Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya, 9 d'octubre del 2024 | ERC pressiona Illa pel finançament i condiciona la governabilitat a Madrid al fet que hi hagi avenços

  • El president manté el seu compromís i assegura que complirà amb els acords
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El president de la Generalitat, Salvador Illa, al debat de política general aquest dimecres
El president de la Generalitat, Salvador Illa, al debat de política general aquest dimecres

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la segona jornada del debat de política general. ERC ha condicionat la legislatura catalana i la governabilitat a Madrid al fet que hi hagi concrecions amb el finançament singular.

Junts s'ha expressat en aquest mateix sentit i li ha demanat al president que defensi els interessos de Catalunya a Madrid. Els Comuns, per la seva part, també demanen que l'executiu català compleixi els acords d'investidura. Illa ha mantingut el seu compromís i ha assegurat que complirà amb els acords.

El president ha demanat al PPC que se sumi al pacte lingüístic, mentre que els populars posen al mateix sac els governs independentistes i l'actual del PSC. Vox l'ha acusat de ser la imatge de l'autoritarisme.

Quant a l'àmbit social, tret de sortida a la ronda de contactes del govern per ampliar l'habitatge públic. D'altra banda, el baròmetre de la Federació Catalana d'Entitats Contra el Càncer revela que només el 55% dels qui han patit càncer ha pogut reincorporar-se a la feina de forma progressiva.

L'actualitat a Catalunya, 9 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:45

    Els grups parlamentaris preparen les propostes després del debat de política general

     

    Els grups parlamentaris estan acabant d'enllestir al Parlament les propostes que tiraran endavant, després del debat de política general.

  • 19:03

    Renfe autoritza el bitllet de Rodalies per als trens regionals entre Barcelona i Sant Vicenç de Calders

     

    A partir d’aquest dijous Renfe permetrà utilitzar el bitllet de Rodalies per viatjar en trens regionals entre Sant Vicenç de Calders i Barcelona. L’operadora adopta aquesta mesura amb l’objectiu de millorar el dispositiu especial de transport derivat del tall ferroviari a Roda de Berà, que interromp la circulació directa entre Tarragona i Barcelona.

    Renfe autoritza el bitllet de Rodalies per als trens regionals entre Barcelona i Sant Vicenç de Calders | Judit Huerta
    rtve Renfe autoritza el bitllet de Rodalies per als trens regionals entre Barcelona i Sant Vicenç de Calders | Judit Huerta
  • 18:56

    L'acusat del crim d'una parella d'avis a Barcelona va visitar-los poc abans que deixessin de respondre al telèfon

     

    El comercial acusat del crim d'una parella d'avis a Barcelona el 2019 va visitar-los poc abans que deixessin de respondre al telèfon. Segons ha relatat un caporal dels Mossos al judici que se celebra aquests dies a l'Audiència, la investigació policial situa el mòbil de l'acusat al domicili del matrimoni el 16 d'agost del 2019 a la tarda, quan durant tres hores desapareix el senyal telefònic de l'acusat, un fet "poc habitual".

  • 18:34

    El PSC estén la mà a la resta dels partits polítics del Parlament: "Necessitem que els consensos s'ampliïn"

     

    El PSC ha estès la mà a la resta de partits polítics del Parlament per així arribar a "grans consensos" de país. "Hem triat els socis d'investidura que hem triat, i ens comprometem amb allò que hi hem acordat, però hi haurà aspectes en què necessitarem incloure altres formacions", ha argumentat el president del grup parlamentari, Ferran Pedret. El portaveu ha negat que el socialisme "estigui a un costat o a un altre de l'espectre polític". 

  • 18:26

    Investiguen el cap d'estudis d'una escola de La Garriga per delictes sexuals des de fa almenys una dècada

     

    El jutjat d'instrucció 4 de Granollers investiga el cap d'estudis de l'escola Sant Lluís de La Garriga Per presumptes delictes sexuals. Els Mossos d'Esquadra van rebre el passat mes d'agost vuit denúncies de nois, exalumnes del centre, que expliquen que el docent s'havia guanyat la seva confiança i que, un cop acabada la secundària, els continuava contactant per WhatsApp o xarxes socials per demanar-los fotografies amb contingut sexual. Segons ha explicat a l'ACN l'advocada d'algunes de les víctimes, Paula Callejas, el professor "ho disfressava tot en una mena de joc d'homenots". De moment l'home té prohibit apropar-se a les víctimes o al centre i des de l'escola l'han apartat de les seves funcions.

  • 18:00

    Barcelona activa l’alerta per mala mar i prohibeix el bany a les platges i acostar-se als espigons

     

    L’Ajuntament de Barcelona activa la fase d’emergència del pla bàsic d’emergències municipal per mal estat de la mar. Aquest pla s’activa en fase d’alerta quan hi ha avís de mal estat de la mar, quan es poden donar amb una probabilitat alta onades de més de 2,5 metres i el litoral de la ciutat pateix els efectes del mar, esdevenint un perill per a les persones o per destrosses en el mobiliari.

  • 17:46

    Illa respon a Orriols que el Govern solucionarà la inseguretat sense culpar els immigrants

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha respost, agitat, a la intervenció d'Aliança Catalana sobre la immigració il·legal, com un dels problemes permanents a Catalunya. Ha dit que el Govern no farà culpables els immigrants i que ja s'estan implantant mesures per combatre la inseguretat. "Hi ha immigrants que cometen delictes com nacionals i tots han de passar pel mateix raser", ha apuntat Illa.

  • 17:33

    Orriols acusa els governs catalans de "ser una ONG"

     

    Durant el debat de política general celebrat aquest dimecres la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols ha posat el punt de mira a la immigració il·legal. De fet, ha acusat directament els governs catalans d'haver arribat a la situació actual, als qui descriu com "una ONG". Orriols ha destacat sobretot el fracàs escolar i les deficiències als centres sanitaris: "Amb els nostres recursos paguen les operacions, els tractaments, els remeis i els parts a immigrants il·legals".

  • 17:20

    Deltebre, l'Aldea i Camarles milloren els pous de la mancomunitat Delta Tres i reduiran la seva dependència del CAT

     

    La mancomunitat Delta Tres, integrada pels ajuntaments de Deltebre, l'Aldea i Camarles, ha invertit prop de 500.000 euros en la millora dels quatre pous que abasteixen en bona part d'aigua els municipis i posaran aviat en marxa un cinquè. Això ha de permetre reduir de forma considerable la dependència de l'aigua que encara capten del Consorci d'Aigües de Tarragona: preveuen baixar d'un 22% actual al 6,8%. 

  • 17:07

    Orriols retreu al PSC que les mesures de seguretat són i seran insuficients

     

    La líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha retret al PSC d'Illa al debat de política general que, per molt que posi mesures de seguretat i controls per cercar armes blanques, Catalunya no està segura. "No cal més efectius, sobren delinqüents", ha assegurat Orriols, qui ha relacionat la delinqüència amb les persones immigrants. 

  • 16:49

    Illa respon a la CUP que "creu en la transformació gradual des de les institucions"

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat que el seu executiu creu en la transformació gradual des de les institucions", en referència a la intervenció de Laia Estrada (CUP) on ha preguntat a Illa què volen fer per millorar les condicions socials dels catalans. "Vostès advoquen pel rupturisme, no veig que facin això on governen", ha dit Illa, en referència a Girona i Berga.

  • 16:42

    Desè dia del tall ferroviari a Tarragona i Renfe incorpora noves mesures

     

    Renfe continua incorporant mesures per gestionar el tall de vies de Roda de Berà. Després de deu dies de funcionament, l’operador ferroviari anuncia que els viatgers amb origen o destinació Sant Vicenç de Calders podran fer ús dels títols de rodalia per desplaçar-se en els trens Regionals que enllacen aquesta estació amb Barcelona. A més, el servei limita els acoblaments i talls entre unitats a Reus. I evita els encreuaments de trens en doble composició a Plana de Picamoixons per tal de millorar l’operativa.
     

  • 16:37

    La borrasca Kirk ens porta vent i mala mar i Barcelona tanca aprcs i jardins

     

    Avui estem molt pendents de la Borrasca Kirk, perquè està provocant un temporal de vent i de mar molt important al nord d'Espanya. A Catalunya, en les pròximes hores el vent s'intensificarà, i per això Protecció Civil ha activat el Pla Ventcat. Barcelona ha activat a les 14.10 hores el Pla d’Actuació Municipal i ha tancat els parcs i jardins de la ciutat.

  • 16:15

    Estrada (CUP) dubta que la proposta de finançament singular del PSC es tradueixi en millores socials a Catalunya

     

    La diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, Laia Estrada, ha atacat el finançament singular proposat pels socialistes, ja que considera que no es traduirà en una millora social a Catalunya: "La pluja de milions no arribarà".

  • 16:04

    Barcelona reformula la transformació del passeig de la Mar Bella per evitar nous enderrocaments del mur per temporals

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha reformulat la remodelació del passeig de la Mar Bella per fer-lo més resistent als efectes dels temporals i evitar així situacions com l'enderrocament del mur el novembre de l'any passat i que van obligar a fer una obra d'emergència per recuperar els elements malmesos. A conseqüència dels danys pels temporals, el consistori va encarregar un estudi actualitzat de dinàmiques marítimes fins al 2080, que ha determinat que cal enretirar 20 metres una part del mur del passeig de les platges de la Nova Mar Bella i de Llevant.

  • 16:00

    Els Mossos enxampen un home just després de robar en una casa de l'Horta de Lleida

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres un home, de 30 anys, com a suposat autor d'un delicte de robatori amb força en una casa de l'Horta de Lleida. Els fets han tingut lloc aquesta matinada, quan els Mossos han rebut l'alerta d'un home que havia saltat la tanca perimetral d'una residència aïllada de la partida de Fontanet, a les Basses d'Alpicat. Tot seguit, l'individu ha accedit al garatge de l'immoble, on s'ha vist sorprès pel propietari de la casa. 

  • 15:29

    Nogueras adverteix Sánchez que el règim comú és incompatible amb un finançament just

     

    La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha retret aquest dimecres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que defensi una "normalitat" que "empobreix" els catalans, perquè implica que "treballin, paguin i callin" i suportin 22.000 milions de dèficit fiscal. Nogueras ha demanat a Sánchez que clarifiqui si Catalunya ha de continuar, o no, al règim comú, perquè "no pot dir que Catalunya rebrà el que es mereix i alhora dir que la resta de comunitats autònomes seguiran cobrant".

  • 15:10

    Barcelona tanca parcs i jardins pel risc de ventades

     

    Atesa la situació meteorològica i amb la previsió de l’augment de les ratxes de vent a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona ha activat a les 14.10 hores el Pla d’Actuació Municipal per ventades a la ciutat en la seva fase d’alerta i ha procedit a tancar els parcs i jardins de la ciutat. Protecció Civil recomana informar-se de les condicions meteorològiques previstes i atendre les indicacions que es donin pels mitjans de comunicació. 

  • 14:45

    Illa respon als Comuns a favor d'aturar el lloguer de temporada i diu que treballa en una regulació estatal

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha promès als Comuns que hi haurà "mesures" per controlar els llogues de temporada. Durant la seva intervenció de rèplica al debat de política general, Illa ha augurat que la regulació serà "abans de finals d'any".

    Segons ha dit durant la seva rèplica, tant ell com la consellera Sílvia Paneque estan treballant i col·laborant amb el govern espanyol per "resoldre aquest problema greu". D'altra banda, Illa s'ha referit a la situació de Rodalies i ha avançat que "és literalment impossible resoldre-ho en cinc mesos". Per això ha demanat "un temps ampli" per poder millorar el servei.

     
  • 14:15

    Els Comuns veuen el debat de política general com el "primer examen" que passa el Govern i celebra que Illa escolti el seu partit

     

    El portaveu del grup parlamentari dels Comuns, David Cid, ha avisat Salvador Illa que l'habitatge i Rodalies marcaran el seu mandat com a president. En canvi, ha afegit que no se'l jutjarà pas per ampliar l'aeroport del Prat.

    Durant el debat de política general, el portaveu dels Comuns també ha exigit el president de la Generalitat a "explorar tot l'autogovern" per a regular el lloguer de temporada i per habitacions a Catalunya. Cid també ha insistit que la negociació dels pressupostos serà la "prova de foc" de la legislatura.

  • 14:00

    Sánchez defensa l'acord de finançament: "Hem de fer un pas definitiu cap a un sistema federal"

     

    El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat davant el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, el seu compromís "d'obrir el debat i materialitzar" un nou sistema de finançament autonòmic que, al seu entendre, ha de suposar "un pas definitiu cap a un sistema federal". Segons Sánchez, aquest fet implica que el sistema tingui en compte "la singularitat que tenen tots i cadascun dels territoris" i la multilateralitat en la negociació.

  • 13:35

    Illa respon a VOX que amb ells "no hi ha punts de contacte possibles". 


    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha qualificat a la formació de VOX de representar "l'onada autoritària i reaccionària d'Occident". Els acusa de dividir la societat i sembrar "l'odi". Per això, Illa exposa que "no hi ha punts de contacte possibles". Sobre la immigració, acusa el portaveu de VOX de donar dades "falses" i "enganyoses". A més, considera que tenen el relat "perdut" per l'experiència de quan els catalans i espanyols també havien de migrar. 

  • 13:30

    VOX insta a Illa a prendre mesures urgents davant la immigració irregular.

     

    Vox ha acusat el president de la Generalitat, Salvador Illa, de ser "la viva imatge de l'autoritarisme". "No ets la solució per aconseguir la Catalunya de tothom, ets part del problema", ha remarcat el líder de la formació, Ignacio Garriga, al debat de política general aquest dimecres. El portaveu també ha destacat la immigració irregular com el repte més gran que s'enfronta Catalunya i Europa pel que qualifica de "substitució cultural i demogràfica". Per aquest motiu, Garriga insta a Illa a prendre mesures urgents. 

  • 13:27

    El 45% dels treballadors amb càncer no fa un retorn progressiu a la feina

     

    Un 82% de les persones diagnosticades de càncer es reincorporen al seu lloc de treball, però en un 45% dels casos no han pogut fer un retorn progressiu a la feina, tot i que serien partidaris de poder fer-ho segons els resultats del baròmetre elaborat per la FECEC, la Federació d'Entitats contra el Càncer.

    El 45% dels treballadors amb càncer no fa un retorn progressiu a la feina | Marga Esparza
    rtve El 45% dels treballadors amb càncer no fa un retorn progressiu a la feina | Marga Esparza
  • 12:50

    Segueix activat el Pla Ventcat per vents superiors a 72 km/h al Pirineu

     

    Protecció Civil de la Generalitat ha activat el pla Ventcat en fase d’alerta per les previsions meteorològiques de fort vent al Pirineu, les comarques del nord-est i Barcelona. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), preveu un episodi de vents forts que podran superar els 72 km/h. Les ventades començaran al matí a les comarques del Pirineu, a cotes altes i mitges, i l’avís de perill passarà a ser molt alt en aquesta àrea cap al migdia.

     

  • 12:45

    Illa contraposa el seu model al de "tallar i retallar" i d'autoritarisme del PP. 


    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha contraposat el model del seu Govern al del PP, que ha afirmat que és "tallar i retallar". "El nostre model és reforçar la convivència i blindar l'estat del benestar", ha remarcat Illa durant la rèplica al líder del PPC, Alejandro Fernández, durant el debat de política general al Parlament.

    D'altra banda, Illa ha reclamat "coratge polític" a Fernández en la defensa de l'ús del català.

  • 12:35

    El PPC acusa Illa de "comprar l'agenda de l'extrema esquerra i del nacionalisme" i es referma com a alternativa. 

     

    El president del PPC al Parlament, Alejandro Fernández, ha acusat el president de la Generalitat, Salvador Illa, de "comprar l'agenda de l'extrema esquerra pel que fa a l'economia i l'agenda nacionalista pel que fa a allò identitari". En el marc del debat de política general, el líder dels populars catalans també ha retret a Illa que "s'identifiqui amb el diàleg, la concòrdia i Catalunya" com fa el nacionalisme.

    També ha criticat les seves polítiques, sobretot, les d'habitatge i s'han alçat com a l'alternativa:"Catalunya no pot aguantar massa temps més aquestes polítiques, vostès proposen continuïtat. Nosaltres demanem canvi". 

  • 12:08

    Vall d'Hebron crea una eina per pronosticar la mortalitat a 90 dies de pacients oncològics

     

    Quin és el millor abordatge d’un pacient amb càncer avançat que ingressa a l’hospital? El doctor Oriol Mirallas, adjunt al Servei d’Oncologia de l’Hospital Vall d’Hebron, ha desenvolupat un model predictiu per respondre a aquesta pregunta. L’eina, que s’ha validat a l’Hospital de Sant Pau i al del Mar, consisteix en una aplicació web que pronostica la mortalitat a 90 dies i que ajuda els oncòlegs a prendre decisions. “L’eina ajuda a decidir si fer un tractament més o menys agressiu. Hi ha tractaments que poden portar a un acarnissament terapèutic en determinades situacions”, explica Mirallas.

    Conèixer la mortalitat a 90 dies de pacients oncològics amb una aplicació web | Rosa Quitllet
    rtve Conèixer la mortalitat a 90 dies de pacients oncològics amb una aplicació web | Rosa Quitllet
  • 11:40

    7 de cada 10 persones creu que no podrà tenir un habitatge en propietat

     

    7 de cada 10 persones creu que no podrà tenir un habitatge en propietat. Un estudi de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA) apunta que cada vegada hi ha menys persones que aspiren a poder heretar un habitatge i de fer-ho segurament no tindria les condicions adequades.

  • 11:16

    Rebaixen de 8 a 4 anys la pena de presó per a un jove que va abusar sexualment d'una menor de 14

     

    Una conformitat entre les parts a l'Audiència de Lleida ha fet rebaixar de 8 a 4 anys la pena de presó per a un jove que va abusar sexualment d'una menor de 14 anys l'any 2021. Al processat, se li han aplicat els atenuants de reparació del dany després que ja hagi pagat 10.000 dels 12.000 euros d'indemnització acordats i el d'embriaguesa perquè es considera que va cometre els fets quan estava sota els efectes de l'alcohol. En aquest sentit, la defensa preveu sol·licitar la suspensió de la pena per al seu representat, que ara té 26 anys. També se li prohibeix acostar-se a la víctima i se li imposa llibertat vigilada durant 4 anys. La menor, que està tutelada per la Generalitat, ha estat representada per l'Advocacia d'aquesta administració.

  • 11:05

    El Govern aprovarà en el pròxim Consell Executiu el desplegament del pla d’habitatge anunciat per Illa

     

    La consellera de Territori i portaveu de l’executiu, Sílvia Paneque, ha iniciat la ronda de contactes amb representants de les entitats municipalistes per tal de començar a concretar l’anunci de 50.000 pisos públics fins al 2030. “Ens han d’ajudar i acompanyar a assolir aquests objectius de millora i ampliació del parc d’habitatge públic”, ha dit Paneque. La primera reunió ha estat aquest dimecres amb el president de la Federació de Municipis, David Bote, que ha explicat que la primera passa a fer és identificar el sòl disponible per construir els immobles.

  • 10:50

    Illa garanteix "concrecions" a ERC i que "hi haurà finançament". 


    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat a ERC que compliran amb l'acord i hi haurà "concrecions" sobre el finançament singular per a Catalunya. "Hi haurà un finançament, ens hi deixarem la pell", assegura Illa. Pel president el repte més gran és dimensionar l'Agència Tributària de Catalunya perquè pugui gestionar tots els impostos perquè ho faci "igual de bé que l'Agència Espanyola o sinó millor". 

  • 10:42

    La URV desenvolupa un sensor per ajudar a detectar precoçment la mastitis bovina

     

    Investigadors del Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV han desenvolupat un sensor que pot ajudar a detectar de manera precoç la mastitis bovina. Es tracta d'una malaltia que inflama les glàndules mamàries de les vaques i genera entre un 15% i un 20% de pèrdues en la producció de llet a les granges. L'instrument mesura la conductivitat de la llet, la variable que els responsables de la recerca relacionen amb la mastitis i que els permet predir la probabilitat que la vaca tingui la malaltia i en quin estat. Segons destaca la URV es tracta d'un mètode "barat i molt pràctic" per al sector. L'aparell està desenvolupat i testat a l'espera que alguna empresa hi vulgui apostar industrialment i comercialment.

  • 10:40

    ERC pressiona Illa amb el finançament singular i ho vincula als pressupostos

     


    ERC ha pressionat el president de la Generalitat, Salvador Illa, amb el pacte pel finançament "propi i singular". El president del grup republicà, Josep Maria Jové, ha advertit el cap del Govern que, "sense avenços" en la sobirania fiscal, ERC ni obrirà converses per negociar els pressupostos: "I, sense pressupostos, les legislatures tindran poc recorregut, aquí i a Madrid", ha alertat Jové. Durant el debat de política general, aquest dimecres al Parlament, el dirigent d'ERC ha tornat a alertar Illa que pactar amb la sociovergència o la dreta és una "mala idea": "No se'n sortirà". Així mateix, Jové ha urgit Junts a "no girar mai l'esquena al país", ni amb el finançament ni tampoc amb la regulació de lloguers de temporada i per habitacions.
     

  • 10:38

    El BBVA defensa l'OPA al Financial Times: "El que Europa necessita ara mateix són bancs més grans"

     

    El president del BBVA, Carlos Torres, ha defensat l'OPA hostil sobre el Banc Sabadell en un article al Financial Times en el qual afirma que les fusions i adquisicions tornen a ser al centre d'atenció a Europa perquè el continent necessita "bancs més grans" per "competir a escala global" i donar suport al creixement econòmic i la creació d'ocupació. Torres ha citat el com a exemple el cas de l'adquisició de la italiana UniCredit de participacions en l'alemanya Commerzbank."El risc més urgent pels bancs no és ser "massa grans per caure" sinó massa "petits per estar a l'altura", detalla el president executiu de l'entitat d'origen biscaí.

  • 10:18

    Batet recorda al PSC que el pla per crear 50.000 pisos públics va ser una proposta de la legislatura de Montilla

     

    El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha recordat a Salvador Illa un article de 'La Vanguardia' del 2007 en el qual es parla de la mateixa proposta ambiciosa sobre habitatge de lloguer anunciada pel president de la Generalitat en la legislatura de Montilla. Una promesa del PSC que pretén crear un fons de reserva pública de solars de Catalunya per ajudar als ajuntaments a la seva promoció.

  • 10:03

    Illa pregunta a Junts si vol seguir "el camí de la desestabilització" o escollir "la política útil"

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha replicat al president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, al debat de política general al Parlament, quan els ha acusat de "burxar i intentar fer entrebancar". Segons Illa, "els antecedents recents no donen bons pronòstics" perquè, segons ha dit, Junts volia forçar una repetició electoral "per tots els mitjans". A més, Illa li ha recordat fer tot el possible per "normalitzar políticament i institucionalment" Catalunya. Diu haver demanat que s'apliqui "amb diligència" la llei d'amnistia.

  • 09:55

    Junts acusa el PSC de "no tenir voluntat d'incomodar el PSOE" en la defensa de Catalunya

     

    Aquest dimecres el president del grup parlamentari, Albert Batet, ha acusat Salvador Illa de no atrevir-se a portar-li la contraria a Pedro Sánchez durant el debat de política general. Del president de la Generalitat diu "no tenir voluntat d'incomodar el PSOE" en la defensa de Catalunya. Per aquest motiu Batet es pregunta si serà el govern capaç de defensar el finançament de Catalunya o el compliment de les inversions de l'Estat i li obre la porta a anar en bloc a negociar l'augment del sostre de despesa, en terços per l'Estat, les comunitats, i els ajuntaments.

  • 9:20

    Duran i Lleida: "Illa no és un simple gestor"

     

    L'exportaveu al Congrés de Convergència i Unió i actual president i fundador de l'Acadèmia Europea Leadership, Josep Antoni Duran i Lleida, afirma que "Illa no és un simple gestor". L'antic diputat defensa que el president de la Generalitat "és un bon líder" i que fa "política en majúscules".

    En una entrevista al Cafè d'Idees, Duran i Lleida posa d'exemple les reunions amb els expresidents de la Generalitat. "El que necessita aquest país és dialogar", apunta.

     

  • 9:01

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 9 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.         

  • 8:15

    Segona jornada del debat de política general amb el torn dels partits de l’oposició. 

     

     

    Continua el debat de política general en el Parlament amb les intervencions dels grups parlamentaris, de major a menor representació. Junts, ERC, PPC, Vox, Comuns, CUP-DT, Grup Mixt (AC). Tancarà el debat PSC-Units.  Es podrà seguir íntegre a RTVE Play a partir de les 9:30 hores. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 09 d'octubre de 2024.

     

    Consulta les notícies més rellevants d'ahir. 

     
  • 08:30

    El president de la Generalitat anuncia la construcció de 50.000 pisos públics fins al 2030.

     

     

    Durant el seu primer debat de política general, Salvador Illa assegura que destinarà Mil 100 milions d’euros cada any per edificar-los. El cap de l’Executiu assegura que l’actual situació de l'habitatge és insostenible amb una pujada de preus intolerable.