Enlaces accesibilidad

Salut vol assolir el 75% de vacunació contra la grip i la covid en majors de 60 anys i vulnerables

  • Ja s'han administrat 105.491 dosis contra la grip i 80.674 contra la covid en residències, embarassades i majors de 80
  • Les farmàcies sensibilitzaran les persones majors de 60 anys de la importància de la vacunació i facilitaran accés a la informació

Por
El Departament de Salut ha adquirit 1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, 53.000 més que l'any passat.
El Departament de Salut ha adquirit 1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, 53.000 més que l'any passat.

Salut comença la campanya de vacunació contra la grip i la Covid-19 per a persones entre 60 i 80 anys i d'altres factors de risc, entre ells problemes de salut crònics i obesitat. També a les persones amb immunosupressió o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics.

En aquesta campanya, el departament de Salut s'ha fixat l'objectiu d'arribar a una cobertura del 75% en majors de 60 anys, persones amb factors de risc i el personal sanitari, i a un 60% en dones embarassades, així com augmentar la cobertura en infants. Tal com ja es va fer en l'anterior campanya, el departament també recomana la vacunació a infants d'entre 6 i 59 mesos, un dels grups que més pateix la infecció, i les persones fumadores.

En la presentació de la campanya, el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, ha assegurat que arribar a l'objectiu d'un 75% és "ambiciós", però que a hores d'ara la vacunació va "a bon ritme". Ja s'han administrat 105.491 dosis contra la grip i 80.674 contra la covid en residències, dones embarassades i majors de 80 anys.

Segons el departament de Salut, en la campanya passada la cobertura de majors de 60 anys contra la grip va ser del 49% i contra la covid del 43% i es va elevar fins al 68% i al 61% en el cas dels majors de 80 anys. A les residències, la cobertura va augmentar fins al 84% contra la grip i al 79% contra la covid-19.

Adults ja es poden vacunar contra la grip i la Covid | Informa: MARGA ESPARZA

Les farmàcies s'uneixen a la causa

Una de les novetats de la campanya d'enguany és que les farmàcies, a partir del 28 d'octubre, sensibilitzaran a les persones majors de 60 anys de la importància de la vacunació, facilitaran accés a la informació i derivació als serveis de vacunació. Per difondre la campanya de vacunació, el departament de Salut també ha engegat la campanya 'Propaguem la vacuna. Vacuna't. Passa-ho'.

Pel que fa a la vacuna de la covid-19, la campanya se centra en persones d'alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen persones vulnerables. Salut considera que no és necessària la vacunació a persones no incloses en aquest grup.

Tot i que el període prioritari de vacunació és durant la tardor fins al desembre, les vacunes estaran disponibles fins a finals de març de l'any que ve.

El CAP com a lloc de vacunació

La vacunació majoritària es farà als centres d'atenció primària (CAP) amb cita prèvia, que es pot demanar mitjançant La Meva Salut, el web de programació de cites o acudint directament al CAP. A més, les persones que viuen en residències o altres institucions rebran la vacuna al mateix centre residencial, administrada pels professionals sanitaris que es desplaçaran fins allà.

A més dels CAP, el Departament de Salut habilitarà punts de vacunació poblacional a cada regió sanitària per facilitar l'accés a la vacuna. Aquests punts permetran vacunar-se tant amb cita prèvia com sense, oferint horaris complementaris als dels CAP.

53.000 dosis més contra la grip

Per a la campanya de vacunació d'enguany s'han adquirit 1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, 53.000 més que l'any passat i 163.200 més que fa dues temporades. A més, s'han comprat vacunes intranasals atenuades per a infants d'entre 24 i 59 mesos, que no es poden administrar a menors de 24 mesos.

La vacunació infantil contra la grip es farà amb vacunes tetravalents i trivalents, mentre que les vacunes contra la COVID-19 seran monovalents adaptades a la variant JN.1.

Prova pilot al Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central

Enguany es farà una prova pilot al Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central per augmentar la cobertura vacunal i l'accessibilitat. El projecte inclou l'enviament d'SMS a persones entre 60 i 80 anys, persones de risc entre 12 i 59 anys, infants de 6 mesos a 5 anys i nens amb condicions de risc de 5 a 11 anys. Els destinataris poden acudir als punts de vacunació poblacionals sense cita prèvia. A més, altres col·lectius recomanats per a la vacunació, com embarassades i professionals essencials, també poden accedir-hi.

L'objectiu d'aquesta prova és incrementar la cobertura vacunal i facilitar l'accés al servei. La vacunació, segons el Departament de Salut, prevé més de 34.000 casos de malalties i complicacions cada any.