Enlaces accesibilidad

Castelldefels, paradís turístic de la burgesia catalana al segle passat

Per

Castelldefels, paradís turístic de la burgesia catalana al segle passat
Banys de mar a Castellldefels a pincipis del segle XX

Castelldefels és una de les poblacions catalanes que, inevitablement, està lligada al mar, el sol i la platja. Avui dia és una destinació de vacances habitual, però el segle passat era ben bé un paradís turístic per a la burgesia catalana. Tal com descobreix Sílvia Abril a ‘La Recepta Perduda’, aquest municipi era el punt ideal perquè les famílies acomodades gaudissin dels recomanats banys de mar.

Castelldefels com a balneari

La platja de Castelldefels és una de les més populars de la costa del Llobregat, però tal com explica Jordi Tresserra, historiador de la cuina, “els orígens d’anar a la platja no eren tant per prendre el sol sinó per fer banys de mar, i Castelldefels va ser una d’aquestes localitats que es van posar de moda per fer-ho”.

Volien tenir la pell blanca perquè era la moda

Els banys de mar tenien un valor terapèutic i curatiu que, a poc a poc, va donar pas al seu caràcter lúdic. En paraules de Tresserra, aquesta era una activitat que “practicava la burgesia catalana, sobretot la barcelonina”. També esmenta que “volien tenir la pell blanca perquè era la moda”, motiu pel qual “feien el bany i es tapaven amb tendals i barnussos”.

Aquestes escapades a la platja també tenien el seu ritual alimentari. “Tot això anava acompanyat de preparacions culinàries que estan documentades: entrepans de llagosta, de pollastre...”, apunta l’historiador.

Turisme de sol i platja

El pas dels anys ha acompanyat una evolució d’aquest tipus de sortides a mesura que es va anar posant de moda prendre el sol. Així doncs, Castelldefels és ara un punt calent pel que fa a turisme estiuenc de sol i platja.

“En aquests moments, és una destinació no només turística sinó de gent que viu i gaudeix a la platja. És una platja cultural, hi ha tradició històrica i gastronòmica”, assenyala Jordi Tresserra.

Castelldefels, paradís turístic de la burgesia catalana del segle passat

La platja de Castelldefels

Esports a Castelldefels

Un altre fet que caracteritza la platja de Castelldefels és que és una zona esportiva amb activitats tant de sorra com nàutiques. Windfurd, voleibol, paddle surf, tenis de platja o kayak són alguns exemples. Una de les activitats més noves és l’skimsurf, que es practica amb una petita taula a la vora del mar, i consisteix a surfejar les petites onades que hi ha.

Tal com apunta Tresserras, “els darrers anys ha millorat moltíssim la qualitat de vida de la gent que viu a Castelldefels. I sobretot la seva identitat amb el territori, fent que sigui una gran ciutat”.

Castelldefels, paradís turístic de la burgesia catalana del segle passat

Sílvia Abril practicant skimsurf a Castelldefels