L'App que facilita la feina dels Castellers de Vilafranca del Penedès Â
- Els Castellers de Vilafranca del Penedès compten amb una aplicació que permet organitzar tant els assajos com les posicions on col·locar-se
- Daniel Llussà, el lleidatà que fa efectes especials per a Marvel
La tradició i la modernitat han hagut d’aprendre a conviure a marxes forçades. Aquest binomi és el què la comunicadora Thais Villas explora a En Router, en aquest cas, viatjant cap a la zona del Penedès. Una de les troballes que fa és com els Castellers de Vilafranca del Penedès han adoptat les noves tecnologies per tenir la seva pròpia aplicació i organitzar així les seves estructures humanes.
Els Castellers, tradició del Penedès
Les terres del Penedès es defineixen per diversos aspectes entre els quals destaquen els seus vins, caves i vinyes, i els grups de castellers. No hi ha dubte que els Castellers de Vilafranca del Penedès, amb més de 65 anys d’història, són una entitat amb ànima i esperit propis, inseparable del territori al qual pertanyen. Cultura i esport es donen la mà per continuar celebrant i transmetent a les noves generacions un dels símbols d’identitat de Catalunya.
Els Castellers de Vilafranca i la seva aplicació
Els anys passen i la societat evoluciona, i els Castellers de Vilafranca del Penedès no s’han quedat pas enrere. L’entitat compta amb una aplicació pròpia que els serveix per organitzar-se al dia a dia. “Des de l'equip podem publicar tots els assajos, totes les actuacions. I el primer que permet és que tothom pugui dir si vindrà o no vindrà a aquell assaig o actuació. I a partir d'aquí podem començar a fer les pinyes, els troncs”, explica Oriol Pareta, cap de pinya.
Aquesta app funciona d’una manera molt intuïtiva i és de gran ajuda. “Pel que fa a totes les dades que hi ha del perfil, a part del nom complet i la fotografia, també hi ha l'alçada de les persones. D'aquesta manera, als assajos també s'acaben fent les posicions i tothom és en un lloc determinat segons les seves característiques físiques”, comenta la castellera Alba Esteve.
“Una de les funcions és que quan a un peu hi poden haver 400 persones ficades, ja et marca en un color determinat i et trobes ràpidament. Permet saber més o menys cap on col·locar la gent i que la cosa sigui uniforme, rodoneta, i poder avançar” comparteix l’Oriol, qui recorda que “abans hi havia una cartellera i enganxaven els plànols de segons quin castell allà en un paper”.
Les relacions humanes es mantenen
Tal com explica Alba Esteve a En Router, “ara mateix, l'organització dels Castellers de Vilafranca, tenint l'envergadura a la qual ha arribat, no seria possible sense la tecnologia, no només amb l'aplicació, sinó també amb el dia a dia. A l'hora de consultar qualsevol esdeveniment que fem, nosaltres ho comuniquem també per xarxes socials. Ho comuniquem per grups de WhatsApp, de Telegram...”. No en va, aquesta agrupació castellera compta amb més de 1.000 persones i moure aquest engranatge resulta molt més senzill gràcies a la seva aplicació i l’ús d’internet.
Ara bé, hi ha coses que, tot i la introducció de la tecnologia, no canvien. “El fet de venir a l'assaig, ser-hi, tenir la relació social, parlar amb l'altre, anar a sopar, acabar i fer una cervesa... Tot això encara és el mateix”, apunta el cap de pinya que destaca el contacte personal entre els castellers i castelleres.