Enlaces accesibilidad

Els Castellers de Vilafranca guanyen el Concurs de Castells de Tarragona

  • Els Verds revaliden el triomf aconseguit el 2022 i s'han imposat en 12 dels 14 concursos del segle XXI
  • La Colla Vella dels Xiquets de Valls renuncia a un castell de risc en cinquena ronda per no posar en perill la canalla

Per
Els Castellers de Vilafranca carreguen el 9 de 9 que els ha donat la victòria al concurs
Els Castellers de Vilafranca carreguen el 9 de 9 que els ha donat la victòria al concurs Mar Rovira (ACN)

Els Castellers de Vilafranca han revalidat el títol i s'han imposat en la 29a edició del Concurs de Castells que s'ha celebrat aquest cap de setmana a la Tarraco Arena Plaça (TAP). Els Verds eixamplen així la seva hegemonia a la competició, en què s'han emportat 12 de les últimes 14 edicions. Només en dues ocasions, el 2000 i el 2018, la Vella, que aquest diumenge ha quedat en segon lloc, se'ls ha imposat.

Els de Vilafranca han exhibit el 3 de 10 amb folre i manilles descarregat, i han carregat el 9 de 9, el 4 de 10 i el 4 de 9 amb folre i agulla. Al seu torn, la Vella dels Xiquets de Valls ha lluït el 4 de 9 descarregat i ha carregat el 4 de 9 amb l’agulla i el 4 de 10 amb folre i manilles, renunciant a participar a la última ronda. El podi l'ha completat la Jove Xiquets de Tarragona en un concurs que no s'ha resolt fins a les 5 de la tarda.

Exhibició castellera

Els Castellers de Vilafranca i la Vella de Valls han estat les dues colles protagonistes de la 29a edició del Concurs de Castells. La pugna no s'ha resolt fins a 7 hores després de començar la diada, tot i que des de bon principi els Verds han marcat territori. A la primera ronda, els de Vilafranca han descarregant el 3 de 10 amb folre i manilles i s'han posat ben aviat líders de la classificació. Ara bé, a la segona ronda els ha fallat el 9 de 9 amb folre, que han hagut de desmuntar, cosa que els ha fet perdre posicions a la classificació.

De cara a la tercera ronda han buscat una puntuació segura amb el 4 de 9 amb folre i agulla, que han deixat en carregat. Al quart torn han repescat el 9 de 9, que aquest cop han dut a plaça amb tres enxanetes que han coronat les tres torres a gran velocitat. La construcció, però, s’ha acabat enfonsant. La classificació seguia dibuixant una disputa directa amb la Vella de Valls, de manera que els vilafranquins han apostat per utilitzar la cinquena ronda amb el 4 de 10 emmanillat, que ha fet llenya després de ser carregat.

Veient l’elevada puntuació assolida pels penedesencs, la Vella de Valls ha renunciat a fer ús d’aquesta cinquena ronda, per a la qual havia anunciat el 2 de 8 sense folre, per no posar en risc la canalla.

La decisió dels rosats ha provocat un esclat d’eufòria entre l’afició vilafranquina, que ha celebrat el títol desplegant la seva tradicional pancarta gegant per cobrir la graderia verda.

Tot i descartar la lluita pel títol a l’últim instant, la Vella s’havia postulat al llarg de tot el concurs per desbancar Vilafranca amb una gran exhibició. I és que arribaven a la Tarraco Arena amb un programa ambiciós de castells desfolrats i de 10 pisos per batallar el podi.

Han obert la primera ronda semse problemes amb un 4 de 9 sense folre, però a la segona ronda s’han encallat quan el 4 de 10 amb folre i manilles, el seu gran objectiu, els ha quedat en intent. Seguidament, el 4 de 9 amb l’agulla els ha quedat en carregat, i a quarta ronda hi han tornat amb el 4 de 10, que aquest cop sí que han pogut carregar.

En la decisió de renunciar a la cinquena ronda ha pesat la caiguda greu que va patir una nena castellera de la colla a la diada de Sant Fèlix a finals d'aquest mes d'agost. Segons ha explicat el cap de colla, Manel Urbano, han prioritzat la integritat física dels castellers, sobretot dels més petits, tot i que "els números donaven per guanyar el concurs"

La sorpresa de la jornada l'ha donada la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, que s'ha acabat adjudicant la tercera plaça. Els liles han fet història descarregant el 3 de 10 amb folre i manilles, fita que els ha catapultat momentàniament a dalt de tot de la taula. La resta de l’actuació l’han completat descarregant el 2 de 9 i carregant el 5 de 9 amb folre.

En canvi, la Colla Joves Xiquets de Valls, que arribava a la cita com una de les favorites a ocupar un lloc del podi, s'ha hagut de conformat amb la quarta posició. Els diables vermells han intentat en dues ocasions el 3 de 10 emmanillat, però s’ha trencat les dues vegades quan faltava poc per coronar-lo. Els vallencs prèviament han exhibit el pilar de 8 amb folre i manilles i han carregat el 2 de 8 sense folre, 'la bèstia indomable'. Han completat l’actuació fent ús de la cinquena ronda descarregant el 3 de 9.

Pel que fa a la resta de la classificació, els Moixiganguers d’Igualada han marxat eufòrics de Tarragona situats en cinquena plaça, els Capgrossos de Mataró han acabat sisens, els Xiquets de Reus setens, els Castellers de Barcelona vuitens i els Nens del Vendrell novens. Han tancat la taula classificatòria, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sants i els Marrecs de Salt.

Torredembarra i Lleida triomfen a les jornades preliminars

Tot i que el gran focus mediàtic s’ha centrat en la final d’aquest diumenge per la disputa entre les 12 millors colles segons el rànquing casteller, el concurs ja havia celebrat dues altres jornades prèviament. Han estat dos preliminars en els quals s’han enfrontat les colles classificades entre les posicions 13 i 42 de la classificació que elabora la Coordinadora.

Les 18 colles situades a la part mitja de la taula es van enfrontar dissabte a la mateixa Tarraco Arena. Els Castellers de Lleida es van imposar com a guanyadors gràcies al 2 de 8 amb folre que van carregar en cinquena ronda, a més del 7 de 8 i el 3 de 8 sumant un total de 2.375 punts. Prèviament, ara fa una setmana a Torredembarra, van competir les dotze colles del final de la classificació. El triomf va ser per als locals Nois de la Torre, revalidant la victòria aconseguida el 2022. Els torrencs van descarregar el 5 de 7 amb l’agulla i el 7 de 7 amb l’agulla, a més de carregar el 2 de 7.