Enlaces accesibilidad

La crisi d'habitatge podria portar a una vaga de llogaters: Barcelona en diu prou

Per
La coneguda com Casa Orsola, a l'Eixample de Barcelona, és una de les insignies de la crisi d'habitatge
La coneguda com Casa Orsola, a l'Eixample de Barcelona, és una de les insignies de la crisi d'habitatge

La crisi d'habitatge es fa cada cop més profunda, i els llogaters en diuen prou. Mentre a Madrid unes 22.000 persones s'han aplegat per cridar fort que "cal un cop de puny sobre la taula", a Barcelona les proclames s'han sentit a la manifestació contra la Copa Amèrica de vela i el model de ciutat que genera.

El Sindicat de Llogateres ha carregat en contra del que considera el "saqueig d'una minoria d'un 6% que està acaparant més i més propietats". Tot plegat, el mateix dia que s'ha conegut que Jaume Collboni s'ha compromès a regular els lloguers de temporada, una de les exigències de BComú de cara a negociar els pressupostos.

"Què passa si la gent deixa de pagar el lloguer?"

Les darreres dades sobre habitatge no dibuixen un futur esperançador. Tot i que el preu del lloguer ha registrat un descens del 5% després de l'aplicació de la Llei estatal d'Habitatge, els preus continuen disparats i cada cop hi ha menys oferta d'habitatge.

El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha denunciat aquest diumenge que els pisos són propietat d'una petita minoria i que la "gent normal cada vegada està més lluny de tenir un habitatge en propietat".

7 de cada 10 persones creu que no podrà adquirir un habitatge en propietat | Lorena Hens

Aragonès assenyala els rendistes i els governs com a responsables de "posar una catifa vermella al negoci immobiliari". Amb l'objectiu de fer pressió, el portaveu del sindicat ha avançat que aviat s'anunciarà una gran mobilització a Barcelona i ha obert la porta a una vaga de llogaters. "Què passa si la gent llogatera deixa de pagar el lloguer?", ha plantejat.

Els lloguers de temporada, en el punt de mira

Després que es tombés al Congrés la tramitació de la llei per regular els lloguers de temporada, la Generalitat va anunciar que regularia els usos diferents dels habitatges. Mentrestant, els Comuns a l'Ajuntament de Barcelona insisteixen a avançar-se i regular-los a la ciutat.

Així, aquest diumenge l'alcalde Jaume Collboni s'ha compromès amb el grup liderat per Janet Sanz a regular els lloguers de temporada a la ciutat abans que acabi l'any, segons ha pogut confirmar Ràdio 4. Es tracta d'un principi d'acord que dona compliment a una de les exigències dels comuns de cara a negociar els pressupostos municipals.

També s'aposta perquè Barcelona congeli les tarifes del transport públic. Aquest últim compromís del govern de Collboni necessita que Generalitat i Estat també assumeixin als seus pressupostos de 2025 la congelació de les tarifes.