Enlaces accesibilidad

Els estudiants d'ESO, batxillerat i FP, en vaga per les noves PAU

  • Centenars d'estudiants es mobilitzen pel centre de Barcelona des de les 12:00 h
  • Universitats es compromet a publicar un model d'examen per matèria de les PAU abans que acabi octubre

Per
Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona des de les 12:00 h d'aquest divendres
Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona des de les 12:00 h d'aquest divendres

L'alumnat d'ESO, batxillerat i FP de Catalunya exigeix conèixer ja com serà la nova selectivitat i el model de les Proves d'Accés a la Universitat. De moment, se sap que cada matèria tindrà un model únic d'examen, per la qual cosa es reduirà l'opcionalitat.

Polèmica per la incertesa dels nous models d'examen de les PAU

Així ho ha explicat aquest divendres la coordinadora de les PAU, Pilar Gómez, qui també ha explicat que l'essència de les proves continuarà sent la mateixa i ha promès que abans que acabi l'octubre, es publicarà un model d'examen per matèria.

La ministra d'Educació, Pilar Alegria, i la consellera, Esther Niubó, han coincidit en la inauguració d'una escola bressol a Santa Coloma de Gramenet, des d'on han insistit en què el model d'examen arribarà en les setmanes vinents.

Aquest divendres hi ha en marxa diferents manifestacions arreu del territori convocades pel Sindicat d'Estudiants. Les PAU del curs actual es farà els dies 11, 12 i 13 de juny del 2025 a Catalunya.

Compromís abans que acabi octubre

El Departament d'Universitats s'ha compromès a publicar un model d'examen de cada una de les 35 matèries de les PAU abans que acabi octubre. Pilar Gómez també ha volgut tranquil·litzar l'alumnat i ha insistit que el resultat de les PAU depèn d'haver fet "bé" el batxillerat.

El Departament ha volgut deixar clar que l'estructura general de les PAU no canvia. Tindran una part obligatòria o fase general, amb cinc exàmens corresponents a les matèries comunes de batxillerat i la matèria obligatòria de modalitat cursada.

Més enllà d'això, ha detallat algunes de les "adaptacions" que presentaran els exàmens de la convocatòria d'aquest any en aplicació de la normativa estatal. La més destacada d'aquestes és que hi haurà un "model únic d'examen" per a cada prova, cosa que reduirà l'opcionalitat existent fins ara.

D'altra banda, les preguntes tipus test no podran suposar més del 30% de la qualificació i el 70% hauran de ser preguntes de tipus obert o semi construït.

Ha afegit que s'està acabant de valorar quant restaran les faltes ortogràfiques, però ha dit que en tot cas, a Catalunya, l'alumne en sortirà beneficiat perquè fins ara no hi havia límit a castellà i català i ara pot ser de màxim dos punts.

Manifestacions

Els alumnes estan pendents de conèixer els models dels nous exàmens de les PAU, en aplicació de la nova normativa estatal. El fet de no tenir-los encara ha portat el Sindicat d'Estudiants estatal a convocar vaga per aquest divendres en diferents ciutats. Critiquen que s'està jugant amb la seva salut mental i el seu futur.

A Barcelona, centenars d'estudiants s'han concentrat a la plaça Sant Jaume a les 12 h i han començat una mobilització pel centre de la ciutat.