Enlaces accesibilidad

El Xiprer, el menjador solidari de Granollers

Por

El Xiprer, el menjador solidari de Granollers
Sílvia Abril serveix llenties amb l'Angelina, una de les voluntàries de l'entitat solidària El Xiprer

La solidaritat és un dels valors que defineixen no només les persones, sinó les societats on aquestes viuen i les relacions que estableixen. A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril es desplaça fins a Granollers per descobrir què és El Xiprer, una entitat que funciona amb l’ajuda de voluntaris que destinen el seu temps per donar menjar a aquelles persones que més ho necessiten.

La valuosa tasca de El Xiprer

El Xiprer de Granollers és una entitat social que, des de fa 27 anys, atén persones amb vulnerabilitats diverses oferint dos àpats al dia. “Era una casa pairal i quan van marxar els fills ho vam reconvertir”, explica Teresa, una de les responsables. “Vam començar amb quatre persones i ara venen a esmorzar unes 40 i a dinar unes 50”, afegeix.

A dinar ve gent que no té família, que estan sols o al carrer

Quin és el tipus d’usuari d’aquest centre? “Al matí venen immigrants, els més joves, que són els que no tenen feina. No tenen res. A dinar ve gent que no té família, que estan sols o al carrer”, explica. Així doncs, cada dia preparen un plat diferent amb els aliments que reben de donacions i també els productes sobrants dels restaurants.

L’organització de El Xiprer està ben establerta: els voluntaris són qui el fan funcionar i cada dia hi ha una responsable de cuina i un xofer diferent que s’encarrega de recollir els productes frescos per les botigues col·laboradores. A més a més, compten amb un magatzem on guarden el menjar envasat que donen persones anònimes i empreses. Alguns van a parar directament a la cuina de la fundació i d’altres es reparteixen entre famílies necessitades. Un total de 200 nuclis familiars de Granollers i Canovelles es beneficien d’aquesta iniciativa solidària, és a dir, al voltant de 700 persones.

Espigoladors: lluitant contra el malbaratament d’aliments

“Tenim un problema mundial que es diu malbaratament alimentari”, sentencia la cuinera Ada Parellada al programa, qui revela que “un de cada tres aliments produïts a escala mundial es llença. Si els uníssim tots ocuparíem un dels països més grans del planeta, i amb la meitat del que llencem combatríem la fam crònica del món”.

El Xiprer, l’entitat solidària de Granollers que alimenta als necessitats

La cuinera Ada Parellada parla sobre el malbaratament alimentari

Per tal d’evitar que els productes que queden cal camp després de ser conreat es perdin, Espigoladors, una iniciativa altruista que neix a Cabrera de Mar, es dedica a collir les fruites i vegetals que no tenen sortida comercial per la seva forma o perquè tenen una mida estranya. “Es va identificar aquesta pèrdua per beneficiar a persones que necessiten rebre aliments frescos i saludables de proximitat. Es fa una segona collita i es distribueix a entitats socials”, recalca Ada Parellada.

La vertadera recompensa de ser voluntari

Formar part de l’engranatge d’El Xiprer, dels Espigoladors o de qualsevol entitat solidària té una recompensa més gran que els diners. Així ho explica Angelina, una de les cuineres del centre de Granollers: "No cobrem, però d’amor i d’omplir el cor marxem satisfetes. Sempre sic ‘quina sort he hagut de venir a parar aquí’”.

Aquesta veïna del Vallès, juntament amb d’altres com la Victòria, la Regina, la Joana o la Cristina, treballen amb les cassoles i posen tota la seva dedicació als plats que preparen. Per elles, aquest intercanvi és molt satisfactori: “Som un grup molt maco, riem i gaudim. També hi ha dies que plorem perquè hi ha sentiments. Però ho passem molt bé, tenim molt bon rotllo”.

El Xiprer, l’entitat solidària de Granollers que alimenta als necessitats

Sílvia Abril amb Angelina, una de les cuineres de la fundació El Xiprer de Granollers

Comprensió, companyia i bon menjar. “Aquí es menja com a un hotel de quatre estrelles”, diu l’Angelina. El Xiprer s’encarrega que els seus usuaris tinguin la millor experiència gastronòmica possible gràcies a tots els voluntaris que en formen part i que, dia rere dia, donen el millor de si mateixos.