Enlaces accesibilidad
Habitatge

Els preus del lloguer es redueixen un 5%, però es desploma l'oferta

  • La Generalitat anuncia que en els 140 municipis amb topalls al lloguer baixa el preu un 5% durant el segon semestre de l'any
  • També es detecta una caiguda del 17,2% en el nombre de contractes d'arrendament registrats

Per
Un home passa per davant dels cartells d'una immobiliària (ACN | Laura Rodríguez)
Un home passa per davant dels cartells d'una immobiliària (ACN | Laura Rodríguez)

Els 140 municipis de Catalunya amb els lloguers regulats han experimentat un descens del preu del 5% en el segon trimestre de l'any respecte als primers mesos de l'any. Són dades facilitades pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, que confirma un canvi de tendència en l'evolució del mercat de l'habitatge a partir de l'aplicació de la Llei estatal d'Habitatge.

Des del mes de març, aquestes localitats formen part de la zona de mercat residencial tensionat amb un preu mitjà fixat en els 865,56 euros. En termes interanuals, els lloguers es contenen amb només un augment del 0,1%.

Els preus del lloguer es contenen però es fan menys contractes a les zones tensionades

En canvi, a la resta de municipis de Catalunya, el preu dels arrendaments s'ha reduït en un 0,6% en el segon semestre de 2024 en comparació amb els primers mesos de l'any. Respecte al mateix període de l'any anterior s'ha incrementat el preu en un 1,7%.

El preu del lloguer a Barcelona baixa un 5,2%

A Barcelona també es posa fre a l'alça dels preus del lloguer. Respecte als mesos d'abril i juny, els arrendaments s'han reduït un 5,2%. Si es compara amb l'any anterior, es registra només un augment del 0,7%. Amb aquestes xifres, el preu mitjà del lloguer se situa en els 1.131,75 euros.

Cau el nombre de contractes d'arrendament

En els municipis de la zona tensionada s'han registrat 63.816 contractes de lloguer entre gener i juny, segons dades de l'INCASÒL. Aquesta dada és un 10,7% menys que durant el primer semestre de l'any anterior. Si es compara respecte al trimestre anterior, la caiguda és més acusada amb un descens del 17,2%.

El govern de la Generalitat creu que aquestes dades mostren una transferència d'habitatges del mercat de lloguer residencial a altres modalitats com el de temporades o el d'habitacions. Per la consellera d'Habitatge, Silvia Paneque, la tendència "ens marca que s'estan establint altres tipus de lloguer temporal".

En la resta de municipis de Catalunya s'han signat 4.770 contractes de lloguer en el segon trimestre. Es tracta d'una caiguda més moderada amb una disminució de l'1,6% respecte als primers mesos de l'any.