Enlaces accesibilidad

La tradició de les llenties estofades viu a Granollers

  • Sílvia Abril s'endinsa a la fundació 'El Xiprer' de Granollers per aprendre a cuinar les típiques llenties estofades
  • Aquests llegums són nutritius i versàtils, utilitzats en moltes cultures pel seu alt contingut en proteïnes

Por

La tradició de les lenties estofades viu a Granollers: La recepta
La tradició de les llenties estofades viu a Granollers.

Les llenties estofades són un plat tradicional que es troba en moltes cultures, especialment a les regions mediterrànies i europees. Tenen una llarga història i han estat un aliment bàsic durant segles gràcies a la facilitat de cultiu i el seu alt valor nutricional.

Sílvia Abril viatja fins a Granollers, al Vallès Oriental, per cuinar aquest plat amb l'Angelina, cuinera de 'El Xiprer', una comunitat cristiana que acull i acompanya persones en exclusió social. Per les cuineres d'aquesta fundació, el treball en equip és molt important. Per això et donen la millor recepta de llenties que hagis provat mai. On? A 'La Recepta Perduda'.

La tradició de les llenties estofades viu a GranollersLa tradició de les llenties estofades viu a Granollers
Ingredientes Preparación
  • Greix (cansalada, costella, xoriç…)
  • Ceba
  • All
  • Pastanaga
  • Tomàquet ratllat
  • 1 fulla de llorer
  • 1 branqueta de farigola
  • Llenties
  1. Enrosseix el greix, però, queda't amb el magre que ha deixat a la cassola.
  2. Afegeix les verdures per fer el sofregit, que ha de quedar el màxim de confitat possible aprofitant els greixos del porc i intentant afegir poc oli, fins que aconsegueixis un to que sembla melmelada.
  3. Per afegir les llenties, tens dues opcions: si són molt grans han d’estar 1 hora en remull prèviament, si no directament posa les llenties a la cassola i cobreix-les en aigua freda, després fes-les bullir durant 1 hora.
  4. Afegeix sal, pebre i pebre vermell al gust.
  5. Una sobre cocció de les llenties et pot destrossar el plat, han de quedar senceres. Si comencen a desfer-se, hauràs de triturar-les i fer un puré.
  6. Afegeix el greix que prèviament havies retirat.
  7. També pots afegir comí, per evitar flatulències.
  8. Emplata i llest!

Tres productes clau

Les llenties són llegums nutritius i versàtils, utilitzats en moltes cultures pel seu alt contingut en proteïnes, fibra, vitamines del grup B, ferro, magnesi, potassi i zinc. Hi ha diversos tipus com les llenties pardines o de color marró, les vermelles, verdes i negres o Beluga. Són beneficioses per a la salut cardiovascular, el control de la diabetis, la salut digestiva i la gestió del pes. A més, són fàcils de cuinar i es poden incorporar en una gran varietat de plats, com sopes, estofats, amanides i purés.

Angelina García, cuinera de 'El Xiprer'

Angelina García, cuinera de 'El Xiprer'

El sofregit és la clau d'aquest plat i una base saborosa i versàtil per a molts plats com els arrossos o els guisats. El xoriço no pot faltar tampoc en les llenties tradicionals. Hi ha de diverses varietats: fresc (requereix cocció), curat (es pot menjar directament), picant i dolç. Per fer les llenties estofades, s'acostuma a tallar a rodanxes o trossos i es cuina després de sofregir les verdures, enriquint el plat amb el seu sabor fumat i especiat.

Ara que tens tots els passos a seguir... a què esperes? Som-hi!