Arrenca la nova temporada de bolets
- Es preveu que es recuperi la producció de bolets d'abans de la sequera i sigui una campanya "decent"
- Què cal saber quan anem a buscar bolets?
La temporada de bolets ja ha començat a Catalunya. Aquesta temporada es preveu que es recuperi la producció després de cinc anys de sequera, segons expliquen els experts. Preveuen que sigui una campanya "decent" amb produccions mitjanes d'entre 50 i 60 kg per hectàrea.
Per poder omplir un bon cistell de bolets, cal una situació meteoròloga favorable. I en aquest cas, pluja. Els mapes indiquen que no hi haurà cap anomalia amb les precipitacions, però s'ha de recordar que el bosc pateix un dèficit d'aigua molt important i s'ha de recuperar.
El fet que molta gent passi per una mateixa zona de forma constant pot afectar a la fructificació de bolet, ja que fa que es perdin algunes característiques d’oxigen i drenatge i es perden espècies de bolets que estan associades a aquest tipus de sòl.
D'altra banda, els experts avisen que els bolets tòxics han augmentat i això suposa un perill pels boletaires.
Què cal saber per anar a buscar bolets?
Quan anem al bosc, hem d'estar ben informats de la previsió del temps i ser respectuosos amb l'entorn. També cal tenir cura dels camins i la zona on anem, ja que si no la coneixem, ens podem desorientar i perdre'ns. Per aquest motiu, és interessant que abans d'anar-hi ens informem de la zona.
És molt important anar ben equipats, per això s'ha de portar un cistell, calçat i roba de muntanya, una navalla i alguna guia de bolets per conèixer-los. Si no coneixes la varietat de bolets que hi ha a la zona, és interessant portar una guia per no confondre amb algunes espècies tòxiques.
Què puc fer amb els bolets?
Els bolets són fongs, és a dir, no pertanyen al món vegetal ni a l'animal, són bàsicament aigua i fibra ens aporten només unes 25 calories per cada 100 grams. Aquests són molt positius per a la salut.
Un dels beneficis principals és que són rics en ergontioneína, un antioxidant natural. També porten minerals, vitamines i són probiòtics, és a dir, ens ajuden a conservar en bon estat la nostra flora intestinal. Porten molts beneficis per la salut, però si patiu del ronyó o de gota no em podeu prendre perquè afavoreixen l'àcid úric.
Un cop recol·lectats els bolets, ja es poden cuinar. A la cuina tradicional catalana hi ha receptes que no són difícils i es pot gaudir del seu sabor.
A diversos programes de RTVE Catalunya, els bolets han estat els protagonistes de moltes receptes com l'amanida de camagrocs i rovellons amb salsa de taronja o també l'estofat de vedella amb bolets.