Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Notícies a Catalunya, en directe avui 8 d'octubre del 2024 | Un incendi a la catenària obliga a tallar l'R3 entre Manlleu i Ripoll

  • Salvador Illa anuncia la creació de 50.000 nous habitatges de protecció oficial fins al 2030
  • Els preus del lloguer es redueixen un 5% a Catalunya però cau dràsticament l'oferta disponible
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Adif assenyala el "mal estat" del pantògraf del tren com a origen de l'incendi a la catenària de l'R3.
Adif assenyala el "mal estat" del pantògraf del tren com a origen de l'incendi a la catenària de l'R3.

L'actualitat d'aquest dimarts passa pel debat de política general al Parlament, el primer que afronta Salvador Illa al capdavant del Govern. Els punts centrals, la qüestió de l'habitatge, en què Illa s'ha compromès a crear 50.000 nous habitatges de protecció oficial de lloguer fins el 2030 i el compliment de l'acord de finançament singular per Catalunya.

Precisament, el Govern ha detectat una reducció del preu dels pisos de lloguer del 5% als municipis considerats com a zona tensionada en el darrer trimestre, tot i que també cau dràsticament el nombre de contractes disponibles.

Concentració del Sindicat de Llogateres per la subhasta de finques de l'Hospital Clínic. A Rodalies, un incendi a la catenària ha obligat a tallar la circulació de l'R3 entre Manlleu i Ripoll. S'ha establert servei alternatiu de transport per carretera.

L'actualitat a Catalunya, 8 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:52

    L'Ajuntament de Barcelona s'obre a tornar a acollir els Jocs Olímpics en el futur


    El regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, David Escudé, ha obert la porta al fet que Barcelona torni a acollir uns Jocs Olímpics en el futur. Ho ha dit en sessió de Rethink BCN de Foment del Treball (SBEES) que ha compartit amb el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva. Escudé ha assegurat que la voluntat del govern municipal és que la ciutat continuï acollint grans esdeveniments esportius i que "Barcelona aposta per mantenir encesa la flama olímpica".

     

  • 19:29

    PARLAMENT | El PP acusa a Illa de confrontar territoris en estendre el 'procés' per Espanya



     El portaveu del PP , Juan Fernández, ha criticat que el president català, Salvador Illa, hagi parlat aquest dimarts d'evitar la confrontació entre territoris, "quan és el primer responsable d'estendre el 'procés' a la resta d'Espanya". El portaveu popular ha manifestat que "el que cal fer és una macroauditoria dels comptes públics" i "baixar els impostos, atès que Catalunya és la comunitat amb la presó fiscal més alta". De fet, ha assenyalat que el discurs de Illa reflecteix que "o el PSC ha desconnectat de la realitat o s'està endinsant en el matrix dels partits", que han portat a Catalunya a la "decadència".

  • 19:17

    PARLAMENT | Vox veu a Illa com "un separatista més" i considera inconsistent el seu discurs 


    La diputada de Vox en el Parlament Maria Elisa García Fuster ha demanat als votants socialistes "reaccionar ja", i ha assegurat que les línies d'actuació que ha presentat no representen la realitat de Catalunya. García Fuster ha criticat que hagi "passat de puntetes pels problemes no és la solució" com la immigració il·legal, i ha avisat que aquesta actitud del Govern de Salvador Illa repercutirà negativament als catalans.

  • 19:05

    PARLAMENT | Els Comuns celebren que Illa fixi l'habitatge com a prioritat però exigeix "compromisos concrets"


    El portaveu de Comuns en el Parlament, David Cid, ha destacat que "la música sona bé. Cal veure la lletra, la partitura". Cid assegura que volen saber quina part d'aquesta inversió correspon a "recursos propis" de la Generalitat o a crèdit i on es mobilitzarà el sòl per a construir habitatge públic.

  • 18:55

    PARLAMENT | ERC lamenta que el discurs d'Illa és "més de delegat de La Moncloa que de president de Catalunya"

     

    La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha denunciat la  manca d'"ambició" i que Salvador Illa "encapçala una Generalitat més aviat gestora que no pas il·lusionada i transformadora". Ha criticat que "ni tan sols la proposta estrella" –els 50.000 habitatges públics fins al 2030— és un anunci nou, sinó que forma part de l'acord d'investidura signat amb ERC.

  • 18:49

    La Pedrera reuneix una cinquantena d'obres dels escultors més destacats del segle XX

     

    Després de la temporada majúscula que van firmar l'any passat Plensa, Antonio López i Barceló, La Pedrera ha obert la seva temporada expositiva amb la mostra 'Art en Pedra' posant el focus en el material que li ha donat el nom rendint homenatge al seu origen.

    La Pedrera reuneix una cinquantena d'obres dels escultors més destacats del segle XX | Agnès Batlle
    rtve La Pedrera reuneix una cinquantena d'obres dels escultors més destacats del segle XX | Agnès Batlle
  • 18:31

    Investigadors de la UB dissenyen un fàrmac capaç d'actuar simultàniament contra tres dianes terapèutiques diferents

     

    Un estudi que han liderat investigadores de l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB) ha desenvolupat un nou medicament capaç d'administrar simultàniament tres fàrmacs basats en oligonucleòtids, cadascun dels quals actua contra una diana terapèutica diferent dins de la cèl·lula. El treball, publicat a la revista 'Bioorganic Chemistry', s'ha aplicat amb èxit en cèl·lules de càncer de mama per inhibir tres proteïnes concretes que contribueixen a un mal pronòstic de la malaltia i a la resistència al tractament. Segons els experts, la nova teràpia presenta un "elevat potencial" per a combatre malalties complexes com el càncer o la diabetis.

  • 18:28

    PARLAMENT | Junts demana a Salvador Illa que es faci respectar a Madrid per defensar Catalunya

     

    La portaveu de Junts al Parlament, Mónica Sales, ha retret a Salvador Illa que plantegi un pla d'habitatge públic a Catalunya mentre es repeteixen les incidències a les Rodalies. Sales el titlla de "sucursalista" i li reclama que es faci respectar a Madrid per defensar els interessos catalans. 

  • 18:18

    Tarragona acull una exposició "inèdita" amb més de 140 còmics històrics originals

     

    Els originals de còmics històrics com Tintín, Mafalda o Marvel s'exposen des d'aquest dimarts i fins al pròxim 23 de febrer al CaixaForum de Tarragona. La mostra reuneix més de 140 obres mestres de la història del còmic d'autors com Quino, Richard Felton Outcault, Hergé o Elzie Crisler, entre altres. Segons l'assessor de 'Còmic. Somnis i història', Vicent Sanchis, es tracta d'una mostra "inèdita", perquè "mai abans s'havien vist tants originals junts" i amb aquest "sentit transversal de la història del còmic", des dels inicis fins a l'actualitat.

    Tarragona acull una exposició amb més de 140 còmics històrics originals | Pialr Ribas
    rtve Tarragona acull una exposició amb més de 140 còmics històrics originals | Pialr Ribas
  • 17:45

    El comercial jutjat per assassinar una parella d’avis a Barcelona va ser acomiadat per vendes “poc ètiques”

     

    En la segona jornada del judici del comercial acusat d'estafar i assassinar un matrimoni d'avis a Barcelona l’agost del 2019, han declarat diversos testimonis que coneixien de prop l’acusat, com l’exparella, l’excunyada i companys o caps de feina. Justament aquests últims han afirmat que l'acusat tenia molts problemes econòmics i l’havien acomiadat de diverses empreses amb anterioritat per vendes “poc ètiques”.

  • 17:27

    PARLAMNET | Compromís amb la reforma del model de finançament

     

    Les referències a la necessitat d'un finançament singular de Catalunya, l'altre dels acords estrella amb els republicans, han servit per tancar la intervenció d'Illa davant la Cambra. Així, ha advertit que no contribuirà al "soroll" que estan generant altres formacions, en clara referència al PP.

    En tot cas, ha volgut reiterar el compromís del Govern a implementar l'acord de finançament assolit amb ERC "Això passarà, hi haurà un nou finançament per Catalunya, en els termes i en el calendari acordat". "Sé que costarà i demano el suport ampli de la cambra perquè serà més fàcil", ha afegit.

  • 17:12

    PARLAMENT | Reduir la tramitació dels nous habitatges i més ajudes a joves i famílies vulnerables

     

    El Govern pretén reduir a la meitat el temps d'entrega de les claus fins als 50 mesos des de la presentació dels projectes. Això es farà, segons Illa, a través d'una llicència bàsica per agilitzar la tramitació dels habitatges de protecció oficial de lloguer. En matèria de finançament, l'Institut Català d'Habitatge facilitarà "finançament tou" a totes les promocions d'aquest tipus d'habitatges, amb una línia inicial de 500 milions anuals.

    També hi haurà ajudes per facilitar l'accés a l'habitatge començant pels joves de fins a 35 anys. Podran accedir a un "fons públic d'emancipació" per finançar el 20% de les despeses de finançament de 12.000 habitatges. També es concediran 100.000 ajuts pel pagament del lloguer i l'accés via lloguer o compra de 1.700 habitatges per evitar desnonaments de persones vulnerables.

  • 17:10

    PARLAMENT | 50.000 nous habitatges de protecció oficial fins el 2023

     

    Salvador Illa ha anunciat el compromís de construir 50.000 nous habitatges públics fins al 2030 i una inversió anual de 1.100 milions d'euros. El president català ha anunciat la creació d'un fons de reserva pública de solars de Catalunya per ajudar als ajuntaments a la seva promoció. Aixi tot el sol disponible de la Generalitat passarà a aquesta reserva pública de sol.

  • 17:00

    Figueres dotarà la Guàrdia Urbana de pistoles taser, gas pebre i detectors de metall

     

    Figueres vol dotar la Guàrdia Urbana de pistoles taser, gas pebre i detectors de metall. Junts x Figueres farà la petició en forma de moció al ple de dijous i té la voluntat que s’inclogui en el pressupost del 2025. L’escrit remarca que els models de delinqüència que “s’han instal·lat en els darrers temps a moltes ciutats mitjanes”, requereixen dotar els cossos de seguretat de “mitjans més efectius i actualitzats”. En aquest sentit, afirmen que els principis d’actuació de proporcionalitat, congruència i oportunitat, que “en la majoria dels supòsits, exclou l’ús de l’arma reglamentària”.

  • 16:46

    La Brunells té el millor croissant de mantega d'Espanya

     

    És el millor croissant de mantega de tot l'Estat: el que fan a la pastisseria Brunells de Barcelona. Recupera el títol que ja va guanyar ara fa 4 anys. L'escola de pastisseria del Gremi de Barcelona l'ha premiat pel sabor, el color i la textura.

  • 16:40

    PARLAMENT | Salvador Illa demana deixar enrere la confrontació i apostar per la col·laboració amb el govern d'Espanya

     

    El president català també ha volgut emfatitzar a l'inici del seu discurs la necessitat de deixar enrere "la confrontació" i saber "aprofitar les oportunitats de col·laboració" amb el govern d'Espanya i la nova Comissió Europea. Salvador Illa també ha defensat l'aposta per un model de "prosperitat compartida equitativament" amb tots els territoris.

    El president de la Generalitat ha garantit "un rumb clar" i "previsible", de manera que es generi "estabilitat". Illa ha defensat l'actitud de "col·laboració" i ha convidat els grups a fer-ho "conjuntament".

  • 16:34

    El 35% dels Mossos d'Esquadra té depressió, el 39% estrès i el 36% ansietat

     

    Són les principals conclusions d'un estudi sobre la salut mental dels cossos policials en què participa la Universitat Ramon Llull i que s'ha presentat aquest dimarts. La unitat del cos amb més incidència d'aquests trastorns és Trànsit i la regió més afectada, Girona. Les responsables del treball avisen que cal "normalitzar" aquestes malalties, incrementar la formació i oferir un major acompanyament als agents.

  • 16:24

    Activada l'alerta per fort vent al Pirineu, les comarques del nord-est i Barcelona

     

    Protecció Civil ha activat el pla Ventcat en fase d’alerta per les previsions de fort vent a partir de dimecres al matí al Pirineu, les comarques del nord-est i Barcelona. Es preveu un episodi de vents forts de component sud que podran superar els 72 km/h. Les ventades començaran al matí a les comarques del Pirineu, a cotes altes i mitges, i l’avís de perill passarà a ser molt alt en aquesta àrea cap al migdia. L’afectació del vent s’ampliarà a les comarques del nord-est i Barcelona fins a la nit, quan ja minvarà. 

  • 16:20

    PARLAMENT | Salvador Illa arrenca el debat de política general amb una condemna al conflicte del Pròxim Orient

     

    El president de la Generalitat s'ha estrenat en el seu primer debat de política general com a president de la Generalitat amb una rotunda condemna al conflicte del Pròxim Orient. Així, ha arrencat el seu discurs davant la cambra reclamant un "alto al foc immediat" i "el respecte al dret internacional". En aquest sentit, ha advertit que no es quedarà "de braços plegats" davant la situació a Gaza i el Líban "prioritzant l'ajuda humanitària". "Soc conscient de què podem fer des de Catalunya, però no abandonarem els que més pateixen", ha advertit.

  • 16:15

    El PSOE i els partits de la investidura acorden citar a Puigdemont, Rajoy i Villarejo a la comissió del 17-A del Congrés

     

    El PSOE, Sumar, ERC, Junts i altres partits de la majoria de la investidura han acordat citar com a compareixents de la comissió d'investigació dels atemptats del 17-A del Congrés a dirigents polítics com Carles Puigdemont o Mariano Rajoy. També volen convocar a la comissió de la cambra baixa a l'excomissari José Villarejo per parlar dels atemptats jihadistes que van sacsejar Barcelona i Cambrils l'estiu del 2017. L'ens, que s'ha reunit aquest dimarts, va acordar a finals de setembre demanar també la desclassificació d'informes del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

  • 15:38

    Nacho Vigalondo presenta la seva última pel·lícula 'Daniela Forever' al Festival de Sitges

     

    Aquest dimarts al Festival de Sitges, el director Nacho Vigalondo presenta la seva última pel·lícula 'Daniela Forever'. Un drama romàntic de ciència-ficció sobre la pèrdua. També arriba un dels èxits més taquillers de Corea del Sud, 'Escape'.

  • 16:11

    Producció desigual i preus més baixos a la collita de panís a Ponent

     

    Després de la forta davallada del 2023 per sequera, semblava que aquesta collita de panís seria molt bona, però finalment serà tot just normal, segons els pagesos. Ara ha arrencat a Ponent, amb produccions entre 12.000 i 14.000 quilos per hectàrea. El preu, a més, ha baixat. Està en 215 euros la tona, un 35% menys que l'any passat.

  • 15:44

    Restablerta la circulació de trens de l'R3 entre Planoles i la Molina

     

    La circulació de trens de la línia R3 de Rodalies s'ha restablert entre Planoles i la Molina després de gairebé cinc hores sense trànsit per un arbre caigut a la via. Mentre ha durat el tall, s'ha establert un pla alternatiu de transport per viatgers. Aquesta no ha sigut l'única problemàtica que s'ha viscut a la línia. Un incendi a la catenària ha obligat a evacuar una seixantena de passatgers d'un tren entre Torelló i Manlleu i a interrompre la circulació.

  • 15:15

    El Ter-Llobregat passarà a excepcionalitat al novembre i a emergència al març si es manté la pluviometria de l'any passat

     

    Un informe del Govern preveu que el sistema Ter-Llobregat entri en excepcionalitat al novembre i en emergència al març si es manté la pluviometria de l'any passat, quan es va registrar el mínim històric. El Govern també ha estudiat un escenari encara pitjor, que implicaria entrar en emergència II al juny i en emergència III a finals del 2025. Per intentar suavitzar aquesta situació, el Consell Executiu ha acordat un paquet d'inversions de 90,1 milions d'euros per fer actuacions urgents.

  • 14:35

    El Govern lamenta l'incendi a l'R3 i admet que Catalunya "no té les infraestructures que necessita"

     

    La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha lamentat l'incendi a la catenària a la línia R3 que ha obligat a aturar la circulació entre Manlleu i Ripoll. La portaveu ha assegurat que entén la “indignació” de la ciutadania per les "disfuncions del servei" i ha agraït la “comprensió” dels afectats. "Les coses són com són. Pel que fa a Rodalies, Catalunya no té les infraestructures que necessita", ha admès Paneque.

  • 14:00

    La Generalitat destinarà més de 1,2 milions a 11 centres de recerca en salut catalans
     


    Entre els centres beneficiaris, destaquen la Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (216.990,64 euros), la Fundació Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (206.482,22 euros), la Fundació Hospital Universitari Vall d'Hebron-Institut de Recerca (194.182,62 euros) i la Fundació Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (158.302,08 euros).

  • 13:47

    La Diputació de Barcelona impulsa el primer Pla de Salut Mental, especialment dirigit als joves

     

    La Diputació de Barcelona ha impulsat el primer Pla Estratègic de Salut Mental que, amb un pressupost de 7,6 milions d’euros, vol impulsar 61 accions, la meitat d’elles vinculades a projectes ja en marxa, per prevenir, detectar i facilitar l’acompanyament de les persones que pateixin algun trastorn mental. El pla prestarà especial atenció al col·lectiu de joves i adolescents potenciant la detecció i prevenció dels problemes des de la mateixa comunitat. “Tot allò que detectem abans dels 18 anys ho podrem gestionar millor evitant que molts casos acabin al sistema de salut”, ha destacat Gemma Tarafa, diputada delegada de Salut Pública. Els nous serveis s’implementaran inicialment a 7 municipis com a prova pilot.

  • 13:40

    Adif assenyala el “mal estat” del pantògraf del tren com a origen de l'incendi a la catenària de l'R3

     

    L'incendi a la catenària de l'R3 que ha obligat a tallar la circulació entre Manlleu i Ripoll hauria estat generat pel "mal estat" de l'aïllant del pantògraf del tren, segons ha dit Gema Aliaga, subdirectora de la xarxa convencional nord-est d'Adif. Aliaga ha descartat que aquesta incidència estigui relacionada amb d'altres anteriors.

  • 13:29

    Reunió de la comissió tècnica per reactivar els treballs d'ampliació de l'aeroport del Prat

     

    Aquest dimarts es reuneix la comissió tècnica que aborda l'ampliació de l'aeroport del Prat per a reactivar feines que es duran a terme a principis de 2025. Ho fan amb un diagnòstic i unes recomanacions sobre la millor manera d'optimitzar la capacitat de la infraestructura. L'afectació de la llacuna de la Ricarda, acordada entre l'anterior govern d'ERC i el PSC per aprovar els pressupostos del 2023, és un dels riscos mediambientals que hauran d'analitzar.

  • 13:19

    Andrés Iniesta anuncia a Barcelona que penja les botes amb 40 anys

     

    "Mai vaig pensar que arribaria aquest dia, mai el vaig imaginar. Totes les llàgrimes són d'emoció, d'orgull, no són de tristesa, són d'aquest nen de Fuentealbilla que somiava a ser futbolista. I ho aconseguim, després de molta feina i esforç, i mai rendir-se. La meva carrera ha estat com un conte", ha dit el migcampista en roda de premsa.

  • 13:00

    El Tribunal Constitucional no admet la recusació contra el president Conde-Pumpido. 
     

    El ple del Tribunal Constitucionat ha acordat per majoria de 7 vots a favor i 1 en contra inadmetre la recusació del president Cándido Conde-Pumpido promoguda pel Partit Popular. La magistrada Concepción Espejel ha anunciat un vot particular amb la composició del ple, però s'ha mostrat favorable a l'inadmissió de la recusació. També el magistrat Enrique Arnaldo ha anunciat vot particular per dissentir amb la composició del ple. La recusació dels populars argumentava que en el seu dia Conde-Pumpido ja es va abstenir a participar en els assumptes relatius al procés independentista. 

  • 12:56

    La dessalinitzadora de l'Alt Empordà entrarà en funcionament el 2032

     

    El Govern ha fixat el calendari de les actuacions per disposar de més aigua fins al 2034. Destaca la nova dessalinitzadora de l'Alt Empordà, que l'executiu preveu que pugui començar a funcionar el 2032. Aquesta infraestructura compta amb una inversió de 200 milions i produiria 200 litres d'aigua per segon. Una altra actuació destacada és la connexió d'aigües residuals del Besòs a la depuradora del Llobregat, prevista per al 2028. Amb el total de les actuacions, la previsió és arribar als 280 hectòmetres cúbics addicionals d'aigua el 2030. 

  • 12:42

    Protecció Civil provarà 16 sirenes de risc químic a la Tordera, l'Aran, la Catalunya Central, el Penedès i Girona

     

    Protecció Civil posarà a prova el dimarts 15 d’octubre un total de 16 sirenes de risc químic de les zones de la Tordera, la Vall d’Aran, el Bages, el Berguedà, l’Anoia, la Selva i Girona. Es tracta de la tercera i última prova d’aquest 2024 després dels simulacres que es van fer el passat mes d’abril a Tarragona i el maig a l’àrea metropolitana de Barcelona. A la prova del 15 d’octubre hi haurà 4 sirenes noves: Igualada, Fogars de la Selva, Massanes i Celrà. La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic és de 38.760 habitants.

  • 12:41

    Tarragona demana millorar els punts d'arribada dels busos de creueristes al centre de la ciutat

     

    El nombre de creuers que arriben a la ciutat de Tarragona ha crescut més del previst aquesta temporada. N'arribaran 63 dels 59 inicialment previstos, tot i que les xifres poden canviar perquè arribaran vaixells fins a mitjans del mes novembre.

    Tarragona demana millorar els punts d'arribada dels busos de creueristes al centre de la ciutat | Judit Huerta
    rtve Tarragona demana millorar els punts d'arribada dels busos de creueristes al centre de la ciutat | Judit Huerta
  • 12:16

    Desallotgen onze famílies d'un bloc de pisos ocupat al Barri Vell de Girona

     

    Els Mossos d'Esquadra han desallotjat onze famílies d'un bloc de pisos que hi ha al carrer Bellaire, a les portes del Barri Vell de Girona. Es tracta d'un edifici de 16 pisos i la propietat està dividida entre dos titulars. Un d'ells és qui ha executat el desnonament d'aquest dimarts, mentre que els altres cinc pisos -que també estan ocupats- no tenen data de desallotjament. Serveis Socials ha ofert un allotjament temporal a tres famílies que tenen un informe de vulnerabilitat. Les altres vuit s'han quedat al carrer.

    Desallotjades 11 famílies d'un bloc de pisos ocupat al Barri Vell de Girona | Joan Sisquella
    rtve Desallotjades 11 famílies d'un bloc de pisos ocupat al Barri Vell de Girona | Joan Sisquella
  • 11:30

    L'Ajuntament de Barcelona impulsa dues infraestructures al Port per fomentar "la revolució de l'economia blava"



    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat en l'acte 'Un nou impuls a l'economia blava a Barcelona' celebrat a la Fundació Barcelona Capital Nàutica, dues noves infraestructures, que se sumaran al BlueTechPort impulsat pel Port de Barcelona. Es tracta del Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona, que tindrà un cost de 56 milions d'euros, i el Barcelona Mar de Ciència, un centre de divulgació de ciència marina que tindrà un cost de 30 milions d'euros. Per Collboni, la Copa Amèrica ha servit com a "revulsiu" per recuperar el vincle de la ciutat amb el mar i recuperar projectes. 

  • 11:00

    Ingressat en una unitat psiquiàtrica el detingut per agredir a una nena d'un any a Montjuïc

     

    L'home de 31 anys detingut aquest diumenge a la tarda pels Mossos ha agredit a tres persones a un parc a Montjuïc, una de les quals una nena molt petita. El jutjat de guàrdia de Barcelona està pendent de la seva estabilització i de l'informe de capacitat de declaració. 

  • 10:40

    El Sindicat de Llogateres exigeix aturar la subhasta de 5 finques de l'Hospital Clínic

     

    El Sindicat de Llogateres s'ha concentrat a les portes de l'Hospital Clínic per exigir l'aturada de la subhasta de cinc fiques propietat de l'hospital i que afecta un centenar de veïns. “És una vergonya que un hospital públic estigui a punt de malvendre's tots els seus pisos i que possiblement seran comprats per un fons voltor", ha sentenciat la portaveu del sindicat, Carme Alcarazo.

  • 10:05

    Els Bombers reben una vuitantena d'avisos relacionats amb les tempestes durant la nit

     

    Els Bombers han rebut 85 avisos relacionats amb les tempestes de 23 h a 8 h del matí. La majoria d'incidències han estat per retirar arbres caiguts a causa del vent. Prop de la meitat de les trucades han estat a la regió metropolitana nord (42), seguit de la regió metropolitana sud (28), Girona (7), Centre (5), Lleida (2) i Tarragona (1).

  • 9:30

    L'incendi a la catenària d'un tren entre Manlleu i Torelló obliga a aturar l’R3 fins a Ripoll. 

     

    Circulació interrompuda entre les estacions de Manlleu i Ripoll, a causa d'una avaria d’electrificació. S'ha establert transport alternatiu per carretera. Tècnics d'Adif estan treballant en la seva resolució.

  • 9:20

    Santi Rodríguez (PPC) descarta negociar pressupostos si la base és l'acord amb ERC

     

    El secretari general del Partit Popular de Catalunya (PPC), Santi Rodríguez, ha expressat que el govern de Salvador Illa "té un futur feble" si no aconsegueix aprovar els pressupostos amb els seus socis d'investidura. El diputat al Congrés descarta que la seva formació s'obri a negociar amb l'executiu els comptes, ja que seria negociar "el programa d'Esquerra Republicana".

    En una entrevista al Cafè d'Idees, Rodríguez assegura que "Illa intentarà satisfer els seus socis" de cara els pressupostos. Des del PPC afirmen que les polítiques d'ERC no van funcionar la legislatura passada i per això van perdre les eleccions. "Hem de fer coses noves", assegura el dirigent popular.

     
  • 8:40

    Reprenen el judici contra un acusat de matar a una parella d'avis el 2019.

     

    L'Audiència de Barcelona reprèn el judici contra un home de 54 anys acusat d'estafar, robar i assassinar a una parella d'avis l'estiu del 2019 a Sants.

     

    Reprenen el judici contra un acusat de matar a una parella d'avis el 2019 | Sergi Bassolas
    rtve Reprenen el judici contra un acusat de matar a una parella d'avis el 2019 | Sergi Bassolas
  • 8:30

    La selectivitat es farà els dies 11, 12 i 13 de juny a Catalunya. 

     

     

    La Prova d'Accés a la Universitat (PAU) del curs actual es farà els dies 11, 12 i 13 de juny del 2025 a Catalunya, segons publica el Departament de Recerca i Universitats. 

    E que encara no es coneix és com seran els nous models dels nous exàmens de les PAU, en aplicació de la nova normativa estatal. El fet de no tenir-los encara ha portat el Sindicat d'Estudiants estatal a convocar vaga per aquest divendres.

  • 8:20

    El Govern aprovarà el final de la cita prèvia obligatòria. 

     

     

    El govern vol eliminar en nou mesos la cita prèvia obligatòria amb l'administració que es va estendre durant la pandèmia. El conseller de la presidència, Albert Dalmau, ha reivindicat acabar amb la imposició de la cita prèvia per relacionar-se amb l'administració. Tot i això,  es mantindrà per qui ho vulgui, però en cap cas podrà ser obligatòria. La mesura forma part del pla del Govern per millorar l'atenció ciutadana i l'aprovarà avui el Consell Executiu

  • 8:15

    Els Comuns posaran Illa a examen.

     

     

    Els Comuns, amb qui el govern no ha abordat encara el seguiment dels pactes d'investidura, alerten Illa que en el debat de política general el posaran a examen. Entre els deures per aquesta legislatura el portaveu, Joan Mena, destaca l'habitatge

     
  • 8:10

    Illa centrarà el seu discurs en l'habitatge i el finançament. 

     

     

    El president Salvador Illa passa avui el primer examen del seu mandat amb el debat de política general al Parlament. Ho fa amb el finançament singular de fons i posarà a prova la solidesa del bloc d'investidura. Serà a partir de les 16 hores, quan comenci la sessió a la cambra catalana. En la seva intervenció, Salvador Illa abordarà el gran repte de la seva legislatura: el nou model de finançament per Catalunya i buscarà deixar perfilats els suports pels pressupostos. Per aconseguir-ho, centrarà també part del seu discurs en l'habitatge i la millora dels serveis públics. Una matèria que el president assenyala com a clau en el futur. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 8 d'octubre de 2024.