Enlaces accesibilidad

La patronal catalana a favor de les baixes mèdiques flexibles

  • L'empresariat de Catalunya valora positivament la proposta del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social perquè reduirà l'absentisme laboral
  • Sindicats i Treball s'hi oposen, mentre la ministra d'Hisenda demana donar "una oportunitat al diàleg"

Per
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre  (ACN | Maria Asmarat)
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre (ACN | Maria Asmarat)

La patronal catalana veu amb bons ulls la proposta de la ministra d'Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz, per instaurar una baixa mèdica flexible. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, creu que la mesura "permetrà reduir l'absentisme laboral", ja que aquesta baixa es podria compatibilitzar amb treballar. Llibre argumenta que la mesura beneficiaria a les petites i mitjanes empreses, però convida a debatre-la en el marc del diàleg social amb els sindicats.

Costos excessius per les Pimes

Des de PIMEC, el secretari general Josep Ginesta celebra la mesura per "posar una mica de llum" a la problemàtica d'una "altíssima incidència a Espanya i Catalunya en incapacitat temporal". Ginesta defensa que cal "distingir entre la malaltia amb la incorporació al treball", sobretot pel que fa a patologies cròniques o que tenen fases intermitents. Afegeix que les pimes tenen grans dificultats per substituir a un treballador de baixa per la pèrdua d'ingressos i competitivitat, així com pels problemes per trobar empleats qualificats.

La patronal dona suport a les baixes laborals flexibles

Discrepàncies en el govern de coalició

La baixa mèdica flexible és una proposta del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social. La titular del departament, Elma Saiz, va anunciar aquest dijous la mesura i vol debatre-la amb els agents socials. La ministra explica que permetria la reincorporació parcial d'un treballador al lloc de feina amb exemples com persones que estiguin sortint d'un tractament per càncer. No obstant això, ha assegurat que la prioritat és la salut de les persones i que "no és una qüestió econòmica".

Des dels sindicats critiquen la mesura per la "inseguretat" al treballador. UGT i Comissions Obreres qüestionin que no s'abordi de manera més prioritària la prevenció de les baixes. Una oposició que també manifesta la part de Sumar del govern de coalició. Els Ministeris de Treball i Sanitat, encapçalats per Yolanda Díaz i Mónica García, han rebutjat la proposta. "Amb la salut no s'hi juga", ha avisat Díaz.

La part socialista del govern hi insisteix. La vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, demana donar "una oportunitat al diàleg" amb els agents socials. Per Montero, les noves modalitats de feina gràcies a la tecnologia com el teletreball possibilitarien "una situació que no sigui tan dicotòmica com la d'alta o baixa". La ministra defensa que "hi pot haver estats intermedis en què voluntàriament el treballador vulgui incorporar-se".

Montero recorda que l'executiu ja ha pactat amb els agents socials una reforma per compatibilitzar la jubilació amb l'activitat laboral, i que aquest debat per la baixa laboral flexible "no ha fet més que començar".