Enlaces accesibilidad

Els beneficis del kombutxa, "el te de la immortalitat"

Per
Va de Verd - Kombutxa

Coneguda al Japó com a “te de la immortalitat”, el kombutxa és una beguda mil·lenària i d’origen oriental que ha experimentat un auge de popularitat en els darrers anys. El biòleg i expert de l’assessoria agrícola La Tanina, Alan Yavel, ensenya a ‘Va de Verd’ com preparar-la a casa.

Què és i com es fa?

El kombutxa es fermenta a partir de te verd o negre, sucre i una colònia simbiòtica de bacteris i llevats anomenada scoby. “L’ingredient clau del kombutxa són els microorganismes, que fermentaran la beguda”, assenyala l’especialista en horticultura.

Què és i com es fa?

El biòleg Alan Yavel a 'Va de Verd'.

Durant el procés de fermentació, el sucre es converteix en àcids orgànics i altres compostos beneficiosos, donant lloc a una beguda rica en probiòtics, vitamines B i C, així com en antioxidants i enzims.

Com fer kombutxa a casa?

  1. Infusionar te verd o negre. Bullir un litre d’aigua amb 3 cullerades soperes de te i afegir 70 grams de sucre. És necessari endolcir la barreja perquè els microorganismes puguin alimentar-se. 
  2. Deixar reposar la barreja. Quan la mescla d’aigua amb te i sucre estigui a temperatura ambient i s’hagin desprès tots els compostos, el contingut s’ha de filtrar en un pot de vidre. 
  3. Afegir l’scoby. Un cop colada la mescla, s’ha d’incorporar l’scoby i deixar-ho reposar mínim una setmana. Durant la fermentació, els microorganismes consumeixen el sucre, creant àcids i compostos saludables.  
Com fer kombutxa a casa?

Alan Yavel colant kombutxa.

A mesura que la fermentació s’allarga, “el contingut de sucre disminueix i el sabor es torna més intens” apunta Alan Yavel. La clau és deixar que el procés es completi per obtenir un kombutxa de qualitat.

Beneficis principals del kombutxa:

  • Probiòtic natural: Equilibra la microbiota intestinal, afavorint una millor digestió.
  • Energitzant: Les vitamines i antioxidants que conté proporcionen un impuls d'energia.
  • Desintoxicant: Estimula el fetge i ajuda a eliminar toxines.
  • Reforça el sistema immunitari: Els seus antioxidants protegeixen el cos dels radicals lliures.

Amb totes aquestes propietats, no és d’estranyar que el kombutxa s’hagi convertit en una beguda popular per a qui busca millorar la salut de manera natural.