Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Duran i Lleida: "Illa no és un simple gestor"

  • L'exportaveu al Congrés de Convergència i Unió creu que el president de la Generalitat fa "política en majúscules"
  • Aposta per canviar el sistema de finançament de manera consensuada i anar cap a un model polític similar a l'alemany

Per
Cafè d'idees - Duran i Lleida: "Illa no és un simple gestor"

L'exportaveu al Congrés de Convergència i Unió i actual president i fundador de l'Acadèmia Europea Leadership, Josep Antoni Duran i Lleida, afirma que "Illa no és un simple gestor". L'antic diputat defensa que el president de la Generalitat "és un bon líder" i que fa "política en majúscules".

En una entrevista al Cafè d'Idees, Duran i Lleida posa d'exemple les reunions amb els expresidents de la Generalitat. "El que necessita aquest país és dialogar", apunta.

Sobre les peticions perquè Illa també es reuneixi amb l'expresident Carles Puigdemont, Duran i Lleida creu que ara mateix no és possible. "És culpa de l'Illa que el senyor Puigdemont no pugui acudir al Palau de la Generalitat?", es pregunta l'exdirigent d'Unió. En la seva opinió, el president de la Generalitat no té la responsabilitat que no se li hagi aplicat la Llei d'amnistia. "A mi m'agradaria que pogués estar en el país", assegura Duran i Lleida.

Més enllà d'aquesta política de diàleg, Duran i Lleida també veu amb bons ulls l'acord per reformar el finançament de Catalunya, però adverteix que no passi igual que amb l'Estatut. "Modificar normes amb mitja Espanya en contra va ser un error", avisa. Per aquest motiu, proposa un finançament on totes les comunitats autònomes se sentin còmodes i "no només Catalunya i Barcelona".

Per Duran i Lleida, són necessàries més reformes per distribuir el poder polític. "M'agrada més mirar Alemanya com a model", reconeix l'exdiputat de CiU. Considera que la tendència els últims anys està "construint una Espanya jacobina i centralista com a França".

Elogis per Jordi Pujol i crítiques a Artur Mas

L'antic president d'Unió Democràtica de Catalunya elogia a Jordi Pujol, tot i que creu que els casos de corrupció al voltant de la seva figura "han distorsionat la condició d'un excel·lent president". Duran i Lleida apunta que "la història el jutjarà en aquests termes" i considera que no té "res a aportar" a la seva rehabilitació política després que es reunís amb Salvador Illa.

Per altra banda, Duran i Lleida opina que el lideratge d'Artur Mas "no va ser positiu" per haver iniciat el procés independentista. Per l'antic soci de partit, un líder "no s'ha de situar darrere una manifestació, sinó liderar-la".

Duran i Lleida afirma que ell hagués fet les coses molt diferents si hagués estat president de la Generalitat: "no hagués portat al país on s'ha portat". L'exportaveu al Congrés sentencia que el procés independentista entès com "la voluntat de trencar les regles" s'ha acabat. Afegeix que "mai hagués anat per aquest camí" encara que la societat es mobilitzés per la independència.

Fora de la vida política, però disposat a assessorar

L'exdirigent d'Unió fa 9 anys que va deixar la política i no estaria disposat a tornar-hi. "Si ets un polític honest et guanyes molt bé la vida, però no prou si vols fer alguna cosa", reconeix Duran i Lleida. Malgrat això, manifesta la seva disposició a assessorar els dirigents amb la seva agenda de contactes i la seva experiència.

Per aquest motiu, agraeix a Salvador Illa que es reunís amb ell a petició seva i que fes difusió de la trobada. Duran i Lleida afirma que està "per servir al país per qui em demana".