Enlaces accesibilidad

Vols saber com pots dormir millor? El doctor del son t'ho explica

  • El doctor del son, Eduard Estivill, ofereix consells a 'L'Altaveu' per dormir millor
  • La fórmula òptima per dormir per a les persones és en habitacions separades

Per
L'altaveu - Què és el millor per dormir?

No dorms bé i no saps per què? Dorms però no descanses? Segurament es deu a diversos factors i probablement no els coneixes. El doctor Eduard Estivill, expert en medicina del son, explica a 'L'Altaveu' quines són les millors maneres per dormir plàcidament.

És bo dutxar-se abans de dormir?

Estivill explica que l'olor pot interferir en la nostra relaxació a l'hora de dormir. Les seccions del cos on hi ha plecs com les cames o els glutis tenen capacitat per acumular més suor, i pot molestar el descans si s'adorm en parella. El doctor creu que és important que cadascú conegui bé el seu cos, i per tant és bo dutxar-se tant a la nit com al matí sempre que no fem pudor.

La son s'ha de preparar

El doctor de la son afegeix que tot el que fem abans de dormir que ens ajudi a relaxar-nos és benvingut. Segons l'especialista, un concepte nou en els estudis de la son és que no ve sola, s'ha de preparar. Això significa que dues hores abans d'anar a dormir és recomanable fer una activitat relaxant que no tingui res a veure amb la nostra activitat professional. La col·laboradora de 'L'Altaveu', Chelo García-Cortés, confessa que ella es relaxa veient sèries nord-americanes, daneses o sueques perquè no vol veure res que estigui relacionat amb el món del cor, és a dir, amb la seva professió de periodista.

Segons el doctor Estivill, dormir panxa amunt no és recomanable.

Dona dormint panxa amunt i amb auriculars inalàmbrics.

Dormir amb roba o sense roba?

De panxa cap avall, el millor és no portar res

Estivill diu que a la fase REM de la son els homes tenen ereccions fisiològiques. El doctor explica que el penis té a dins unes venes que durant aquesta fase s'obren, hi entra la sang i es produeix l'erecció. Per tant, si un home dorm amb uns calçotets eslip, fa mal i sovint el desperta: "De panxa cap avall, el millor és no portar res", afirma l'expert.

El mateix passa amb les dones, tot i que no és tan evident com en els homes. Estivill apunta que el clítoris s'infla, s'omple de sang, i per tant unes calces ajustades poden ser molestes. En general, el doctor recomana no dormir amb roba ajustada per a evitar molèsties als genitals. Per tant, l'ideal és dormir amb el tren inferior despullat o amb unes peces de roba molt amples.

Contacte pell amb pell: sí o no?

Qualsevol sorollet de la parella interromp el nostre son

Mentre dormim fem petits moviments i sotragades, sovint respirem més fort o ronquem, i a vegades estem constipats i tossem: "Qualsevol sorollet de la parella interromp el nostre son", assegura l'especialista. De fet, científicament, el doctor de la son confirma que la manera òptima de dormir és en habitacions separades i afegeix que l'ésser humà comença a dormir en conjunt per problemes d'espai. Això vol dir que els enamorats no poden dormir junts? No, però segons Estivill, si tots dos són sincers, al cap de mitja hora n'estan fins als nassos.

Quina és la millor postura per dormir?

Durant la nit ens movem, donem voltes al llit amb el nostre cos amb l'objectiu de trobar una postura còmoda. Segons el doctor del son, dormir panxa amunt és la menys recomanable, perquè la mandíbula queda enrere i és quan es poden produir roncs. En canvi, situar-se de costat és correcte.