Enlaces accesibilidad

Quan la covid no existia, també hi havia morts per la grip

  • Quan la grip no compartia ni símptomes ni vacunació amb la covid, però els reportatges de TVE Catalunya ens recordaven que també pot ser mortal
  • El nostre arxiu històric ens ajuda a recordar que també, abans de la pandèmia, es prenien precaucions

Per
Quan la covid no existia, també hi havia morts per la grip
La vacuna de la grip es recomana sobretot per a les persones delicades de salut Getty

Aquests dies ha començat la campanya per a la vacunació de la grip. Segons dades del departament de Salut, posar-se el vaccí pot evitar el 26% de les hospitalitzacions, el 40% dels ingressos a l'UCI i el 37% de les morts, atribuïbles a la grip, en persones de 65 anys o més.

A Catalunya s'han arribat a registrar una cinquantena de morts per grip en una sola setmana entre la gent més gran o més malalta, segons el Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes. És la cantarella de cada mes d'octubre, i ja ens en parlava el 1981 el programa Contrapunt.

Explica que els canvis de temperatura sobtats de la tardor ens poden fer propensos a contagiar-nos d'un bon constipat o de la grip. Per això, recomana vacunar-se, estar en bona forma física i alimentar-se menjar bé. Però si, així i tot, l'agafem, cal seguir les recomanacions del metge.

Tema TVE Catalunya se'n fan ressò cada any: també de com convèncer la gent

Majors de 60 anys, embarassades i personal sanitari són les persones que, un any més, s'han de vacunar per no agafar la grip. Res a veure amb les cues tan llargues que va provocar la covid-19. El presentador Carles Bassolas, afegia que s'han de creure les llegendes del carrer sobre les vacunes: la més estesa, que si et vacunes de la grip, te'n contagies.

Qui s'ha de vacunar de la grip

Això passava l'octubre del 2013. A Malgrat de Mar, al Maresme, volien incentivar la vacunació, i això és el que es van empescar!

Vals de descompte per a qui es vacuna de la grip

El magazín diari Catalunya Avui recorria tot el país per explicar-nos l'actualitat. Tere Borque ens hi va presentar les darreres novetats sobre la campanya de la vacuna de la grip i com ens hem de cuidar, amb entrevista al metge Lluís Badia. Aquest programa és del 2004, fa 20 anys, i el metge no s'estalviava auscultar els pacients. A més de ser un gest necessari, no hi havia tanta gent a la sala d'espera

El 2009, al programa de debat de temes d'actualitat política i social 59 Segons, la consellera de Salut Marina Geli, va fer referència al fet que no era pas nou que molts treballadors de l'àmbit de la sanitat no es volguessin posar la vacuna de la grip.

Marina Geli, consellera de Salut

Ja fa temps que ens ho diuen...

Que la vida dona unes voltes ben enrevessades ens ho demostra el següent fragment del nostre Arxiu. Al Vespre a La 2, Jordi Vila i Xavi Díaz, conversaven amb Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, i David Vinyes, metge terapeuta neural. L'equip del programa va anar fins al cap Nord de Sabadell per veure com anava la vacunació de la grip. Quan es va fer aquesta emissió, faltaven 8 anys per l'aparició de la pandèmia de la covid, i ja ens ho van dir clar i català: 'renteu-vos les mans cada dia diverses vegades', per no contagiar-nos tant de refredats ni de la grip.

Grip, vacunes i higiene

Vacunats o no, la història ens ha demostrat que rentar-se les mans sovint sempre és un bon consell!