Enlaces accesibilidad

Com afectarà el canvi climàtic als nostres cultius?

  • El divulgador Javier Flores explica les novetats científiques del món vegetal 
  • Resistir a la sequera, els nous horitzons amb ‘Va de Verd’ 

Per
Va de Verd - Edició genètica i sequera

Les plantes són éssers complexos i compten amb una capacitat extraordinària per respondre gran multitud d’escenaris. Javier Flores, periodista i ambientòleg, explica a ‘Va de Verd’ com la ciència afrontarà el repte de la rendibilitat dels cultius davant dels fenòmens climatològics derivats de l’escalfament global.   

Com afecta la sequera? 

“Els humans, quan tenim calor, obrim els porus i suem. Les plantes ho fan al revés: quan hi ha manca d'aigua, tanquen els porus per no transpirar i així no perdre aquesta aigua que tenen a l'interior”, descriu el divulgador científic Javier Flores.  

Les plantes despleguen una sèrie de mecanismes per protegir-se de la sequera. En general, restringeixen el creixement de noves estomes, que són les estructures mitjançant les quals respiren, i alhora segellen els porus dels estomes ja existents.  

Com afecta la sequera?

Un cultiu en plena sequera.

L’estrès hídric, doncs, provoca canvis en el creixement, que s'alenteix, així com l'avenç de la fase reproductiva. En els cultius, això es tradueix en una reducció de la collita.  

Flores exemplifica aquesta carestia amb l’oli d’oliva: “A causa d'unes condicions meteorològiques adverses, la producció va disminuir molt i, en conseqüència, el preu es va disparar”. 

Com protegir els cultius? 

Les plantes tenen una gran capacitat d’adaptació, però no totes aconseguiran sobreviure al ritme de l’escalfament global. No obstant això, la ciència ha descobert que els brasinoesteroides, que són compostos propis de les hormones vegetals, tenen la capacitat d’estimular el creixement de les plantes.  

En aquest punt, entra en joc l’edició genètica. Per exemple, l'optogenètica es basa a introduir gens que codifiquen proteïnes sensibles a la llum en certes cèl·lules. “Com si fos un interruptor de llum que activa i desactiva funcions i moments vitals de les plantes, com ara el creixement”, detalla Flores sobre el funcionament d’aquesta tècnica.  

Com protegir els cultius?

Narcisos amb dos cargols al damunt.

Gràcies a l’optogenètica podríem controlar millor el desenvolupament de la planta “encendre i apagar” certs desenvolupaments, en funció, per exemple, de la meteorologia dels dies següents.  

Ara per ara, la ciència continua investigant com responen les plantes a la sequera per tal de dissenyar noves estratègies en el camp de la sanitat vegetal. El repte és doble: millorar l'eficiència de l'ús de l'aigua i garantir la disponibilitat alimentària futura.