Enlaces accesibilidad

Centenars de manifestants criden contra la Copa Amèrica i el seu model de ciutat

  • Els organitzadors demanen la màxima transparència, ja que s'han destinat més de 80 milions d'euros de diners públics en la competició
  • Defensen que el campionat potencia l'elitizació i la marca 'Barcelona'

Per
Pancarta manifestció contra Copa Amèrica
Pancarta manifestció contra Copa Amèrica

La plataforma No a la Copa Amèrica, formada per més de 140 entitats, ha convocat una protesta a Barcelona, que coincideix amb la final de la competició. Segons dades de l'organització, més de 6.000 persones s’han manifestat a la façana litoral de Barcelona per mostrar el rebuig a la celebració de l'esdeveniment esportiu.

Final de la Copa Amèrica marcada per la presència del rei i per les protestes

Consideren que el reportatge de la Directa ha falsejat les xifres d'impacte econòmic i d'audiència per a justificar el malbaratament de diners públics. Els organitzadors han presentat una denúncia a l’Oficina Antifrau perquè investigui els recursos públics.

Per altra banda, la diputada de la CUP, Laure Vega, ha demanat que s’auditin les aportacions públiques de la competició i ha anunciat que portaran el cas a la Sindicatura de Comptes. Vega ha apuntat que tots els partits que es consideren democràtics haurien d’estar fent pressió per veure què passa amb un esdeveniment de caràcter privat que costa tants diners a les arques públiques.

Impacte real de la Copa Amèrica

Els manifestants consideren que la competició va en contra dels interessos de la ciutat, a la que no li cal més publicitat. S'alegren que no hagin arribat els 5 milions de turistes a la capital catalana, tal com estimava l'informe. Asseguren que aquest esdeveniment només interessa als grans empresaris, lobbies, a l'hostaleria i als turistes de luxe.

A més a més, el campionat té un gran impacte ambiental. La Plataforma No a la Copa Amèrica exigeix un estudi sobre aquest. També s'han vist afectats els pescadors de la ciutat i els veïns dels barris obrers, que han de fer front a l'apujada de preus de l'habitatge i pisos turístics. Per tots aquests fets, reivindiquen que no es torni a celebrar mai més a la ciutat.

Manifestació a Barcelona per denunciar el model de ciutat que fomenta la Copa Amèrica de vela | Ignasi Gras

La concentració ha coincidit amb una altra contra l'abús dels lloguers. Recorden que l'habitatge "és un dret, no un negoci". És l'avantsala a una possible vaga de lloguers.