Enlaces accesibilidad
Sequera

El Govern posa al calendari les mesures de l'aigua pels pròxims 10 anys

  • En l'horitzó es marquen les mesures de dessalinització, la regeneració, el millor aprofitament d’aigua a diverses conques
  • La previsió és que el 2030 s'aconsegueixin 280 hectòmetres cúbics addicionals

Por
Dessalinitzadora del Llobregat(ACN | Àlex Recolons)
Dessalinitzadora del Llobregat(ACN | Àlex Recolons)

L'executiu català ha fixat en la reunió d'aquest dimarts el calendari de les mesures que es posaran en marxa per incrementar la disponibilitat de l'aigua en els pròxims 10 anys (entre 2024 i 2034).

D'aquesta manera, es concreten les dates i es dona continuïtat a l'Acord de Govern 191/2024, de 27 d'agost, pel qual es va aprovar la nova estratègia de la gestió de l'aigua, basada en mesures per evitar de dependre de l'aigua de la pluja i fer que el 70% de les demandes es puguin garantir amb recursos no convencionals, com la dessalinització, la regeneració, o els recursos del riu Besòs, entre d'altres. Es preveu, que en l’horitzó del 2030, es disposi de 280 hm³ de nou recurs, reduint així la dependència de la pluja. 

Mesures abans que acabi l'any

Alguns d'aquests serveis es volen posar en funcionament abans que n'acabi 2024. Entre d'altres, es milloraran alguns serveis que ja estan disponibles i entraran en servei d'altres.

Pel que fa a les potabilitzadores, la d’Empuriabrava, el Govern la millorarà amb la inversió de 2,5 milions d’euros, i també s'optimitzarà l’aportació d’aigua regenerada des de la depuradora de Figueres fins al riu la Muga a l’altura de Pont de Molins.

L'any que ve, a la zona de l’Alt Empordà, també posaran en funcionament les dessalinitzadores mòbils de Roses (55 litres per segon) i Empuriabrava (35 litres per segon), amb inversions que ronden els 3 milions d'euros cadascuna.

En l’àmbit del sistema Ter Llobregat, durant l’any vinent es posaran en servei tres actuacions per incrementar l'aigua a l'àrea metropolitana.

A mitjans de 2025, entrarà en servei l’ampliació de la potabilitzadora de Trinitat, construïda per Aigües de Barcelona, i que ha d’incrementar la producció actual en uns 400-500 litres per segons, la qual cosa suposarà un increment d'uns 12 i 15 hm³ anuals.

Nous pous pel 2025

A finals de l'any que ve, es preveu que es puguin activar els nous pous de Sant Joan Despí i la potabilitzadora Estrella, dues actuacions que sobretot permetran millorar la qualitat de l'aigua.

Durant l'any s'espera la incorporació de l’aigua provinent de la riera de Rubí per abastir el riu Llobregat, la recuperació de pous en l’àmbit del Ter Llobregat, Baix Camp, Priorat i Muga a través dels ajuts aportats per l’ACA i l’aprofitament dels pous de Montcada, amb una aportació de 100 litres per segon. 

Altres mesures

Tanmateix, una de les mesures més importants serà la connexió entre les aigües residuals del Besòs fins a la depuradora del Llobregat, que entraria en servei d'aquí a quatre anys, que aportarà fins a 250 litres per segon, que aportarà fins a 250 litres per segon.

Tot plegat, arribarà juntament amb les millores a la potabilitzadora del Llobregat i les millores a la planta de tractament d’aigua potable del Ter, així com la posada en servei de la potabilitzadora de Montcada estaran en servei en el 2028.

En el 2025 es preveu que l'aportació de l'aigua de l'Ebre amb l'embassament de Guiamets estigui enllestida (5,5 MEUR), garantint aigua per a les demandes de reg.

Escenaris de sequera

Després del darrer episodi de sequera que ha patit enguany a Catalunya, el govern de la Generalitat publica un informe sobre l'aigua que determina tres escenaris possibles de sequera per als pròxims mesos i que marcaran la gestió dels recursos hídrics. Segons el Govern, la pitjor situació podria arribar amb un escenari d'emergència a finals de 2025.