Recepta d'esqueixada de bacallà: un plat fresc, saludable i clàssic de Castelldefels
- Sílvia Abril tasta a Castelldefels l'esqueixada de bacallà, un dels plats més representatius de la cuina estiuenca
- La recepta manté una llarga tradició entre els pescadors de la Mediterrània
A l'estiu no és tasca fàcil allunyar-se de la calor i, per això, Sílvia Abril visita la ciutat costanera de Castelldefels. Allà descobreix un dels plats més refrescants i catalans que es poden assaborir: l'esqueixada de bacallà.
Castelldefels és una localitat situada a la comarca del Baix Llobregat, coneguda sobretot per les seves platges i el seu ambient, ideals per gaudir en qualsevol temporada de l'any. Amb una gran oferta gastronòmica i una rica tradició pesquera és el destí perfecte per degustar plats típics de la cuina mediterrània.
L'esqueixada, l'àpat dels pescadors
El bacallà és un peix que prové del nord d'Europa. Encara que no sigui una espècia pròpia d'aquí, manté una llarga tradició entre els pescadors de les zones costaneres de la Mediterrània, que el conserven salat per garantir que duri llargues temporades. L'esqueixada de bacallà va sorgir com una solució pràctica i senzilla per a les famílies de pescadors que tenien accés al mar i que vivien sovint en condicions econòmiques modestes.
En els seus orígens, aquest plat no es limitava al bacallà. De fet, es tractava d'una barreja d'espècies marines com les tonyines de sorra, les sardines i les arengades, que es trinxaven formant una 'enciamada'. L'esqueixada era típica dels dilluns i dels dies de tempesta, quan era impossible sortir a pescar, i les famílies recorrien a les reserves de peix salat o assecat que tenien conservades a casa.
Una barreja d'ingredients frescos
El bacallà té una gran varietat de preparacions com els bunyols, les croquetes, els canelons o acompanyat de mongetes. No obstant això, l'esqueixada de bacallà continua sent l'opció preferida perquè és una amanida amb tot d'ingredients refrescants. Aquests acostumen a ser productes que se solen tenir per casa i, si més no, que es poden trobar fàcilment en qualsevol mercat. Una bona esqueixada de bacallà porta tomàquet, olives negres, ceba, all, pebrot vermell, pebrot verd i un raig molt generós d'oli d'oliva. Concretament, a 'La Recepta Perduda' fan servir olives d'Aragó, conegudes per caure de l'arbre i quedar arrugades i, la varietat més sucosa del tomàquet de pera.
Ingredientes | Preparación |
---|---|
|
|
Sílvia Abril queda sorpresa en la seva visita de la senzillesa i la intensitat de sabors de la recepta, una opció perfecta per combatre la calor però també per gaudir de la seva frescor i naturalitat en qualsevol època de l'any. A més, aprofita l'oportunitat per fer-se una bona carmanyola i gaudir-la a la platja al costat de la Margarida, una veïna de Castelldefels amb molta vitalitat i experta en esqueixades casolanes.