Una obra de teatre pretén sensibilitzar els professionals sanitaris davant la violència obstètrica
- L'Institut Català de la Salut i l'Hospital Vall d’Hebron han posat en marxa aquesta acció formativa teatralitzada
- Les dones demanen més capacitat de decisió durant l'embaràs i el part
La violència obstètrica és la que pot patir una dona durant l'embaràs per part dels professionals sanitaris. Per tal que es puguin detectar aquestes situacions, l'Institut Català de la Salut i l'Hospital Vall d’Hebron han posat en marxa una formació en forma d'obra de teatre dirigida als professionals sanitaris.
L'objectiu és sensibilitzar sobre aquesta violència exercida cap a les dones, i reconeguda per la llei catalana, i detectar-ne situacions a l’atenció primària i hospitalària. L’obra recrea casos reals de dones que han patit aquest tipus de violència relacionada amb l’embaràs i el part.
Capacitat de decisió de la dona
“Les dones ens demanen més capacitat d’escolta, més respecte cap a les seves decisions i més treball col·laboratiu. Els professionals tenim l’obligació d’escoltar el que ens diuen”, afirma la doctora Elena Carreras, cap d’Obstetrícia de Vall d’Hebron.
I és que l'objectiu de la formació és evitar situacions en què preval l'opinió mèdica per sobre de la decisió de la dona. Entre les pràctiques més habituals: no respectar el pla de part, fer episiotomies innecessàries o no demanar permís per fer un tacte.
Vall d'Hebron atén uns 2.500 parts anuals. Des de fa dos anys, l'hospital té una comissió de violència obstètrica zero. En aquest període, han arribat 20 casos, la majoria queixes a atenció ciutadana. Aquesta formació en forma de teatre es farà a la resta de centres de l'ICS i està destinada a més de 500 professionals.