Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya del 10 d'octubre del 2024 | El Parlament avala el finançament singular i la regulació dels lloguers

  • S'estima que a Catalunya l'any passat va haver-hi prop de 150.000 baixes laborals per problemes de salut mental
  • Matí de col·lapse a l'AP-7 amb cues de 13 km per l'incendi d'un camió
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El Ple del Parlament ha votat aquesta tarda les propostes de resolució dels grups parlamentaris arran del debat de política general.
El Ple del Parlament ha votat aquesta tarda les propostes de resolució dels grups parlamentaris arran del debat de política general.

L'actualitat d'aquest dijous passa pel Parlament de Catalunya, que ha avalat les resolucions l'habitatge i finançament singular pactades entre PSC, ERC i Comuns. En canvi, cap de les propostes relacionades amb l'autodeterminació tira endavant, però la cambra reclama l'aplicació "sense dilacions" de l'amnistia.

Després de molts anys d'esperar-ho, el Congrés dona llum verda a la llei que permetrà millorar la qualitat de vida dels malalts d'ELA. Justament, avui és el Dia Mundial de la Salut Mental. A Catalunya, l'any passat hi va haver prop de 150.000 baixes laborals relacionades amb aquest tipus de trastorns.

Jornada de col·lapse a l'AP-7 per dos incidents. Ja des de la matinada la circulació ha estat complicada per l'incendi d'un camió a Cerdanyola del Vallès. Més tard, un nou accident a Santa Perpètua de Mogoda ha empitjorat la situació.

La Copa Amèrica celebra la cerimònia d'inauguració de la final, amb un espectacle a la platja del Bogatell. Per això, s'ha reforçat el transport públic de la zona.

L'actualitat a Catalunya, 10 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:26

    El Parlament avala el finançament singular i la regulació dels lloguers

     

    El Parlament de Catalunya dona llum verda al finançament singular pactat entre PSC i ERC en el marc de l'acord d'investidura gràcies al suport dels comuns.

    El Parlament avala el finançament singular i la regulació dels lloguers | Elena García
    rtve El Parlament avala el finançament singular i la regulació dels lloguers | Elena García
  • 21:20

    El Ple del Parlament insta el Govern a "no continuar desenvolupant les relacions institucionals i comercials" amb Israel

     

    El Parlament ha instat el Govern a "no continuar desenvolupant les relacions institucionals i comercials amb l'actual govern d'Israel" fins que no hi hagi un alto el foc definitiu a la Franja de Gaza i es respectin els "drets bàsics" i les resolucions de Nacions Unides. Es tracta d'una resolució pactada entre el PSC i els Comuns, que també ha rebut el vot favorable d'ERC i la CUP. En contra hi han votat Junts, el PP, Vox i AC. El text també reclama a l'executiu de Salvador Illa augmentar els recursos destinats a l'UNRWA i obrir una línia extraordinària i específica d'acció humanitària i reconstrucció "per atendre els impactes en els drets humans provocats per l'atac d'Israel a Gaza, Cisjordània i Líban".

  • 21:17

    Traves al Hard Rock i accelerarà els tràmits per a "l'ampliació" del Prat

     

    El Parlament ha instat el Govern a "no facilitar" el Hard Rock mitjançant una proposta presentada al debat de política general que preveu l'increment dels impostos al joc. En concret, la cambra ha avalat - amb els vots del PSC, els Comuns i ERC- dues resolucions que demanen a l'executiu eliminar la reducció de la fiscalitat del joc en els pressupostos del 2025. Respecte a l'aeroport del Prat, la majoria dels diputats han donat llum verda a una proposta del PPC que exigeix al Govern accelerar els treballs de la comissió tècnica per a l'impuls de la seva "ampliació", alhora que ha rebutjat una mesura dels Comuns que exigia a l'executiu "descartar" de forma definitiva el projecte d'ampliació.

  • 21:06

    Tira endavant la regulació dels lloguers de temporada amb els vots del PSC, ERC, Comuns i CUP

     

    El Parlament ha instat el Govern a regular els lloguers de temporada amb els vots del PSC, ERC, els Comuns i la CUP. De fet, la cambra ha aprovat dues propostes de resolució en aquesta línia, registrades pels socialistes i els Comuns. La que ha comptat amb més suports és la dels Comuns, aprovada per aquests grups i amb l'abstenció de Junts i el vot en contra del PPC, Vox i Aliança Catalana. En canvi, se n'ha rebutjat dues d'ERC i de la CUP que també defensaven la regulació dels lloguers. A més, el ple ha aprovat iniciatives a favor de limitar el preu del lloguer, regular els pisos turístics i el lloguer d'habitacions. Entre les propostes relacionades amb l'habitatge que s'ha aprovat, n'hi ha diverses a favor d'augmentar el parc públic.

  • 20:58

    El Parlament reclama l'aplicació "sense dilacions" de l'amnistia i descarta un referèndum

     

    El Parlament ha reclamat l'aplicació "sense dilacions" de l'amnistia i ha descartat un referèndum, durant el debat de política general. El ple ha aprovat una proposta de resolució (PR) dels Comuns que expressa el suport a l'amnistia aprovada al Congrés, i reclamar als jutges que l'apliquin "sense més dilacions". D'altra banda, la cambra ha rebutjat una PR transaccionada per Junts, ERC i CUP que proposava denunciar la "rebel·lia de la cúpula del poder judicial" en negar-se a aplicar la llei d'amnistia. Així mateix, el PSC ha retirat de les seves propostes una que instava el Govern a establir un diàleg amb els actors polítics i socials per construir una solució al conflicte polític basada en un consens "ampli" de la societat.

  • 20:41

    Territori estudia millores en la connexió Reus - Barcelona després de les queixes dels usuaris: “Fem un crit d’auxili”

     

    El Departament de Territori estudia millores en la connexió entre Reus i Barcelona, afectada pel tall ferroviari. Representants de la plataforma Dignitat a les Vies s’han reunit aquest dijous a la tarda amb el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Manel Nadal, i li han exigit “solucions” per carretera per als usuaris que es desplacen des de la capital del Baix Camp. “Totes les estacions estem en una situació d’emergència, Reus la que més”, ha dit una de les portaveus de l’entitat, Anna Gómez. “Portem 10 dies i no podem passar més hores als despatxos, fem un crit d’auxili”, ha agregat. Els representants de la plataforma han assegurat que la reunió no ha anat tal com esperaven i han lamentat el to “molt fred” de la conselleria.

  • 20:28

    El Parlament avala el "finançament singular" amb el 'no' de Junts

     

    El Parlament ha avalat el finançament singular pactat entre PSC i ERC en el marc de l'acord d'investidura gràcies al suport dels Comuns. Tant socialistes com republicans i comuns han presentat propostes de resolució al debat de política general per defensar-lo i han estat aprovades per la mínima amb el suport dels 68 diputats que sumen els tres partits. Junts hi ha votat en contra com la CUP, PPC, Vox i Aliança Catalana. En canvi, la cambra ha rebutjat la proposta de Junts, que apostava per un nou sistema de finançament "en forma de concert econòmic" a través d'una llei específica fora del marc de la LOFCA. El grup presidit per Albert Batet també establia que l'aportació a la solidaritat s'ha de decidir només des de la Generalitat.

  • 20:00

    El Parlament dona llum verda al finançament singular i l'habitatge i tomba les resolucions independentistes i la DUI

     

    El Ple del Parlament ha tombat una proposta presentada per ERC que defensava un referèndum d'autodeterminació, que defineix com "la millor eina per resoldre el conflicte polític i decidir el futur col·lectiu de Catalunya". Tampoc s'ha tirat endavant la proposta de resolució d'Aliança Catalana que demanava "restituir l'estat català" en virtut de la Declaració Unilateral d'Independència". En canvi, PSC, Comuns i ERC han votat a favor del finançament singular i l'habitatge.

  • 19:05

    Vox avisa que presentarà una querella contra la Mesa per acceptar la proposta de resolució d'AC sobre independència

     

    El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha avisat que el seu grup presentarà una querella contra els membres de la Mesa per "prevaricació" si no rectifica la decisió d'admetre a tràmit al proposta de resolució d'Aliança Catalana sobre independència. Tant Vox com PSC han presentat una petició perquè la Mesa no l'admetés a tràmit però l'òrgan de la cambra les ha rebutjat. La proposta d'AC que ha aixecat polèmica insta a restituir formalment l'Estat Català com a estat independent en el marc de la Declaració Unilateral d'Independència del 2017 i a aplicar la llei de transitorietat aprovada el mateix any. A l'hemicicle, el president del Parlament, Josep Rull, ha respost a Garriga que la Mesa manté la decisió.

  • 18:46

    El PSC i el sobiranisme defensen l'aplicació de l'amnistia mentre Junts marca distància del finançament singular

     

    La defensa de l'aplicació íntegra de la llei d'amnistia ha estat l'element que ha generat més consens aquest dijous al debat de política general al Parlament. Un consens que ha anat des del PSC fins a Junts, ERC, el PSC, els Comuns i la CUP, que han denunciat la "rebel·lia" d'alguns jutges per no aplicar-la. En canvi, el finançament singular pactat entre els socialistes i els republicans per a la investidura de Salvador Illa ha evidenciat les diferències amb el partit de Carles Puigdemont, que l'ha considerat "una trampa" perquè no suposa "sortir del règim comú" com Euskadi i Navarra. El PP i Vox també han carregat contra la proposta de sobirania fiscal, en considerar que Salvador Illa és "ostatge" d'ERC.

  • 18:36

    Tres detinguts a Santa Cristina d'Aro per intentar empadronar-se amb contractes de lloguer falsificats

     

    La Policia Local de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) ha detingut tres homes per intentar empadronar-se al municipi amb contractes de lloguer falsificats. Els arrestos es van fer aquest 3 d'octubre passat amb la col·laboració dels agents de la Policia Nacional de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols. Els tres individus van intentar empadronar-se en un habitatge del municipi amb documentació falsa. Segons informa la Policia Local, a dos dels detinguts se'ls acusa de falsificació documental, per aportar un contracte fraudulent, i al tercer d'un delicte contra els drets dels estrangers (en aquest cas, per afavorir la immigració il·legal).

  • 18:23

    Barcelona endarrereix eal 2025 la modificació de la reserva del 30% dels pisos nous per a habitatge social

     

    El govern de Jaume Collboni ha decidit endarrerir fins al 2025 la modificació de la mesura que obliga a reservar el 30% dels pisos nous per a habitatge social. En declaracions al diari 'El Periódico', la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, ha constatat que la proximitat dels congressos dels diferents partits polítics "dificulta la construcció d'acord i ajorna la tramitació fins a l'any vinent". El govern socialista ho portarà a votació "quan hi hagi consens polític amb els grups i amb el sector", ha dit Bonet. L'objectiu de l'executiu socialista és flexibilitzar la mesura, però la tinenta ha reconegut que per ara no té els "suports necessaris".

  • 18:10

    Mor un motorista en un xoc per encalç contra un camió a Sabadell

     

    Un motorista ha mort aquest dijous en un xoc per encalç contra un camió a Sabadell, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Els serveis d’emergència han rebut l’avís del succés minuts abans de tres quarts de cinc de la tarda. El sinistre ha tingut lloc al quilòmetre 1,1 de la carretera C-58, i les causes estan sota investigació. Amb aquesta víctima, són 102 les persones mortes en accident de trànsit aquest any a la xarxa viària interurbana de Catalunya, 40 de les quals motoristes, segons l’SCT, que matisa que les dades són provisionals. El xoc ha obligat a tallar un carril en sentit Matadepera. S’han activat tres patrulles dels Mossos, dues dotacions dels Bombers i tres unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

  • 17:56

    Drons, música i immersió per inaugurar la Copa Amèrica de Vela

     

    Amb la finalitat d'enlluernar al món, Barcelona farà aquest dijous a les 21 hores la cerimònia inaugural de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela a la Platja del Bogatell. L'espectacle de 40 minuts de durada, barrejarà drons, pantalles immersives i actuacions musicals, i amb el títol 'Barcelona Far al món' combinarà tradició i modernitat.

    Drons, música i immersió per inaugurar la Copa Amèrica de Vela | Maite Boada
    rtve Drons, música i immersió per inaugurar la Copa Amèrica de Vela | Maite Boada
  • 17:28

    Una desena de ferrovellers recullen material pel centre de Barcelona amb carros amb publicitat de la Copa Amèrica

     

    Una desena de ferrovellers han recollit aquest dijous material amb carros amb publicitat de la Copa Amèrica pel centre de Barcelona. La iniciativa, que signa el col·lectiu 'Barcelona és bona', vol fer visible el col·lectiu de persones que sobreviuen recollint ferralla i objectes per reciclar i que sovint són d'origen nouvingut. Alhora, la protesta vol generar un debat crític en l'àmbit social i econòmic a l'entorn del fet que un grup invisible faci publicitat de l'esdeveniment i qüestionar les ajudes públiques que ha rebut de les diverses administracions.

  • 17:38

    Els usuaris del bus directe entre Tarragona i Barcelona es multipliquen per cinc

     

    La Generalitat diu el 80% dels usuaris habituals de Renfe utilitzen el pla alternatiu pel tall ferroviari entre Sant Vicenç de Calders i Tarragona. Una dada que no coincideix amb les de l'augment d'usuaris als autobusos directes entre Tarragona i Barcelona que, segons l'empresa concessionària, s'ha multiplicat per cinc. Aquest dijous és, també, el primer dia que es pot viatjar gratuïtament des de Sant Vicenç de Calders fins a Barcelona amb els regionals.

    Els usuaris del bus directe entre Tarragona i Barcelona es multipliquen per cinc | Judit Huerta
    rtve Els usuaris del bus directe entre Tarragona i Barcelona es multipliquen per cinc | Judit Huerta
  • 17:05

    Es mantenen les aturades a l'AP-7 en sentit nord per un nou accident a Santa Perpètua

     

    Es mantenen les afectacions a l'AP-7 en sentit nord per un nou accident a Santa Perpètua de Mogoda entre sis vehicles que provoca 13 quilòmetres d'aturades, amb dos carrils tallats i dos oberts. La circulació ha estat complicada en aquesta zona ja des de la matinada per l'incendi d'un camió a Cerdanyola del Vallès.

  • 16:50

    Els mossos de Santa Coloma acusats de traficar amb marihuana comissada ho neguen

     

    Els tres mossos de Santa Coloma acusats de traficar amb marihuana han negat els càrrecs, han assegurat que mai van desviar cap comís i que la droga es va destruir. El caporal i els dos agents només han respost les preguntes de les defenses, que sobretot s'han centrat en dos episodis concrets. Sobre la caixa amb 3,5 quilos de cabdells que es va intervenir el juliol del 2020, han dit que el contingut es va barrejar a posteriori amb unes saques on ja hi havia plantes de marihuana.

  • 16:18

    L’actor Geoffrey Rush rep el Gran Premi Honorífic del Festival de Sitges

     

    Avui al festival de Sitges l’actor Geoffrey rush rebrà el premi a la seva trajectòria. També arriba la primera ficció espacial feta a Espanya. És 'Luna', del director Alfonso Cortés- Cavanillas. Una pel·lícula de ciència-ficció amb tocs de drama que parla de la soledat i el sentit de la vida.

  • 16:07

    Compte enrere per la gran final de la Copa Amèrica de Vela

     

    El compte enrere per la gran final de la Copa Amèrica comença avui a les nou del vespre amb la cerimònia d'inauguració. Serà la primera en la història de la competició més antiga del món i es podrà veure en directe a La2 de Televisió Espanyola. L'espectacle, amb el títol de: "Barcelona, far al món", serà una barreja de poesia i tecnologia, amb la participació de vaixells i un miler de drons.

  • 16:00

    Canvis al pla alternatiu de transport amb més busos directes Tarragona-Barcelona

     

    La demanda dels serveis ferroviaris a Tarragona es manté en gairebé el 80% una setmana després de l'inici del pla de transport alternatiu per obres en el túnel de Roda de Berà. Una reducció de 3.000 usuaris que, segons Renfe, és habitual en qualsevol modificació significativa del servei. El que s'ha multiplicat per cinc són els passatgers de l'autobús directe de Tarragona a Barcelona. D'altra banda, els veïns de Sant Vicenç de Calders es queixen que falten llocs on aparcar, ja que el pàrquing de l'estació ara està reservat als autobusos de Renfe.

  • 15:44

    Un programa solidari entrega ulleres gratuïtes a persones vulnerables

     

    Òptics voluntaris revisen a Barcelona la vista a persones vulnerables que no poden adquirir unes ulleres. Si ho necessiten, en reben unes gratuïtament.

  • 15:32

    La Policia Nacional fixa la lluita contra el tràfic de persones i la radicalització de joves com a prioritats

     

    Aquest matí s'ha celebrat a l'Auditori Fòrum de Barcelona l'acte de commemoració del Dia de la Policia Nacional. El director general de la policia ha agraït la feina de col·laboració entre els cossos i concretament s'ha dirigit, fins a tres vegades, al director general de Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. Abans el cap superior de policia de Catalunya ha destacat la importància d'aquesta col·laboració en temes com el terrorisme.

  • 15:20

    Demostren el paper clau d'un enzim en l'evolució de l'ELA. 

     

     

    La recerca d'aquesta malaltia continua. Una investigació de l'IRB Lleida juntament amb la universitat d'Oxford demostra el paper clau que juga la pèrdua de funció d'un enzim, l'ATG4B, per a la progressió de la malaltia.

    Demostren el paper clau d'un enzim en l'evolució de la malaltia
    rtve Demostren el paper clau d'un enzim en l'evolució de la malaltia
  • 14:10

    El reportatge d'Informe Semanal 'Lo que aún esconde Lope', Premi Ciutat d'Alcalà de Periodisme 2024

     

    Nou guardó pel programa de Televisió Espanyola "Informe Semanal": ha guanyat el Premi Ciutat d'Alcalá de Periodisme 2024 pel reportatge "Lo que aún esconde Lope", signat per Isabel Ojeda i realitzat per Ramiro Picos, ambdós reporters del centre de TVE a Catalunya. Explica la investigació científica d'un equip dels Mossos per descobrir escriptures ocultes als manuscrits de Lope de Vega.

  • 14:08

    Un home de 73 anys amb una plantació de marihuana al seu xalet de l'Alforja fereix a trets dos assaltants

     

    Un home de 73 anys ha repel·lit a trets, fent ús d'una pistola, l'intent d'assalt de dos persones en un xalet de la seva propietat en una urbanització de l'Alforja, on hi tenia una petita plantació de marihuana. Segons fonts pròximes al cas, els Mossos han tingut coneixement dels fets quan els dos presumptes assaltants s'han personat ferits de bala a l'hospital Sant Joan de Reus aquest dijous a la matinada. Posteriorment, efectius policials s'han traslladat l'Alforja, on han detingut l'home que els hauria disparat i han localitzat una petita plantació de marihuana a l'immoble.

  • 13:50

    Llum verda a la llei ELA. 

     

    El Congrés l'ha aprovada per unanimitat després de gairebé tres anys de tramitació parlamentària. Entre les mesures hi ha atenció personalitzada pels pacients i protecció laboral pels familiars, que sovint han de deixar la feina per cuidar-los. A Catalunya hi ha al voltant de 400 persones amb Esclerosi Lateral Amiotròfica. 

    La llei, que ha superat el tràmit amb 344 vots a favor, cap en contra i cap abstenció, serà tramesa ara al Senat, on continuarà la seva tramitació parlamentària.

  • 13:48

    Un home que exercia de professor de música a Vielha s'enfronta a 6 anys de presó per abusar d'una alumna

     

    L'Audiència de Lleida té previst jutjar dimecres vinent un home acusat d'un delicte d'abús sexual continuat, pel qual la Fiscalia li sol·licita 6 anys de presó. Segons el Ministeri Públic, els fets haurien tingut lloc entre els anys 2015 i 2017, quan l'home exercia de professor de música a Vielha i suposadament va fer tocaments a una alumna menor d'edat durant les classes.

  • 13:17

    Membres històrics d’ERC donen suport a la candidatura de Nova Esquerra Nacional


    Membres històrics d’ERC han expressat el seu suport a la candidatura de Nova Esquerra Nacional de cara al congrés del partit del pròxim novembre. Entre aquests militants es destaca l’adhesió de l’expresident de la formació, Joan Puigcercós, els exconsellers Josep Huguet, Dolors Bassa, Meritxell Serret i Joan Manel Tresserras, l’exsecretari general Joan Ridao i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Ho han fet en un acte de suport a la candidatura que encapçala Xavier Godàs i Alba Camps. En la seva intervenció, Joan Puigcercós ha demanat la necessitat d'un "canvi de direcció" després de la "davallada electoral". A Oriol Junqueras li ha instat a facilitar una "transició tranquil·la" com la que va tenir l'any 2010 quan va assumir el lideratge del partit. 

  • 13:00

    L'acusat del crim d'un matrimoni d'avis s'hauria intentat suïcidar, segons el testimoni dels mossos

     

    Quarta sessió del judici a un comercial acusat d'estafar, robar i assassinar un matrimoni d'avis. Entre els testimonis que estan declarant, hi ha alguns dels agents que van personar-se a casa de l'acusat per detenir-lo. El 16 de febrer de 2021, els mossos van entrar al domicili de Sant Antoni de Vilamajor on el presumpte assassí residia amb la seva exparella. Els agents no van accedir, però l'acusat aprofitant un descuit dels policies va aconseguir ingerir una de les pastilles.

    L'acusat del crim d'un matrimoni d'avis s'hauria intentat suïcidar, segons el testimoni dels mossos | Sergi Bassolas
    rtve L'acusat del crim d'un matrimoni d'avis s'hauria intentat suïcidar, segons el testimoni dels mossos | Sergi Bassolas
  • 12:53

    Un pres del Puig de les Basses se suïcida en una cel·la d'aïllament

     

    Un pres del Puig de les Basses de Figueres s'ha suïcidat la matinada d'aquest dijous en una cel·la d'aïllament provisional, segons ha informat el Departament de Justícia. L'intern tenia objectes prohibits en el seu mòdul habitual i els vigilants van trobar-los en un escorcoll. A l'hora de requisar-los, l'home va presentar una resistència violenta, segons informa el Departament, i per això el van enviar a una cel·la d'aïllament preventiu. El Departament de Justícia ha obert una investigació sobre els fets.

  • 12:29

    Troben el cadàver d'una jove a una platja de Barcelona

     

    Un banyista ha trobat el cos d'una dona aquesta matí a les 8.30 hores del matí a la platja de Llevant de Barcelona. La Guàrdia Civil ja ho investiga.

    La dona portava uns texans i, aparentment, no presentava signes de violència. L'aixecament del cadàver s'ha fet poc després de les 11 hores del matí.

     
  • 12:10

    Demanen 4 anys i mig de presó per a un home acusat d'abusar de la filla menor d'edat de la seva parella a Lleida

     

    La Fiscalia sol·licita una condemna de 4 anys i mig de presó per a un home acusat d'abusar sexualment de la filla menor d'edat de la seva parella, entre finals del 2021 i principis del 2022, a Lleida. Segons el Ministeri Públic, l'acusat aprofitava per fer tocaments a l'adolescent, que aleshores tenia entre 15 i 16 anys, quan coincidien en el domicili familiar. El Ministeri Fiscal acusa l'home d'un delicte d'abús sexual a menor de 16 anys i, a banda de la pena de presó, li demana 9 anys de llibertat vigilada, que no pugui acostar-se a menys de 500 metres de la noia ni comunicar-s'hi durant 8 anys, i que la indemnitzi amb 5.000 euros. També sol·licita que l'acusat no pugui treballar amb menors per un període de 5 anys.

  • 11:15

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 10 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

    Menys vent, sol, ruixats i amb l'huracà Milton a Florida
    rtve Menys vent, sol, ruixats i amb l'huracà Milton a Florida
  • 10:45

    Paneque reitera que el Govern està "absolutament compromès" amb tornar a regular el lloguer social

     

    El Govern ha reiterat que està "absolutament compromès" amb tornar a regular l'obligatorietat dels grans tenidors a oferir lloguer social a les famílies vulnerables l'endemà que el Tribunal Constitucional tombés parcialment la llei catalana d'habitatge del 2022. En una atenció als mitjans des de Tarragona, la consellera Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha reafirmat que la figura del lloguer social és "absolutament necessària" perquè des de l'aprovació de la llei fins ara se n'han beneficiat més de 3.000 famílies.

  • 10:10

    DIA SALUT MENTAL | El Govern preveu aprovar el pacte nacional de la salut mental abans que acabi l'any

     

    El Govern preveu aprovar abans que acabi l'any el pacte nacional de la salut mental, segons ha anunciat el president de la Generalitat, Salvador Illa. Ho ha fet durant la inauguració de la VIII Jornada de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. El president ha explicat que el pacte és la "primera estratègia" que es fa a Europa que inclou tots els departaments, entitats, municipis i societat civil per oferir un "abordatge integral" de la salut mental.

  • 9:45

    DIA SALUT MENTAL | Seguir una dieta saludable redueix el risc de patir símptomes de depressió, segons un estudi

     

    Menjar bé i de forma saludable pot tenir un efecte protector davant la depressió, segons un estudi liderat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar. El treball ha fet seguiment de persones del Registre Gironí del Cor per avaluar l'impacte de quatre tipus de dietes saludables sobre el risc de patir símptomes o de rebre un diagnòstic de depressió. L'estudi ha comptat amb la participació d'investigadors del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició i del CIBER de Malalties Cardiovasculars i de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). 

  • 9:17

    Tresserras demana una renovació d'ERC per assegurar que "s'ha fet neteja"

     

    L'exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha demanat a Oriol Junqueras que faci una passa al costat i deixi el lideratge d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). "No es pot subordinar la necessitat de l'organització política als plans o urgències o plantejaments particulars", sosté.

    En una entrevista al Cafè d'Idees, Tresserras, que dona suport a la candidatura de Xavier Godàs, considera que a Junqueras "li costa llegir el moment polític" i creu que "hi ha hagut un canvi de cicle".

  • 08:40

    Protecció Civil tanca l'alerta per forts vents amb 572 trucades al 112 i 159 avisos atesos pels Bombers

     

    Durant els dos dies de l'episodi de vent, el telèfon 112 ha registrat 572 trucades corresponents a 417 incidents. El Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat són les comarques on més trucades han fet.

    Les ratxes de vent màximes han estat de 133,6 kilòmetres/hora a Portbou (Alt Empordà), 131 km/h al Puig Sessolles (Vallès Oriental) i de 124,2 km/h a Lac Redon (Val d'Aran).

    Els Bombers han atès 159 avisos per serveis relacionats amb el temporal de vent.

     

     

  • 8:20

    7 de cada 10 llogaters a Barcelona veuen |impossible tenir un habitatge en propietat

     

    El 70% dels llogaters a Barcelona creuen que mai serà propietari d'un habitatge. entre altres motius, perquè no l'heretaran. Així ho diu un estudi de l'Institut de recerca urbana de Barcelona. Incideix que l'estat del mercat de lloguer perpetua les desigualtats econòmiques. Els llogaters tenen una renda mitjana de 22.000 euros anuals, menys de la meitat que la dels propietaris. L'estudi proposa incrementar el lloguer de llarga durada i regular-ne el preu.

  • 8:15

    Un camió incendiat provoca retencions a l'AP-7

     

    Retencions de fins a 9 kilòmetres a l'AP-7 a l'altura de Sant Cugat del Vallès fins a Cerdanyola, en sentit nord i sud. Tot per un camió que s'ha incendiat a les 4 del matí. Els bombers ja han pogut apagar les flames. Per ara hi ha un carril obert en sentit nord. 

     
  • 8:10

    El Parlament de Catalunya votarà aquesta tarda les propostes de resolució centrades en l'habitatge i el finançament singular.

     

     

    El PSC proposa impulsar un nou model de finançament "singular i solidari". Junts reclama a l'executiu que emprengui accions contra els jutges que no apliquen l'amnistia i ERC defensarà un referèndum acordat. Els Comuns insten al govern a descartar l'ampliació de l'aeroport del Prat i el PP demana consensuar el nou model de finançament amb totes les comunitats autònomes. La CUP posa el focus en la regulació dels lloguers. 

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 10 d'octubre de 2024


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.