Enlaces accesibilidad

Salvador Illa afronta el primer debat de política general

  • El debat al Parlament posarà a prova l'acord d'investidura i permetrà veure en quin punt estan les relacions entre els partits independentistes
  • El nou finançament i l'habitatge marcaran els eixos programàtics del PSC i els partits que van permetre la investidura de Salvador Illa

Per
El president de la Generalitat, Salvador Illa, entrant a l'hemicicle del Parlament
El president de la Generalitat, Salvador Illa, entrant a l'hemicicle del Parlament

Salvador Illa s'estrena en el seu primer debat de política general com a president de la Generalitat. Serà l'encarregat d'exposar les seves propostes aquest dimarts a partir de les 4 de la tarda.

Els socialistes busquen sumar forces amb els grups que li van donar suport, és a dir amb ERC i Comuns. D'aquí, que ja hagin anunciat que l'habitatge serà "un dels grans blocs" que centrarà el discurs d'Illa al debat, juntament amb els serveis públics.

Els republicans arriben al debat en plena crisi interna per dirigir el partit. Just aquest dilluns han formalitzat la convocatòria del Congrés del 30 de novembre que ho decidirà. Amb les seves propostes de resolució, els republicans pretenen refermar el compromís del PSC amb el finançament singular, i també arrossegar a Junts. 

Salvador Illa encara el seu primer debat de política general

Les propostes socialistes

La viceprimera secretaria i portaveu dels socialistes, Lluïsa Moret, ha confirmat que estan negociant "les propostes més singulars i significatives dels acords d'investidura" amb els republicans i els de Jéssica Albiach, com són el finançament singular, la millora del sistema educatiu i l'ampliació dels cossos de seguretat, l'accés a l'habitatge i les polítiques contra els discursos d'odi.

Moret ha assenyalat que les propostes de resolució dels socialistes s'estructuraran "en tres grans paquets": "La millora dels serveis públics, la lluita contra la desigualtat i la generació de prosperitat compartida".

ERC colla pel finançament

El grup parlamentari d'ERC al Parlament presentarà una proposta de resolució al debat de política general sobre el finançament singular per a Catalunya, buscant "una majoria valenta" que inclogui també els vots del PSC i de Junts. La portaveu, Marta Vilalta, ha assegurat que "no pot ser que aquells que es defineixen com a independentistes renunciïn a millores per Catalunya com el nou sistema de finançament.

Els republicans també inclouen una proposta perquè el Parlament avali celebrar un referèndum d'independència. El grup també presentarà propostes de resolució per a recuperar la regulació catalana del lloguer de temporada i habitacions o per apujar la fiscalitat als casinos per "rebutjar" el Hard Rock.

Junts vol seguretat jurídica pels propietaris

En matèria d'habitatge, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha avançat que el seu grup presentarà mesures en la direcció de donar "seguretat jurídica" als propietaris i no "criminalitzar-los" perquè, si no, no posen els pisos a lloguer i baixa l'oferta.

El debat de política general serà el primer en el qual es visualitzarà la decisió de prescindir de la figura de líder de l'oposició. Serà el president del grup, Albert Batet, i no Carles Puigdemont, l'encarregat d'intervenir.

Els comuns posen a prova el govern

La proposta de resolució d'ERC per instar el Govern a recuperar el decret de regulació dels lloguers de temporada. El portaveu dels Comuns, Joan Mena, comparteix no només "el fons" de la proposta sinó també que es fixin terminis. Així, els comuns també aposten per augmentar el pressupost per garantir un parc públic d'habitatge i introduir una fiscalitat sobre el turisme que ho faciliti.

Sobre el nou model de finançament, Mena ha defensat "un model que "sigui just per Catalunya" per tenir millors serveis públics.

El desenvolupament del ple

El debat de política general s'allargarà fins dijous a la tarda. Serà el president de la Generalitat, Salvador Illa, l'encarregat d'obrir-lot dimarts a les quatre de la tarda amb una intervenció sense límit de temps. Després el ple se suspendrà fins dimecres al matí.

El ple es reprendrà dimecres a dos quarts de deu del matí amb les intervencions dels grups. Els grups intervindran seguint l'ordre de major a menor representació, començant per Junts. La formació de govern, PSC-Units, serà l'encarregat de tancar-lo. El president respondrà individualment a cada grup i aquests podran replicar per un temps màxim de deu minuts.

Es tancarà dijous a la tarda

Dimecres, després de la intervenció dels grups, aquests podran registrar les propostes de resolució. Després, hi haurà un segon termini fins dijous a la una del migdia perquè els grups puguin presentar propostes transaccionals, que impliquen la retirada en tot o en part d'algunes de les seves propostes. La Mesa també haurà d'admetre a tràmit després aquestes propostes transaccionals i, per tant, dijous al matí no hi haurà ple.

El ple es reprendrà dijous a les cinc de la tarda per debatre i votar les propostes de resolució. Abans de la votació, el grups intervindran deu minuts cadascun per defensar les seves propostes i posicionar-se sobre les de la resta. Finalment, la cambra les votarà.