Enlaces accesibilidad
Debat de política general

Salvador Illa anuncia un pla per crear 50.000 nous habitatges públics de lloguer en 4 anys

  • Salvador Illa crida a deixar enrere la confrontació i aposta per col·laborar amb el govern d'Espanya
  • El president català garanteix el compliment de l'acord de finançament singular amb ERC i demana el suport de la Cambra

Per
Salvador Illa intervé al debat de política general al Parlament
Salvador Illa intervé al debat de política general al Parlament

Tal com ja havia anunciat, Salvador Illa ha volgut centrar el seu primer debat de política general com a president de la Generalitat amb un ambiciós pla d'habitatge per construir fins a 50.000 nous pisos públics destinats al lloguer. El president català també ha marcat la voluntat d'implementar l'acord de finançament singular per Catalunya i l'aposta per la col·laboració amb el govern d'Espanya.

Salvador Illa anuncia un pla d'habitatge públic sense precedents | Àlex Cabrera

Conflicte del Pròxim Orient

Salvador Illa ha arrencat el seu discurs amb una rotunda condemna al conflicte del Pròxim Orient. Així, ha reclamat un "alto al foc immediat" i "el respecte al dret internacional". En aquest sentit, ha advertit que no es quedarà "de braços plegats" davant la situació a Gaza i el Líban "prioritzant l'ajuda humanitària". "Soc conscient de què podem fer des de Catalunya, però no abandonarem els que més pateixen", ha advertit.

Col·laboració amb el govern d'Espanya

El president català també ha volgut emfatitzar a l'inici del seu discurs la necessitat de deixar enrere "la confrontació" i saber "aprofitar les oportunitats de col·laboració" amb el govern d'Espanya i la nova Comissió Europea. Salvador Illa ha defensat l'aposta per un model de "prosperitat compartida equitativament" amb tots els territoris.

El president de la Generalitat ha garantit "un rumb clar" i "previsible", de manera que es generi "estabilitat". Illa ha defensat l'actitud de "col·laboració" i ha convidat els grups a fer-ho "conjuntament".

50.000 nous habitatges públics

L'habitatge ha estat, sense dubtes, el gran eix del discurs de líder socialista. Salvador Illa ha anunciat el compromís de construir 50.000 nous habitatges públics fins al 2030 i una inversió anual de 1.100 milions d'euros. Per facilitar-ho, el president català ha anunciat la creació d'un fons de reserva pública de solars de Catalunya per ajudar als ajuntaments a la seva promoció. D'aquesta manera, tot el sol disponible de la Generalitat passarà a aquesta reserva pública de sol.

En aquest àmbit, es pretén reduir a la meitat el temps d'entrega de les claus fins als 50 mesos des de la presentació dels projectes. Això es farà, segons Illa, a través d'una llicència bàsica per agilitzar la tramitació dels habitatges de protecció oficial de lloguer. En matèria de finançament, l'Institut Català d'Habitatge facilitarà "finançament tou" a totes les promocions d'aquest tipus d'habitatges, amb una línia inicial de 500 milions anuals.

També hi haurà ajudes per facilitar l'accés a l'habitatge començant pels joves de fins a 35 anys. Podran accedir a un "fons públic d'emancipació" per finançar el 20% de les despeses de finançament de 12.000 habitatges. També es concediran 100.000 ajuts pel pagament del lloguer i l'accés via lloguer o compra de 1.700 habitatges per evitar desnonaments de persones vulnerables.

Compromís amb la reforma del model de finançament

Les referències a la necessitat d'un finançament singular de Catalunya, l'altre dels acords estrella amb els republicans, han servit per tancar la intervenció d'Illa davant la Cambra. Així, ha advertit que no contribuirà al "soroll" que estan generant altres formacions, en clara referència al PP.

En tot cas, ha volgut reiterar el compromís del Govern a implementar l'acord de finançament assolit amb ERC "Això passarà, hi haurà un nou finançament per Catalunya, en els termes i en el calendari acordat". "Sé que costarà i demano el suport ampli de la cambra perquè serà més fàcil", ha afegit.

Altres anuncis destacats

Salvador Illa també ha aprofitat la intervenció en el marc del debat de política general per anunciar la creació de la primera direcció general de la gent gran per coordinar les necessitats d'aquest col·lectiu creixent. També en plana social, el president català ha anunciat una llei per garantir l'atenció presencial sense necessitat de cita prèvia al conjunt de les administracions públiques de Catalunya.

En matèria de seguretat, Illa ha refermat que no deixarà sols els ajuntaments en la lluita contra la reincidència de delictes i ha recordat el compromís per incrementar a 22.000 la plantilla de Mossos d'Esquadra d'aquí al 2030; en 3.300 la dels Bombers i a 900 els agents forestals.

Altres compromisos passen per l'impuls del parc marí eòlic del Golf de Roses i la millora l'aeroport de Barcelona per"garantir la connectivitat de l'economia catalana". Encara en matèria d'infraestructures, Illa assegura que s'està complint el traspàs de Rodalies, i ha destacat la col·laboració amb l'Estat per desbloquejar la Ronda Nord del Vallès.

El desenvolupament del ple

El ple es reprendrà dimecres a dos quarts de deu del matí amb les intervencions dels grups. Els grups intervindran seguint l'ordre de major a menor representació, començant per Junts. La formació de govern, PSC-Units, serà l'encarregat de tancar-lo. El president respondrà individualment a cada grup i aquests podran replicar per un temps màxim de deu minuts.

Dimecres, després de la intervenció dels grups, aquests podran registrar les propostes de resolució. Després, hi haurà un segon termini fins dijous a la una del migdia perquè els grups puguin presentar propostes transaccionals, que impliquen la retirada en tot o en part d'algunes de les seves propostes. La Mesa també haurà d'admetre a tràmit després aquestes propostes transaccionals i, per tant, dijous al matí no hi haurà ple.

El ple es reprendrà dijous a les cinc de la tarda per debatre i votar les propostes de resolució. Abans de la votació, el grups intervindran deu minuts cadascun per defensar les seves propostes i posicionar-se sobre les de la resta. Finalment, la cambra les votarà.