Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya de l'11 d'octubre del 2024 | ERC demana a Junts que estigui a la "trinxera comuna" per defensar el finançament singular

  • Més de 400 estudiants s'han manifestat al centre de Barcelona
  • El Govern ha presentat la nova delegació a Brussel·les amb Esther Borràs al capdavant
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
ERC demana a Junts que estigui a la "trinxera comuna" per defensar el finançament singular
ERC demana a Junts que estigui a la "trinxera comuna" per defensar el finançament singular

L'actualitat d'aquest divendres passa per la vaga d'estudiants d'ESO, Batxillerat i FP, que reclamen conèixer ja com serà la nova selectivitat. Més de 400 estudiants s'han manifestat al centre de Barcelona.

Durant gran part de la jornada, s'ha interromput la circulació de trens d'alta velocitat entre Girona i Barcelona en tots dos sentits per un atropellament. Cap a les 14:30 h s'ha restablert el pas de trens.

En l'àmbit polític, el Govern ha presentat la nova delegació a Brussel·les amb Esther Borràs al capdavant. Per altra banda, ERC presenta un acte sobre finançament singular.

A Barcelona, es presenta l'inici de la campanya de vacunació contra la grip i la COVID-19 a la ciutadania. D'altra banda, s'ha celebrat l'obertura de l'Any Judicial amb Salvador Illa.

L'actualitat a Catalunya, 11 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:26

    Marcos Morau fusiona fotografia, flamenc i dansa contemporània al muntatge ‘Afanador’

     

    El coreògraf valencià Marcos Morau fusiona fotografia, flamenc i dansa contemporània al muntatge ‘Afanador’, un espectacle que s’inspira en la mirada surrealista del fotògraf de moda colombià Ruvén Afanador sobre el flamenc en els dos llibres que ha publicat sobre aquest estil de ball, ‘Ángel gitano’, del 2009, i ‘Mil besos’, del 2014. El director de la companyia La Veronal debuta, així, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona amb una producció del Ballet Nacional de España que es podrà veure del 12 al 17 d’octubre. L'espectacle, de 90 minuts de durada, compta amb la presència sobre l'escenari de 33 ballarins de la companyia de dansa.

  • 19:56

    Nova Esquerra suma Jové, Wagensberg, Serret, Vilaret i Vallugera a la proposta de l'executiva per liderar ERC

     

    La candidatura de Nova Esquerra Nacional suma el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, com a secretari general adjunt d'estratègia política. El diputat i exmembre de la Mesa Ruben Wagensberg serà el secretari nacional d'aliances socials i antifeixisme, si la llista s'imposi al congrés del 30 de novembre. Així mateix, la candidatura de Xavier Godàs i Alba Camps incorpora l'exconsellera Meritxell Serret per a la vicesecretaria general de política internacional i justícia global; Marta Vilaret a la vicesecretaria de drets humans i lluita antifeixista; i Pilar Vallugera a la secretaria nacional de lluita antirepressiva. L'equip de Nova Esquerra també comptarà amb Núria Cuenca, Marta Molina i Marc Ramentol a la direcció.

  • 19:00

    Vilalta reivindica l'acord de finançament singular amb el PSC i demana a Junts que estigui a la "trinxera comuna"

     

    La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat a Junts que estigui a la "trinxera comuna" i no a la "trinxera partidista" per defensar el finançament singular. En un acte del partit sobre la sobirania fiscal, aquest divendres a la tarda al Centre Cívic Convent de Sant Agustí (Barcelona), Vilalta ha lamentat que Junts no donés suport ahir a les propostes de PSC, ERC i Comuns sobre "guanys de sobirania fiscal", en el marc del debat de política general. Vilalta ha aprofitat l'acte per reivindicar el pacte amb els socialistes sobre el finançament singular: "És un camí de no retorn". A més, la diputada republicana ha assegurat que Catalunya ja està "a les portes de començar a transitar aquest camí".

  • 18:26

    Collboni defensa que l'estratègia sobre habitatge sigui en clau metropolitana i l'ampliació de la xarxa de metro

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat aquest divendres que cal que l'estratègia sobre habitatge sigui a escala metropolitana i que, perquè sigui possible, cal "tornar a posar l'accent" en les connexions amb metro. En una intervenció al Fòrum Empresarial del Llobregat, una iniciativa promoguda per l'Associació Empresarial de l'Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL), Collboni ha afirmat que l'habitatge ha de ser una prioritat metropolitana. "Si no pensem, planifiquem, desenvolupem i estructurem la política d'habitatge tant pel que fa a la generació d'oferta privada com a la promoció directa d'habitatge públic assequible en escala metropolitana, serà molt difícil que funcioni", ha dit l'alcalde de la capital catalana.

  • 17:46

    L'ACA destina més de 2 milions d'euros a la millora del sanejament de les aigües residuals de Torredembarra

     

    L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha licitat per 2,1 milions d'euros el contracte per millorar el funcionament del sistema de sanejament de Torredembarra (Tarragonès). Els treballs preveuen remodelar dues estacions de bombament per tal que puguin assumir més cabal, substituir els equips i caldereria deteriorada i modernitzar les instal·lacions. Paral·lelament, i per tal de garantir el funcionament de la planta mentre duren les actuacions, es construiran dos nous pous de bombament auxiliars que permetran deixar el bombament general fora de servei per poder executar tasques de manteniment. Actualment, hi ha 560 depuradores en servei a Catalunya, les quals sanegen les aigües residuals del 97,3% de la població.

  • 17:13

    Sis ferits en una baralla entre una trentena de treballadors de les obres del Camp Nou

     

    Sis persones han resultat ferides en una baralla que ha tingut lloc aquest divendres entre una trentena de treballadors de les obres del Camp Nou, segons fonts policials, que puntualitzen que els ferits són aparentment lleus. Els Mossos han informat que a quarts de tres del migdia han rebut un avís segons el qual hi havia diverses persones barallant-se al recinte esportiu en obres. Els treballadors implicats en la baralla pertanyien a una empresa externa, no al Futbol Club Barcelona.

  • 16:45

    Tornen les aurores boreals a Catalunya

     

    Catalunya ha viscut una nit especial amb aurores visibles en zones elevades i amb poca contaminació lumínica, com a Pujalt i la Serra del Montsec. Encara que alguns veïns no han tingut tanta sort, el fenomen s'ha convertit en un atractiu turístic. Després de poder gaudir d’aquest esdeveniment dues vegades aquest any, els experts preveuen que la seva intensitat serà més baixa, però anuncien l’aparició d’un cometa brillant aquest cap de setmana.

  • 16:10

    Set policies ferits en un robatori amb persecució a Terrassa

     

    Set agents de la Policia Municipal de Terrassa han resultat ferits aquesta matinada de divendres després d'un robatori amb persecució. Els fets han passat pels volts de les 3.50 h al carrer dels Gavatxons, al centre de la localitat, quan uns lladres han irromput en una botiga de roba encastant-hi un cotxe i s'han endut el material que hi havia, valorat en gairebé 37.000 euros, segons fonts municipals. Un veí hauria alertat la policia dels fets. Els assaltants han fugit amb un cotxe en direcció a l'autopista C-58 fins al terme municipal de Sabadell, on finalment la policia ha interceptat el vehicle.

  • 15:50

    Òmnium denuncia a l’ONU el “boicot” de part del poder judicial a la llei d’amnistia

     

    Òmnium Cultural ha denunciat davant l’Organització de les Nacions Unides el “boicot” de part del poder judicial a la llei d’amnistia, una situació que impedeix l’aplicació “efectiva i ràpida” de la norma i que, segons l’entitat, té “efectes dissuasius” entre la resta de la judicatura i entre els “represaliats”.

  • 15:14

    Continua el judici al comercial acusat d'assassinar un matrimoni d'avis a Barcelona: les víctimes haurien estat 5 dies mortes

     

    Cinquena sessió del judici al comercial acusat d'estafar, robar i assassinar a ganivetades un matrimoni gran l'agost del 2019 al barri de la Bordeta de Barcelona. Els metges forenses han declarat que els cadàvers de les víctimes presentaven múltiples ferides, 14 i 12 respectivament, compatibles amb un objecte punxant. Els facultatius han assegurat que les víctimes portaven com a mínim cinc dies mortes. Tot plegat seria compatible amb la hipòtesi dels investigadors dels mossos que creuen que l'acusat els hauria assassinat entre el 16 i el 19 d'agost.

  • 15:00

    Restablerta la circulació de l'alta velocitat entre Girona i Barcelona

     

    La circulació de trens d'alta velocitat entre Girona i Barcelona ha quedat restablerta passades les 14.30 hores després que aquest matí s'hagi tallat el servei per un atropellament entre Llinars i Riells en una zona no autoritzada de pas. L'incident s'ha produït a les 11.20 hores, quan un comboi ha atropellat una persona per causes que es desconeixen.

  • 14:45

    Illa participa en l'obertura de l'any judicial i Barrientos demana que es defensi els jutges davant els insults

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha participat avui a l'obertura de l'Any Judicial 2024-2025 a Catalunya. És el primer president de la Generalitat que hi assisteix des de fa una dècada. El president del TSJC ha destacat que és un gest que representa recuperar la tradició d'institucionalitat que mai hauria d'haver-se perdut. Barrientos ha demanat al nou Consell General del Poder Judicial que no es quedi passiu davant dels insults que, diu, reben els jutges.

  • 14:29

    El tàndem Vilarassau-Marco reprèn 'Un matrimoni de Boston' 19 anys després

     

    Emma Vilarassau i Marta Marco tornen a interpretar 'Un matrimoni de Boston' dues dècades després de la seva estrena a Catalunya, ara acompanyades per Emma Arquillué. Un text mític de David Mamet aquí dirigit per Josep Maria Mestres, sobre dues dones lesbianes a finals del segle XIX. Després d'estrenar-se al Temporada Alta, aquest dissabte arriba a la Villarroel.

    El tàndem Vilarassau-Marco reprèn 'Un matrimoni de Boston' 19 anys després | Agnès Batlle
    rtve El tàndem Vilarassau-Marco reprèn 'Un matrimoni de Boston' 19 anys després | Agnès Batlle
  • 14:18

    Una finca de titularitat municipal a la Barceloneta tindrà 18 habitatges de lloguer social el 2025

     

    Un edifici de titularitat municipal al barri de la Barceloneta aportarà 18 pisos al parc públic d’habitatge de la ciutat. Les obres de rehabilitació de la finca, a l’avinguda Joan de Borbó, van començar el juliol i l’Ajuntament de Barcelona preveu que els habitatges es lliurin al llarg del 2025, han indicat els responsables del projecte, anomenat ‘Llar Barceloneta’. El consistori ha cedit la finca a la Fundació SALAS i la Fundació Hàbitat 3, en el marc de l’estratègia municipal de delegar la promoció d’habitatge social a entitats sense ànim de lucre.

  • 14:00

    El fiscal manté la petició de fins a 12 anys i 9 mesos per als mossos de Santa Coloma acusats de traficar amb marihuana

     

    El fiscal ha mantingut la petició de fins a 12 anys i 9 mesos de presó per als mossos de Santa Coloma de Farners acusats de traficar amb marihuana comissada. Les defenses, per la seva banda, han sol·licitat l'absolució. El judici ha entrat a la recta final amb les conclusions definitives i els informes de les parts. El caporal i els dos agents s'enfronten a condemnes per pertinença a grup criminal, contra la salut pública, continuat de furt i falsedat en document oficial.

  • 13:40

    L'Ajuntament de Barcelona proposa congelar les taxes pel 2025, excepte les escombraries i els immobles hotelers

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha presentat les ordenances fiscals pel 2025 que proposa congelar la majoria de les taxes. Les excepcions són l'augment de la taxa d'escombraries motivada per una nova regulació, segons ha indicat el regidor Jordi Valls. A banda, també s'incrementa l'Impost de Béns Immobles (IBI) als edificis de més valor de la ciutat que pertanyen al sector hoteler. També es crea una nova taxa pels busos que entren a la ciutat que no formen part de les línies regulars i s'apuja la taxa als terminals del port. Pel que fa a les bonificacions, es limiten les bonificacions que gaudeixen els turismes elèctrics, i s'estableixen noves bonificacions per l'impost d'activitats econòmiques per les empreses que inverteixin o generin llocs de feina. El regidor Jordi Valls ha assegurat que en aquesta proposta d'ordenances hi ha hagut converses amb ERC i Comuns. 

  • 13:15

    Salut es fixa l'objectiu d'assolir el 75% de vacunació contra la grip i la covid en majors de 60 anys i vulnerables

     

    La vacunació contra la grip i la covid-19 comença aquest dilluns a persones entre 60 i 80 anys i d'altres amb factors de risc, entre ells problemes de salut crònics i obesitat. També a les persones amb immunosupressió o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. En aquesta campanya, el departament de Salut s'ha fixat l'objectiu d'arribar a una cobertura del 75% en majors de 60 anys, persones amb factors de risc i el personal sanitari, i a un 60% en dones embarassades, així com augmentar la cobertura en infants. El departament també recomana la vacunació a infants d'entre 6 i 59 mesos -un dels grups que més pateix la infecció, i les persones fumadores.
     

  • 12:55

    Centenars d'estudiants es manifesten a Barcelona per demanar la publicació immediata dels models de les PAU

     

    Centenars d'estudiants es manifesten des de les 12:00 h a Barcelona per demanar la publicació immediata dels nous models de les PAU. La mobilització ha estat convocada pel Sindicat d'Estudiants, que ha cridat a la vaga a tot l'Estat. L'alumnat d'ESO, batxillerat i FP exigeix conèixer ja com serà la nova selectivitat.

  • 12:46

    Presentació de la nova delegada de l'executiu català davant la UE, Ester Borràs

     

    El conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha presentat la nova delegada de l'executiu català davant la UE, Ester Borràs. Durant l'acte ha reivindicat la figura de Borràs -nomenada el dimarts passat- i ha destacat "el seu valor afegit" per "l'experiència" que acumula en les institucions europees, ja que des del 2021 treballava a la representació permanent d'Espanya davant la UE.

    Per la seva banda, Ester Borràs ha reivindicat la "llarga tradició europeista" de Catalunya i ha manifestat el seu desig que Catalunya "sigui un referent en molts projectes europeus". "No només des d'un rol actiu, sinó també proactiu [...] Catalunya és Europa, però també volem que Europea sigui Catalunya", ha resumit. 

  • 12:30

    El govern construirà 200 habitatges a Tarragona dins del marc dels 50.000 anunciats per Illa.

     

    El govern de la Generalitat ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Tarragona per la construcció de 200 habitatges públics en el marc dels 50.000 que va prometre Salvador Illa fins al 2030. L'anunci arriba després de la reunió que ha mantingut el president de la Generalitat i el conseller de presidència Albert Dalmau amb l'alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales. A banda d'aquesta decisió, el batlle ha detallat que també s'ha pres el compromís de treballar per la creació d'un consorci de patrimoni històric, l'avenç en les obres del tramvia al Camp de Tarragona, així com per habilitar diferents equipaments. 

  • 12:22

    El CCCB acull a Eliane Brum, una de les reporteres més premiades del Brasil

     

    A banda d'organitzar un seminari i un cicle de xerrades on ha convidat les principals líders indígenes de la zona, Eliane Brum pronunciarà dissabte una de les xerrades centrals de la biennal de pensament. La xerrada es titula 'l'Amazònia Centre del món'. Molt similar al títol del seu vuitè llibre que acaba de traduir Salamandra i on aquesta col·laboradora de The Guardian i The New York Times, parla de la urgència d'aturar a les grans corporacions internacionals que es troben darrere de la destrucció de l'Amazones.

    El CCCB acull a Eliane Brum, una de les reporteres més premiades del Brasil | Informa: Montse Soto
    rtve El CCCB acull a Eliane Brum, una de les reporteres més premiades del Brasil | Informa: Montse Soto
  • 12:07

    Universitats es compromet a publicar un model d'examen per matèria de les PAU abans que acabi octubre

     

    El Departament de Recerca i Universitats s'ha compromès a publicar un model d'examen de cada una de les 35 matèries de les Proves d'Accés a la Universitat abans que acabi octubre. La coordinadora de les PAU, Pilar Gómez, ha respost així a les crítiques dels estudiants per no disposar encara dels models amb els canvis de la nova normativa estatal.

  • 11:55

    Interrompuda la circulació de trens d'alta velocitat entre Girona i Barcelona per un atropellament

     

    La circulació de trens d'alta velocitat entre Girona i Barcelona s'ha interromput aquest divendres en tots dos sentits. L'administrador d'infraestructures ferroviàries, Adif, ha informat que el pas dels trens s'ha hagut d'aturar per "un accident d'una persona en un punt no autoritzat de pas entre Llinars i Riells". L'incident s'ha produït a les 11:20 hores quan un comboi ha atropellat una persona per causes que es desconeixen. L'operadora del servei, Renfe, no té una previsió de quan es restablirà el pas dels trens.

  • 11:31

    L'Audiència de Barcelona diu que el jutjat número 13 pot decidir sobre l'amnistia tot i que no hagi acabat la instrucció

     

    L'Audiència de Barcelona ha establert que el jutjat d'instrucció número 13 pot decidir sobre l'aplicació de la llei d'amnistia als investigats pels preparatius de l'1-O i per l'acció exterior del Govern tot i que no s'hagi acabat la instrucció i encara no hi hagi resolució de conclusió del sumari. Ll'audiència constata que la llei contempla expressament la possibilitat de l'aplicació de l'amnistia en la fase d'instrucció judicial, "el que fa patent que no serà necessari esperar a etapes ulteriors del mateix" per fer-ho.

  • 11:05

    El millor agost del metro de Barcelona amb un 1,8% de passatgers més que fa un any

     

    El nombre de passatgers del metro de Barcelona va repuntar en un mes d'agost fins a 28.584.000 milions, un 1,8% més que el mateix mes de 2023. Es tracta de la millor dada de la sèrie històrica de l'INE en un vuitè mes de l'any i encadena dos anys establint rècords, ja que el 2023 se'n va marcar un amb 28.067.000. Pel que fa al bus de la capital catalana, igual que el transport del subsol barceloní, també va fixar un màxim en un mes d'agost amb un 3,24% més en comparació a l'any passat.

  • 10:50

    L'escriptor i professor Damià Bardera: "Tenim un problema d'emergència educativa".

     

    En una conversa al Cafè d'idees amb Lorena Amo, demana una auditoria externa per aprimar l'organigrama del Departament d'Educació: "S'ha de fer net, que només quedin els tècnics. El sistema està corcat de base". Bardera reivindica l'autoritat dels professors a l'aula i critica "dreceres" d'aprenentatge que no requereixin esforç. 

    Damià Bardera presenta el llibre 'Incompetències bàsiques'
    rtve Damià Bardera presenta el llibre 'Incompetències bàsiques'
     
  • 10:45

    Un artista empordanès dibuixa murals en els equipaments pesquers de Sant Feliu de Guíxols i Llançà

     

    L'artista empordanès Fert ha dibuixat dos murals a les confraries de pescadors de Llançà i Sant Feliu de Guíxols. Es tracta d'una acció que s'inclou en el projecte 'Art i Pesca' de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona. Comas ha intentat captar el valor que té la pesca en cada una de les poblacions on ha participat i a partir d'aquí ho ha reflectit en un mural de grans dimensions.

    L'artista d'art urbà Fert s'alia amb les confraries de pescadors de la Costa Brava | Agnès Batlle
    rtve L'artista d'art urbà Fert s'alia amb les confraries de pescadors de la Costa Brava | Agnès Batlle
  • 10:20

    Les noves PAU tindran un model únic d'examen per matèria per "reduir l'opcionalitat"

     

    Les Proves d'Accés a la Universitat canviaran aquest 2025, un fet que ha generat polèmica perquè els estudiants reclamen conèixer "ja" com serà el nou procediment. Justament avui la coordinadora de les PAU, Pilar Gómez, ha donat a conèixer alguns detalls. Ha explicat que l'essència de les proves no canviarà, però que es redueix l'opcionalitat de les preguntes. Així, cada matèria tindrà un "model únic d'examen". Les PAU seran l'11, 12 i 13 de juny. 

  • 10:00

    S'amplien les freqüències de bus entre Reus i Barcelona per als usuaris afectats pel tall ferroviari

     

    Els usuaris de Reus afectats pel tall ferroviari per les obres de Roda de Berà tindran més opcions per anar a Barcelona amb bus. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha anunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio que s'incrementen les dues freqüències diàries actuals a entre cinc i sis trajectes al dia, igualant els viatges que s'ofereixen per carretera des de la capital de la demarcació, Tarragona. 

  • 9:30

    Detinguts quatre joves per cremar deu contenidors a Esplugues de Llobregat

     

    Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local d'Esplugues de Llobregat han detingut una noia de 25 anys, dos nois de 23 i un de 21, per cremar deu contenidors de residus en aquest municipi del Baix Llobregat. Els fets van passar la matinada del 28 de setembre quan agents dels dos cossos van rebre un avís que alertava sobre un incendi que afectava diversos contenidors als carrers Francesc Llunell, 8 de març i Josep Puig i Cadafalch de la població.

  • 08:55

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 11 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     
  • 08:40

    Barcelona en alerta per inestabilitat. 

     

    L'AEMET anuncia que s'espera una situació d'inestabilitat amb ruixats ocasionals en el nord-est de Catalunya, que podrien ser localment forts en litorals.

     
  • 8:30

    Barcelona dona el tret de sortida a la final de la Copa Amèrica.

     

     

    La cerimònia, que es va celebrar a la platja del Bogatell sota el títol "Barcelona, Far al món", va comptar amb un miler de drons. L'espectacular posada en escena va incloure també la presència dels Castellers de Vilafranca o l'Escolania de Montserrat. Demà comença la final de la Copa Amèrica on s'enfronten l'Emirates Team New Zealand, defensor del títol, i l'INNEOS britànic.

     
  • 8:10

    El Parlament avala el finançament singular pactat entre PSC i ERC.

     

     

    La cambra catalana avala el finançament singular pactat entre PSC i Esquerra en el marc de l'acord d'investidura gràcies al suport dels Comuns. En contra hi ha votat Junts, la CUP, PP, VOX i Aliança Catalana. En canvi, la cambra ha rebutjat el text presentat pels de Puigdemont que proposava un nou sistema de finançament en forma de concert econòmic i només ha rebut el suport dels republicans. 

    En canvi, cap de les propostes relacionades amb l'autodeterminació tira endavant, però la cambra reclama l'aplicació "sense dilacions" de l'amnistia.

     
  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest divendres 11 d'octubre de 2024

     


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.