Enlaces accesibilidad

Milers de persones exigeixen a Israel que aturi els atacs a Gaza i el Líban

  • La manifestació recorre el Passeig de Gràcia enmig de crides a trencar relacions amb Israel i deixar de vendre-li armes
  • La CUP portarà al Parlament una proposta de resolució per instar la Generalitat a tancar l'oficina d'ACCIÓ a Tel Aviv

Per
Capçalera de la manifestació contra l'ofensiva israeliana a Gaza i el Líban a dalt de tot del Passeig de Gràcia de Barcelona
Capçalera de la manifestació contra l'ofensiva israeliana a Gaza i el Líban a dalt de tot del Passeig de Gràcia de Barcelona Toni Albir (EFE)

Milers de persones, 4.500 segons la Guàrdia Urbana i unes 30.000 segons les entitats convocants, s'han manifestat aquest diumenge pel centre de Barcelona com a mostra de suport al poble de Palestina i el Líban que està patint les conseqüències dels atacs i bombardejos de l'exèrcit israelià. La marxa s'ha fet la vigília del primer aniversari de l'atac terrorista de Hamàs contra Israel que va desencadenar la invasió de la Franja de Gaza, amb un balanç de prop de 42.000 morts.

Marxa a Barcelona contra el "genocidi" als territoris palestins i el Líban

La manifestació l'ha encapçalada una gran pancarta amb el lema 'Aturem el genocidi' i ha recorregut el passeig de Gràcia, des de la confluència amb l'avinguda Diagonal fins a la plaçade Catalunya. Els assistents han exigit al govern espanyol que deixi de vendre a Israel armes i tecnologia militar i de seguretat. També que trenqui les relacions diplomàtiques, institucionals, econòmiques, esportives i culturals amb el país hebreu.

Clam a Barcelona en defensa de la població civil palestina i libanesa | JUANFRA ÁLVAREZ

La manifestació ha comptat amb la presència dels màxims dirigents dels sindicats CCOO i UGT a Catalunya, que han subratllat la necessitat no només d'aturar la guerra, sinó també de reconèixer l'estat palestí i jutjar els "crims de guerra comesos per Israel". També hi han pres part dirigents dels Comuns i de la CUP. Jaume Asens ha recordat que fa un any que "va començar un genocidi televisat", i recomana a Pedro Sánchez que copii el president francès Macron quan va anunciar que deixaria de vendre armes a Israel.

La diputada cupaire Laure Vega ha explicat que aprofitaran el Debat de Política General de la propera setmana per presentar al Parlament una proposta de resolució que insti la Generalitat a tancar l'oficina d'ACCIÓ a Tel Aviv. "No es poden construir relacions econòmiques sobre els cossos de 40.000 palestins morts", ha assegurat.

Protestes arreu del món

Aquest cap de setmana hi ha hagut manifestacions de suport a Palestina a les principals ciutats del món, des de Nova Zelanda fins a Europa, passant per Àfrica i Llatinoamèrica. La majoria de marxes s'han desenvolupar sense incidents, si bé en algunes s'havien desplegat amplis dispositius policials i a diverses ciutats directament s'han prohibit les manifestacions per evitar “expressions de celebració” per la matança de 1.200 persones perpetrada per Hamàs ara fa un any.

És el cas de Roma, on la Prefectura de Policia ha prohibit la manifestació al·legant "motius de seguretat pública". Malgrat això, al voltant de 7.000 persones es van concentrar dissabte a la Plaça Ostiense de la capital italiana vigilades per uns 1.500 agents de policia, molts dels quals de la unitat d'antiavalots. A Londres, un parell de centenars de persones s'han congregat al centre de la ciutat portant banderes palestines i cartells per demanar un alto el foc al Líban. També s'hi han vist banderes iranianes i consignes com "no donem suport al genocidi" i "el sionisme és racisme".

Manifestació a Londres contra l'ofensiva israeliana als territoris palestins i al Líban

Manifestació a Londres contra l'ofensiva israeliana als territoris palestins i al Líban

Al continent africà, Ciutat del Cap i Johannesburg, a Sudàfrica, també han viscut protestes amb l'assistència de milers de persones. En el cas de la capital del país, han fet una marxa cap al Parlament nacional portant el tradicional mocador palestí i banderes del país, al crit de "Palestina serà lliure". Històricament, el govern sudafricà ha estat un ferm defensor de la causa palestina. De fet, va ser aquest país qui va denunciar Israel davant la Cort Internacional de Justícia (CIJ) per presumpta violació de la Convenció sobre el Genocidi durant les seves operacions militars a la Franja de Gaza.