segons es veu en unes imatges publicades en un compte de TikTok. Segons informen des de Renfe, s'han posat les imatges en mans de seguretat i es denunciarà els fets, una "bretolada", als Mossos d'Esquadra. Tot i que en les imatges pot semblar que els joves posen el tren en marxa, des de Renfe ho desmenteixen i subratllen que tot i que els nois accedeixen a la cabina es tracta d'una cabina amb els comandaments bloquejats, ja que la que funciona és la del primer tren, on es troba el maquinista.

  • 13:45

    L'Estat adjudica per 20,8 milions la remodelació i millora de cinc estacions de Rodalies de Girona

     

    El Ministeri de Transports ha adjudicat per 20,8 milions d'euros la remodelació i millora de l'accessibilitat de cinc estacions de Rodalies de Girona. Segons ha detallat en un comunicat, s'actuarà a Bordils-Juià, Sant Jordi Desvalls, Camallera, Colera i Vilajuïga, de les línies R11 i RG1. Les tasques consistiran a adaptar les instal·lacions per a les persones amb mobilitat reduïda, suprimir barreres arquitectòniques i facilitar els creuaments entre andanes. També s'instal·laran noves marquesines i s'allargaran les andanes fins a una longitud útil de 210 metres, entre altres. Les obres, dividides en diversos lots, s'han adjudicat a tres empreses: Construcciones Rubau, Copcisa i la UTE que formen Seranco i Serveis i Projectes Begues.

  • 13:34

    Llibertat amb càrrecs pels tres joves d’Arran detinguts durant la Diada per llençar pintura al Palau de la Generalitat

     

    Els tres arrestats per llençar pintura a la porta del Palau de la Generalitat durant la Diada han quedat en llibertat amb càrrecs després de ser arrestats aquest dijous per part dels Mossos d’Esquadra i passar aquest divendres al matí a disposició del jutjat de guàrdia de Barcelona. Els arrestats estan investigats per danys i desordres públics. En un comunicat conjunt, Arran i Alerta Solidària han explicat que les detencions han tingut lloc als districtes de Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris de la capital catalana.

  • 13:16

    Manca de conductors professionals pel transport de mercaderies per carretera a Lleida

     

    Les organitzacions empresarials de Lleida alerten de la manca de conductors professionals qualificats pel transport de mercaderies per carretera. L'Associació de Lleida de Mercaderies per carretera xifra en 250 els que fan falta. També destaca que la majoria dels conductors actuals són de fora d'Espanya, de països de la Unió Europea o de terces països com el Perú.

    Manca de conductors professionals pel transport de mercaderies per carretera a Lleida | Pepa Sangenís
    rtve Manca de conductors professionals pel transport de mercaderies per carretera a Lleida | Pepa Sangenís
  • 13:00

    L'Auditori de Barcelona inaugura temporada amb l'OBC

     

    L'Auditori de Barcelona inaugura aquest divendres la seva nova temporada amb un programa interpretat per l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l'OBC. L'espai presenta, a més, una renovació acústica de la sala principal. Per tercer any consecutiu sota la batuta del mestre Ludovic Morlot, l'OBC interpretarà íntegrament el ballet de Maurice Ravel, 'Daphnis et Chloé'. També hi haurà una selecció de cançons de Frederic Mompou orquestrada per Albert Guinovart i la icònica Rhapsody in Blue del compositor nord-americà Georges Gershwin, entre moltes altres. 

    L'Auditori de Barcelona inaugura temporada amb l'OBC | Informa: Maria Huguet
    rtve L'Auditori de Barcelona inaugura temporada amb l'OBC | Informa: Maria Huguet
  • 12:46

    Espadaler diu que cal revisar els protocols antisuïcidis a les presons perquè l’entorn penitenciari ha canviat

     

    El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha assegurat que el grup de treball conjunt amb el Departament de Salut està ultimant la revisió dels protocols de prevenció del suïcidi a les presons per millorar-los i actualitzar-los perquè “l’entorn penitenciari ha canviat”. Ho ha dit durant la presentació de l’estudi ‘Projecte ANAIS: Anàlisi d'incidents de suïcidis’ al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

  • 12:35

    Foment del Treball valora positivament la proposta de la baixa mèdica flexible.
     

     

    El president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre, veu amb bons ulls la proposta de la ministra d'Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz, d'instaurar una baixa mèdica flexible. Pel dirigent de la patronal catalana, la mesura permetrà que es pugui compatibilitzar la baixa amb el treball i a les empreses els beneficiarà a reduir l'absentisme laboral. Sánchez-Llibre convida a debatre aquesta proposta en el marc del diàleg social amb els sindicats. 

  • 12:31

    UGT proposa un salari mínim català de 1.372 euros com a mesura per combatre la precarietat

     

    UGT ha suggerit la creació d'un "salari mínim de referència" català de 1.372 euros per fer front a la precarietat. Així ho ha dit el secretari de política institucional del sindicat, Carlos de Pablo, en la presentació d'un informe sobre el mercat de treball i ha subratllat que aquesta demanda "ajudarà a garantir un salari digne". L'anàlisi d'UGT ha identificat les dones, els joves i les persones migrades com "els col·lectius més afectats" per la precarietat" i ha subratllat que "són els de sempre" i alhora ha afegit un altre grup, "les persones de més de 45 anys".

  • 12:00

    Hisenda reafirma que la recaptació de l'IRPF es transferirà a Catalunya per la renda del 2025: "El compromís és ferm"

     

    La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha afirmat que la cessió de la recaptació de l'IRPF a la Generalitat es farà efectiva abans de la campanya de la renda del 2025. "Insisteixo que el compromís és ferm respecte a l'acord", ha dit Montero en una atenció als mitjans al centre tecnològic d'Eurecat a Cerdanyola. La ministra d'Hisenda ha assegurat que la data al calendari per la cessió de l'impost de la renda de les persones físiques és "clara".

  • 11:29

    El col·legi d'odontòlegs celebra la sentència del TS perquè reforça la protecció de les seves competències professionals

     

    El Tribunal Suprem ha tombat el dentista municipal d'Ada Colau. El col·legi constata que aquest desenllaç judicial "reforça la protecció de les competències professionals en l'àmbit de l'odontologia. També garanteix una prestació correcta i eficient dels serveis públics, sempre dins dels marcs legals corresponents”, segons ha remarcat German Pareja, president del COEC.

  • 11:15

    L'escultura 'Carmela' de Jaume Plensa es quedarà vuit anys més davant del Palau de la Música

     

    "Es queda com una veïna més", ha anunciat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, satisfet de la "generositat" de l'artista per cedir vuit anys més l'escultura. Collboni ha assenyalat que molta gent s'havia "enamorat" de la peça i ha celebrat que la "història d'amor" entre la 'Carmela' i la ciutat segueixi "vigent, més vital i brillant". Al seu torn, Plensa ha destacat que per a ell és "un privilegi".

  • 10:33

    Foment del Treball està "absolutament d'acord" amb una reforma de les baixes perquè permetrà "reduir" l'absentisme

     

    El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha defensat que la mesura permetria "reduir" l'absentisme i per aquest motiu la consideren "encertada" i "raonable". La patronal ha ressaltat que amb la reforma es "compatibilitzaria" el tractament de les malalties amb una incorporació progressiva a la feina i sobretot les pimes en sortirien beneficiades.

  • 10:10

    Montero demana donar "una oportunitat al diàleg" social per abordar les baixes flexibles

     

    La vicepresidenta primera del govern espanyo, Maria Jesús Montero, ha demanat aquest divendres donar "una oportunitat al diàleg" entre sindicats, empresaris i executiu estatal per abordar la proposta de baixes flexibles anunciades aquest dijous per la titular d'Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz. En declaracions des del centre tecnològic Eurecat, ha dit que és partidària de discutir la qüestió "amb profunditat" i s'ha mostrat sorpresa que "alguns ja no vulguin debatre" abans de poder diagnosticar bé la situació. 

  • 09:50

    Les cures informals a la gent gran genera un impacte equivalent al 4% del PIB i fins a l’11% de l’ocupació total

     

    Un estudi de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i de Suara constata que a Catalunya hi ha, com a mínim, 150.000 persones que són cuidadores informals. El 63% són dones, i el 40% es fan càrrec dels fills i dels pares alhora. La codirectora de Suara, Laura Peracaula, destaca la necessitat de professionalitzar les cures.

  • 09:40

    Els Mossos d’Esquadra detenen els sis presumptes responsables d’un tiroteig a Nou Barris

     

    L’altercat va passar el 4 d’abril. Dos grups familiars es van enfrontar a plena llum del dia, amb el carrer concorregut per vianants. Els fets van tenir lloc davant d’una escola, que va ser confinada fins l’arribada de la policia. Les detencions es van haver de precipitar per a prevenir un altre enfrontament.  Quatre detinguts formarien part d’un dels grups, mentre que els altres dos serien del grup rival. Un dels implicats va resultar ferit per arma de foc.  La Unitat Central de Balística i Traces Instrumentals de la Divisió de Policia Científica va determinar que les 12 beines trobades s’havien disparat des de dues armes diferents, que apunten a dos dels investigats.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 4  d'octubre de 2024.

     

     

    Consulta els titulars més destacats d'ahir.

  • 9:20

    La primera setmana del tall ha sigut "raonablement positiva" segons Renfe i demana als viatgers que segueixin "confiant"

     

    "Mentre es fan les actuacions el sistema s'estressa, s'han de fer reprogramacions i la capacitat de recuperació és menor", ha dit el director de Rodalies Renfe, Antonio Carmona, en una entrevista al programa Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2. Carmona ha recordat que l'operadora ferroviària està fent un "seguiment exhaustiu" al tall i que confiïn en Renfe, recalcant que si fallen, la seva voluntat és informar.

     

  • 09:30

    Familiars de l’home mort apunyalat la matinada de Reis del 2023 a Barcelona han assenyalat a l’acusat del crim com a autor de l'apunyalament 

     

    El germà i el cosí de l'home mort han relatat la discussió i la baralla prèvia, i han esmentat que en un moment determinat van veure la navalla que va acabar provocant la mort del seu familiar al mig del carrer, al barri del Verdum de la capital catalana.