Enlaces accesibilidad

Carme Sansa, actriu: "L'ésser humà no estarà civilitzat fins que ja no fabriqui armes"

  • La intèrpret Carme Sansa presenta a ‘Punts de Vista’ el monòleg ‘Rose’, que es pot veure fins al 15 d’octubre a la sala La Villarroel de Barcelona
  • El text, escrit pel dramaturg nord-americà Martin Sherman, ha estat adaptat al català pel director Daniel Anglès

Per
Punts de Vista - Entrevista a Carme Sansa

La intèrpret catalana Carme Sansa dona vida a Rose, una dona que va néixer en un petit poble d’Ucraïna, va passar pels guetos de Varsòvia fins a arribar als llums de neó del somni americà. El monòleg homònim es va estrenar fa 25 anys a Londres i ara ho fa als nostres escenaris, a La Villarroel de Barcelona fins al 15 d’octubre.

A ‘Punts de Vista’, Carme Sansa reflexiona sobre la vigència que encara té aquest text escrit pel dramaturg i guionista nord-americà Martin Sherman fa més de dues dècades: “Només cal veure aquesta maleïda guerra d’Israel”. L’actriu, a més, reconeix que l'avergonyeix que en ple segle XXI encara es resolguin els conflictes utilitzant armes i matant. “L'ésser humà no estarà civilitzat fins que no ja fabriqui armes i no hi hagi guerres”, afirma.

La identitat, la pèrdua, la resistència i la supervivència són alguns dels temes presents a ‘Rose’. Per l’estrena a Catalunya, ha estat el director Daniel Anglès qui ha adaptat i dirigit l’obra i qui tenia clar que Carme Sansa havia d’interpretar la protagonista. “Quan em va trucar, li vaig dir que ja tenia molta feina, que estava embolicada amb diferents coses”, comparteix l’actriu. “Em va dir, però, que llegís el text i, després d'haver-lo fet, vaig saber molt clarament que el volia fer”, afegeix. 

Per mi, la ideologia és important i la poso per davant de tot

La intèrpret assegura que aquest paper ha estat un regal per ella. “La Rose és una dona que s’implica molt en tota la seva lluita”, explica. “Al director li semblava que si, jo a la vida real era també així, doncs, que ho defensaria bé. Per mi la ideologia és important i la poso per davant de tot, després va la feina”, continua.

‘Salvador Puig Antich, Cas Obert’

A banda del monòleg ‘Rose’, Carme Sansa també estrenarà pròximament el muntatge ‘Salvador Puig Antich, Cas Obert’ a l’antiga presó ‘La Model’. Es tracta de l’adaptació feta per la dramaturga Mercè Sarrias del llibre homònim del periodista especialista en el cas, Jordi Panyella. El repartiment de l'obra sobre l'últim executat per garrote vil a Espanya el formen Marc Pujol, Bàrbara Roig i Sansa.

L’actriu, que algun cop va actuar a la presó quan encara estava en actiu, confessa que encara li fa una mica de respecte fer una representació allà. “És un assassinat terrible, aquell pobre noi no tenia cap culpa”, expressa. “Es va fer un judici per la mort d’un policia sense proves balístiques, imagina't. Era evident que la bala no era del Salvador”, afegeix. L’obra es farà del 4 al 9 de novembre.