Enlaces accesibilidad

Dia Mundial de la Salut Mental: més de 150.000 baixes laborals a Catalunya per ansietat i depressió

Per
L'estigma i els prejudicis entorn els problemes de salut mental encara tenen molt de pes en algunes empreses
L'estigma i els prejudicis entorn els problemes de salut mental encara tenen molt de pes en algunes empreses

"És hora de prioritzar la salut mental a la feina" és el lema de l'Organització Mundial de la Salut pel Dia Mundial de la Salut Mental. S'estima que a Catalunya l'any passat va haver-hi prop de 150.000 baixes laborals per problemes de salut mental. Entre els més habituals: l'ansietat i la depressió.

El Govern preveu aprovar el pacte nacional de salut mental a finals d'any | Marga Esparza

I no només a la feina, els problemes de salut mental estan presents de forma diversa i estesa a la nostra societat. Per això, des del Govern s'abordarà un pacte nacional de salut mental que es preveu aprovar abans que acabi l'any. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Salvador Illa.

Una dieta saludable redueix el risc de patir símptomes de depressió

Segons un estudi liderat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, menjar bé i de forma saludable pot tenir un efecte protector davant la depressió. El treball ha fet seguiment de persones del Registre Gironí del Cor per avaluar l'impacte de quatre tipus de dietes saludables sobre el risc de patir símptomes o de rebre un diagnòstic de depressió.

Les dietes seguides han estat la mediterrània, una altra per prevenir la hipertensió, una tercera vegetariana i una última recomanada per l'OMS.

Totes aquestes dietes coincideixen en determinats grups d’aliments, com fruita, verdura i llegums i la limitació de la ingesta de carn vermella i processada, però hi ha diferències en relació amb el pes del peix, dels lactis, o del sucre en les seves recomanacions d’ingesta d’aliments.

La investigadora de l'Hospital del Mar i metge resident de la Unitat Docent de Medicina Preventiva i Salut Pública del centre, Gabriela Lugon, ha afirmat que modificar la dieta no acabarà amb la depressió, però ha dit que "pot tenir un paper important i ser un factor d'intervenció, de forma conjunta amb altres".

Pacte nacional de la salut mental

Justament aquest dijous, el president de la Generalitat ha anunciat que el govern preveu aprovar abans que acabi l'any el pacte nacional de salut mental. Salvador Illa ha aprofitat l'acte d'inauguració de la VIII Jornada de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu per fer-ho públic.

El president ha explicat que el pacte és la "primera estratègia" que es fa a Europa que inclou tots els departaments, entitats, municipis i societat civil per oferir un "abordatge integral" de la salut mental. Illa ha mostrat el seu compromís de desenvolupar aquest pla "en tots els seus àmbits" al llarg de la legislatura.