Enlaces accesibilidad

Illa participa als actes del 12-O a Madrid

  • És el primer cop en 14 anys que un president de la Generalitat assisteix a la desfilada militar i la recepció de Felip VI
  • Mig miler de persones es manifesten a Barcelona per commemorar el Dia de la Hispanitat i "l'orgull de ser espanyols"

Per
El president de la Generalitat, Salvador Illa, assisteix a la desfilada militar amb motiu del 12-O a Madrid
El president de la Generalitat, Salvador Illa, assisteix a la desfilada militar amb motiu del 12-O a Madrid Chema Moya (EFE)

Salvador Illa continua fent passes per complir un dels objectius que s'ha marcat per aquesta legislatura: recuperar la normalitat institucional que s'havia vist afectada durant els anys del 'procés'. Aquest dissabte ha assistit als actes oficials del 12-O que s'han fet a Madrid. Primer a la desfilada militar, acompanyat de la delegada del Govern a Madrid Núria Marín, i després a la recepció oficial que el rei Felip VI ofereix tradicionalment al Palau Reial amb motiu del Dia de la Hispanitat.

Illa ha encapçalat la representació de presidents autonòmics que eren a la tribuna d'autoritats, tenin en compte que l'únic que el podia precedir, el lehendakari basc Imanol Pradales, ha faltat a la cita. El president català ha rebut la salutació de bona part dels ministres del govern espanyol. També se l'ha vist mantenint converses disteses amb els presidents d'Andalusia, Juanma Moreno, la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón i d'Astúries, Adrián Barbón.

Illa és el primer president de la Generalitat que participa en els actes del 12-O en 14 anys. L'últim també va ser un president socialista, José Montilla, que hi va anar el 2010. Posteriorment, i coincidint amb els anys àlgids del 'procés' sobiranista, cap dels seus successors, Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès van fer acte de presència als actes oficials del 12-O.

Salutació amb el Rei

Després de la desfilada militar, el president català s'ha desplaçat al Palau Reial on ha participat en la recepció oficial que ofereix el rei Felip VI coincidint amb el 12 d'Octubre. Illa veu la seva assistència als actes institucionals del 12-O com una mostra del retorn a la normalitat institucional d'una Catalunya que "es vol implicar en la millora d'una Espanya plural i diversa"

En una conversa informal amb periodistes durant la recepció de Felip VI al Palau Reial, Illa ha defensat l'acord de finançament i ha negat que contingui cap mena d'insolidaritat. També ha apuntat que, tot i les possibles dificultats, es compliran els terminis establerts a l'acord entre ERC i el PSC perquè Catalunya gestioni, recapti i liquidi els impostos.

El president de la Generalitat no ha volgut fer públic cap detall sobre el contingut de les converses que ha mantingut amb diversos presidents autonòmics i tampoc ha volgut entrar en cap "soroll o provocació". En tot cas, ha recordat que fins ara no ha vist cap baró autonòmic, tampoc els del PP, defensant el sistema de finançament actual, i ha insistit que el sistema pactat entre ERC i el PSC "no és insolidari". "Res del que jo he signat és insolidari amb la resta d'Espanya, i ningú m'ha demanat que siguem insolidaris amb la resta d'Espanya", ha apuntat.

Illa també ha assegurat que es respectaran els calendaris pactats amb ERC perquè Catalunya gestioni i recapti tots els impostos. "Respectarem l'acord i es complirà el calendari que ens hem marcat", ha afegit. També ha assenyalat que la ronda de contactes amb presidents autonòmics que va anunciar a l'acte institucional de l'11 de Setembre a Madrid encara no té dates, i ha afegit que té intenció de reunir-se amb els grups parlamentaris.

Pel que fa a Pedro Sánchez, ha posat en valor la presència del president de la Generalitati ha defensat la seva aposta per una Espanya "plural i diversa". En convesa informal amb els periodistes, el president espanyol s'ha mostrat convençut que, igual que amb la llei d'amnistia i la renovació del CGPJ, el seu Govern també aconseguirà guanyar les grans batalles polítiques que li queden per lliurar.

Respecte als socis parlamentaris, ha admès que ha d'operar amb els equilibris que hi ha al Congrés, i ha assenyalat que el seu executiu no presentarà el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2025 fins després dels congressos d'ERC i Junts.

Desfilada passada per aigua

La pluja que ha caigut amb intensitat durant tot el matí a la capital espanyola ha impedit la celebració de la desfilada aèria, un dels moments més vistosos de l'acte. La demostració de l'exèrcit la fa tradicionalment la Patrulla Acrobàtica de Paracaigudisme de l'Exèrcit de l'Aire i de l'Espai, que havia de saltar amb la bandera commemorativa del desè aniversari de la proclamació del rei Felip VI i comptava amb l'assistència de diversos vehicles de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

Segons el Ministeri de Defensa, a la desfilada d'aquest 12-O hi han pres part 4.092 integrants de les Forces Armades i els cossos policials, dels quals 3.619 són homes i 473 són dones (un 13%), i s'han utilitzat 117 vehicles i 49 motos. Com és tradicional, també hi han participat animals com gossos, cavalls i la mascota de la Legió, que enguany és una cabra de 6 anys anomenada 'Killo'.

Celebració del 12-O a Barcelona

Mentrestant, al voltant de mig miler de persones s'han manifestat aquest dissabte a Barcelona per celebrar el Dia de la Hispanitat. La marxa convocada per 'Catalunya Suma' i 'Espanyols i Catalans', ha començat al passeig de Gràcia amb Provença, i ha acabat a la plaça Catalunya, on s'ha llegit el manifest, centrat en la crida a protegir les democràcies d'Espanya, Veneçuela, Nicaragua i Cuba, perquè estan sent "trepitjades". S'han cantat proclames contra el president espanyol, Pedro Sánchez, l'expresident Carles Puigdemont, i a favor de Gibraltar com a territori "espanyol", entre d'altres.

La marxa ha comptat amb la participació de representats de partits polítics com el Partit Popular i Vox, entre d'altres. El president del PPC, Alejandro Fernández, ha reivindicat "l'orgull" de ser espanyol alhora que s'ha mostrat "orgullosament català", que entén com una manera "de ser espanyol".

Fernández considera que "cap nació al món ha fet una contribució a la història, la ciència i les lletres universals com l'espanyola" i ha subratllat la germanor amb els "pobles d'Hispanoamèrica" com Cuba, Veneçuela o Nicaragua, a qui ha estès la mà en la lluita per la democràcia i la llibertat enfront al "setge de la dictadura i l'opressió".

El dirigent popular també ha lloat la tasca del castellà, un idioma compartit per 600 milions de persones i que ha descrit com un "instrument d'unió entre els pobles vigent i extraordinària".

Pel que fa a Vox, el seu líder a Catalunya ha retret al PSC que cap dels seus dirigents hagi participat en la manifestació de Barcelona. Ignacio Garriga nega que a Catalunya hi hagi normalitat institucional i acusa els socialistes, amb Illa al capdavant, de ser una "estafa política": "es van presentar com alternativa al separatisme i estan liderant el continuisme a les polítiques separatistes".